Ще посети ли Дядо Коледа борсите и през тази година

Исторически последният месец на годината е един от най-доходоносните, като за това си има специфични причини

В дните около Kоледа и Нова година NASDAQ и Russell 2000 нарастват средно от 1.1% до 1.5%
В дните около Kоледа и Нова година NASDAQ и Russell 2000 нарастват средно от 1.1% до 1.5%
В дните около Kоледа и Нова година NASDAQ и Russell 2000 нарастват средно от 1.1% до 1.5%    ©  Shutterstock
В дните около Kоледа и Нова година NASDAQ и Russell 2000 нарастват средно от 1.1% до 1.5%    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пазарите навлизат във финалния етап за годината. Анализаторите опресняват прогнозите си за следващата година, докато инвеститорите оценяват представянето на вложенията си. Статистически погледнато, декември е сред най-добрите месеци за пазарите. Според данни на Yardeni Research, анализаторска компания, последният месец от годината е възвърнал на инвеститорите средно около 1.3% за последните 90 години.

За пазарите нивото на инфлация и монетарните политики са ключови. Според Standard Chartered в стойностите на пазарите вече са заложени инфлацията от над 3% през следващата година и вдигането на лихвите през 2022 г. Goldman Sachs очаква първото повишаване на лихвите от Фед да бъде през юли, последвано от още едно повишение през ноември, след което американската банка очаква повишение на лихвите два пъти на година.

Високата инфлация тази година не се оказа пречка за рисковите активи, каквито по принцип са акциите, особено на технологичните компании. Microsoft, Google, Amazon, Apple и Facebook достигнаха 10 трлн. долара пазарна капитализация две години, след като Apple надхвърли 1 трлн. Борсовите индекси също се търгуват близо до върховете си: Dow Jones се е покачил с над 18% от началото на годината, S&P 500 с над 26%. Интересното е обаче, че все повече компании се търгуват близо до най-ниските си годишни стойности.

Бенчмаркът на S&P може и да се търгува на рекордни цени, но над 15% от компаниите в него отбелязаха най-ниската си стойност за последните 52 седмици вчера, показват данни на Wall Street Journal. Една причина за това е, че в края на годината част от инвеститорите разпродават от най-слабо представящите се активи, което води до това част от компаниите да започват да се търгуват на по-ниска цена, без да има реално фундаментална промяна в бизнеса.

Феноменът на "безплатния обяд"

В последното издание на книгата си "Алманах на инвеститора" (Stock trader's almanac 2022) Джефри Хирш и Кристофър Мистал обръщат внимание на няколко феномена, които се срещат в края на годината. Един такъв феномен е "безплатният обяд преди Коледа". Според Хирш и Мистал инвеститорите са склонни да се отърват от губещите си позиции с наближаване на края на годината за данъчни цели, като често свалят тези акции до изгодни нива. Според алманаха акциите, които се продават на най-ниската си годишна стойност на 15 декември, обикновено бият пазарите до 15 февруари през следващата година. Подобен феномен описват и други икономисти, но често е наричан "януарски ефект".

Друго явление, характерно за последния месец от годината, е "борсовото рали на Дядо Коледа". Хирш и Мистал обръщат внимание и на този феномен в книгата си. "Благодарение на ралито на Дядо Коледа в дните около Kоледа и Нова година NASDAQ и Russell 2000 нарастват средно от 1.1% до 1.5%", споделя Мистал. Явлението по принцип обхваща дните малко преди Коледа и последните работни дни преди Нова година. През 2020 г. S&P 500 се покачи с над 1.65% за периода. Дали Дядо Коледа ще посети пазарите и тази година предстои да видим.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bt_dataroom.com avatar :-|
    bt_dataroom.com

    Всички очакваме биковете :)

    Нередност?
Нов коментар