🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът се завърна над 80 долара

Очакванията на анализаторите от Уолстрийт са за цени от около 60-80 долара през 2022 г., но може да има и изненади

JP Morgan очаква цените на петрола да се удвоят през 2024 г.
JP Morgan очаква цените на петрола да се удвоят през 2024 г.
JP Morgan очаква цените на петрола да се удвоят през 2024 г.    ©  Maria Lupan
JP Morgan очаква цените на петрола да се удвоят през 2024 г.    ©  Maria Lupan
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на петрола от сорт брент се покачи отново над 80 долара за барел, най-високото ниво от ноември, след като ОПЕК обяви, че ще продължи да се придържа към планираното си увеличение на добивите за февруари. Според организацията новият вариант на коронавируса няма да повлияе върху търсенето през първото тримесечие.

"Петролният пазар днес е във възход благодарение на оптимизма след месечната среща на ОПЕК+, която помогна цените на петрола да се повишат", коментира Бьорнар Тонхауген, ръководител на петролните пазари на Rystad Energy, пред Reuters.

На месечната си среща Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните партньори (основно Русия) се съгласиха да се придържат към планираното увеличение в добива на петрол с 400 хил. барела на ден през февруари. Решението на ОПЕК намалява опасенията за твърде голям излишък през първото тримесечие.

Какво се случи през 2021

Цените на петрола се увеличиха през 2021 г. благодарение на нарастващите нива на ваксинация, разхлабването на ограниченителните мерки, свързани с пандемията, и възстановяването на икономиките доведоха до глобалното търсене на петрол нараства по-бързо от предлагането на суровината.

Спот цената на суровия петрол от сорт Brent стартира 2021 г. от 50 долара и се повиши до връх от 86 долара за барел в края на октомври, преди да спадне в последните седмици на годината, когато новините за новата мутация на вируса заляха пазара. Към настоящ момент цените се възстановяват, но какви са прогнозите за 2022?

Какви са очакванията за 2022

Повечето анализатори на Уолстрийт очакват цените на Brent да бъдат в диапазона от 60 до 79 долара до края на 2022 г. Откроява се прогнозата на JPMorgan, която очаква цената на нефта да достигне 80 долара през 2022 г., след което банката очаква цените да надхвърлят 125 долара за барел през 2023 г. и 150 долара през 2024 г. поради недостиг в производствения капацитет.

Проверка на "Капитал" показва, че нефтените платформи глобално са намалели с над 60% от 2012 г. насам, докато търсенето се е увеличило с над 5% в сравнение с преди 10 години. Според данни на американската администрация за енергийна информация (U.S. Energy Information Administration) търсенето на петрол през 2022 г. се очаква да се върне на предпандемичните си нива от 2019 г.

Никой не иска да инвестира в петрол

Нарастването на търсенето обаче не може да бъде компенсирано лесно. Според Go Fossil Free зелена организация (или "глобално движение за прекратяване на ерата на изкопаемите горива), над 1300 институции, от финансови компании до пенсионни фондове са заявили, че ще спрат да предлагат услуги, да инвестират или ще продадат дяловете си в енергийни компании, свързани с изкопаеми горива.

Въпросните ангажименти, които по принцип имат дългогодишен характер, надхвърлят 10 трлн. долара. Енергийните компании, които искат да разширят операциите си, вече трудно ще могат да набират собствен или дългов капитал, за да финансират допълнително разработване на производствени линии.

Все още няма коментари
Нов коментар