"МФГ инвест" излиза на борсата на 6 декември с оферта за 10 млн. лв.

Основната емисия на компанията за инвестиции в стартъпи ще е за 6 млн. лв., но при висок интерес основателите ще продадат и от своите акции

Листването ще се случи на пазара за малки и средни предприятия BEAM
Листването ще се случи на пазара за малки и средни предприятия BEAM
Листването ще се случи на пазара за малки и средни предприятия BEAM    ©  Цветелина Белутова
Листването ще се случи на пазара за малки и средни предприятия BEAM    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвестиционната компания "МФГ инвест" планира да направи своето първично публично предлагане на акции на фондовата борса на 6 декември. Дружеството, което има дялове в българския еднорог Payhawk, "Сетъл България", "Кънвиниънс" и други, ще предложи на инвеститорите 1.7752 млн. акции с емисионна цена от 3.38 лв., което означава, че може да набере малко над 6 млн. лв. В офертата е заложена и опция за висок интерес - ако има презаписване на емисията, ще бъдат пуснати още до 1 млн. акции, но от вече съществуващите и с по-висока емисионна цена от 3.98 лв. Така теоретичният таван за общото предлагане става 9.98 млн. лв., като ако предлагането е успешно и бъде пласирана цялата емисия, пазарната капитализация на новото борсово дружество може да достигне 38.5 млн. лв. А при интерес на по-високата цена, оценката на компанията ще надхвърли 45 млн. лв.

Листването ще се случи на пазара за малки и средни предприятия BEAM, където това става при по-облекчени условия, с документ за допускане, одобряван от БФБ. Там негатив е ограничението за участие на пенсионните фондове, но пък има условия за влизане на много малки инвеститори. Съветник и посредник по предлагането е "Бенчмарк финанс".

Планът е набраните средства от първичното предлагане на "МФГ инвест" да бъдат използвани за инвестиции в нови компании, както и за последващи инвестиции в дружества, които вече са в портфейла на дружеството, става ясно от официалното съобщение. Става въпрос за около 6 млн. лв., тъй като при допълнителната емисия постъпленията ще влязат в основния акционер, а не в касата на "МФГ инвест".

Според финансовия отчет на компанията към края на 2021 г. инвестициите в нейни дружества са с оценка за 27 млн. лв., като най-голямата по обем е в Payhawk, където "МФГ инвест" държи 2.09%. Това обаче е отпреди рунда в началото на тази година, който превърна компанията в еднорог. IPO-то и търговията с акциите на МФГ ще е интересна именно и защото ще дава индиректна пазарна оценка за Payhawk, което определено е ключовият актив. С по-значим дял в портфейла - 26.88%, е вложението в Boleron, българското приложение за онлайн застраховки.

"МФГ инвест" е част от холдинга "Мениджмънт файненшъл груп", който е собственост на Неделчо Спасов и Станимир Василев и включва компании за различни финансови услуги, като една от най-известните от тях са бързите потребителски заеми Easy Credit, предлагани през дружеството "Изи асет мениджмънт". В сегмента на т.нар. бързи кредити работят и още няколко компании от групата - например "Аксес файнанс" ("Бяла карта" и AXI Card) и "Вива кредит" (Viva Credit).

"МФГ инвест" ще е поредното дружество, което ще предоставя възможност за експозиция към стартиращи компании в страната и чужбина. Последните години първи това направиха "Илевън кепитъл" (листната на официалния сегмент на БФБ), последваха "Импулс I", "Инфинити капитал", "Ейч ар капитал", "Уебит инвестмънт". В тази група е и специално създаденото дружество "Дронамикс кепитъл", което инвестира набраните средства от BEAM в британското си дружество.

Все още няма коментари
Нов коментар