Американските акции потънаха още по-дълбоко

Силният долар и лихвите ще засегнат рентабилността на американските компании

Стратезите очакват волатилността да продължи до края на годината.
Стратезите очакват волатилността да продължи до края на годината.
Стратезите очакват волатилността да продължи до края на годината.    ©  Shutterstock
Стратезите очакват волатилността да продължи до края на годината.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страхът завладя американските пазари. Индустриалният индекс Dow Jones 30 се понижи с 1.5% и загуби над 600 пункта в един момента през сесията достигайки най-ниската си стойност от ноември 2020 г. Бенчмаркът S&P 500 поевтиня с над 2%, докато най-засегнати отново са технологичните акции, където Nasdaq е на минус с почти 3%. Индикаторът за волатилност - VIX, продължава да се покачва и в момента се търгува близо до най-високите си стойности от началото на годината.

"Смятаме, че пазарите са във фаза на рестартиране, опитвайки се да асимилират в цената едновременно по-високи лихвени проценти, по-силен долар, по-нисък икономически растеж и печалби и повишен геополитически риск", смята Ехиварио Ефеини, директор и старши анализатор по пазарна стратегия в Merrill Lynch. "Това отнема време. Очакваме нестабилни пазарни движения до края на годината" допълва Ефеини в писмо до клиентите на банката.

Някои от най-големите технологични компании бяха в центъра на разпродажбите. Apple и Tesla загубиха по над 5% и 6.8%, респективно, докато при Amazon и Google спадовете в един момента бяха около 4%. В изненадващ ход Bank of America понижи рейтинга с препоръки за акциите на Apple, което се оказа събитието, опънало още повече нервите на инвеститорите. Банката очаква забавяне в търсенето на продукцията на технологичната компания, което се отрази веднага в спад в цените на акциите й.

С наближаването на края на септември приключва и третото тримесечие, с което САЩ навлизат в последния сезон на отчетите за годината, който трябва да покаже реално финансовото състояние компаниите. Очакванията все още са за ръст в печалбите, но по-силния долар може да промени сметките на анализаторите, тъй като голяма част от постъпленията на най-големите фирми в Америка идват от чужбина. Близо една трета от приходите на щатските компании идват от Европа. Първи данните си публикуват банките, като резултатите се очакват през втората седмица на октомври.

"Най-просто казано, пътищата за лихвените проценти, инфлацията и корпоративната рентабилност остават непредвидими. Ето защо инвеститорите в акции трябва да изискват по-висока премия за поемане на риск", смята Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley. "С други думи, акциите все още изглеждат скъпи и оценките са високи", допълва за клиентите на банката на 28 септември стратегът.

Объркващи данни

Странно или не, спадът на борсите днес идва на фона на данни за намаляваща безработица в САЩ. "Би било много малко вероятно да има дълбока рецесия, когато толкова много американци са заети", отбелязва и Джоузеф Боскович, главен инвестиционен директор на хедж фонда Old West Investment Management.

Днес, петък, 30 септември, се очакват данни за инфлацията в САЩ, които биха могли да успокоят инвеститорите или да влошат допълнително обстановката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Нормално , след лятото идва есен въпреки глобалното затопляне .

    Нередност?
Нов коментар