🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмицата започва с оптимизъм на пазарите в Европа

Европейските борси се повишават въпреки тревожните новини около новия вариант на коронавируса

Във Франкфурт германският индекс DAX40 се повишава със скромните 0.2%
Във Франкфурт германският индекс DAX40 се повишава със скромните 0.2%
Във Франкфурт германският индекс DAX40 се повишава със скромните 0.2%    ©  Shutterstock
Във Франкфурт германският индекс DAX40 се повишава със скромните 0.2%    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските акции поскъпват на старта на новата седмица въпреки притесненията около новооткрития щам на вируса - омикрон. Почти всички борси в Европа са оцветени в зелено, като ръстът в сравнение с петък е над 1.5%. Лидер засега е ирландският ISEG, който започва търговия с повишение от 1.6% спрямо петък, следван от италианския FTSE MIB и общоевропейския STOXX 600, които са нагоре с малко над процент. Търговията в Азия също стартира седмицата с нотка на позитивизъм, но към края на сесията повечето от ръстовете бяха затрити. Въпреки че търговията в Токио започна с покачване в цените на японските акции, японският NIkkei затвори сесията в негативна територия със спад около 1.5%.

Бил Акман, популярният хедж фонд мениджър и активист, сподели мнението си относно настоящата ситуация в Twitter: "Въпреки че е твърде рано за окончателни заключения, ранните докладвани данни предполагат, че вирусът Omicron причинява "леки до умерени" симптоми (по-малко тежки случаи) и е по-вирулентен. Ако това се окаже вярно, това са добри новини, а не лоши за пазарите."

Нови времена на волатилност

След като в петък Световната здравна организация предупреди за наличието на нов вариант на вируса в Южна Африка, търговията понесе удар. Цените на петрола се понижиха под 80 долара и въпреки поскъпването от 4% днес все още се търгува на по-ниски нива от петък. Инвеститорите се насочват към по-безопасни активи като златото, среброто и държавни облигации, чиито цени продължават да се покачват и в понеделник. Междувременно индексът за волатилност VIX достигна най-високите си нива от февруари, когато започнаха да излизат първите данни за висока инфлация. Към настоящият момент волатилността е с 6% по-висока от началото на годината.

Първо действайте, задавайте въпроси по-късно

Такъв подход, изглежда, поемат държавите в цял свят. Все повече страни обявяват, че няма да приемат пътници от Южна Африка. Въпреки това вирусът продължава да се разпространява - Канада, Нидерландия, Австралия и Австрия в неделя официално обявиха, че са засекли случаи на заразени с мутиралия щам. Производителите на ваксини вече обявиха, че насочват усилията си към борба с новия вариант: тестват по-високи дози бустер, проектират нови ваксини, които предвиждат мутации на щама, и разработват специфични за омикрон бустери. Тестовете с новите лекарства обаче ще отнемат няколко седмици, което означава, че държавите може да върнат обратно част от строгите мерки за ограничаване на заразата.

Според анализатори на Goldman Sachs диапазонът от възможни сценарии при справянето с варианта е "необичайно широк". Според американската банка новият щам би могъл да има значителни въздействия върху глобалния растеж, но може да бъде и фалшива тревога. Институцията обяви, че засега няма да прави никакви промени в прогнозите си, "докато вероятността от тези сценарии не стане малко по-ясна".

Все още няма коментари
Нов коментар