"Дронамикс" търси 3 млн. евро през борсата

Листването на българския производител на карго дронове ще е през сегмента за малки и средни предприятия BEAM

Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за карго дронове Dronamics ще използва борсата, за да подкрепи плановете за разрастване на бизнеса си. През следващия месец тя ще пусне 5.3 млн. акции с номинал 1 лв. всяка и емисионна стойност 1.10 лв. на сегмента за малки и средни предприятия BEAM, стана ясно от съобщение на БФБ. Листването ще стане през ново дружество - "Дронамикс кепитъл". При обявените параметри на предлагането компанията ще търси почти максималния обем, който може да вземе от този сегмент - 5.8 млн. лв. (3 млн. евро). А процедурата при него е опростена и не се изисква одобрение на проспект от КФН. Съветник по емисията ще е ИП "Карол".

Пари за разширяване на бизнеса

Борсовият дебют е поредната стъпка в плановете на основателите на компанията - братята Свилен и Константин Рангелови. Те създават Dronamics преди седем години с идеята да пуснат на пазара собствен дрон, който да пренася товари до 350 кг на разстояние до 2500 км, до трудно достъпни места със слабо развита инфраструктура. Впоследствие развиват концепцията си до мрежа от партньорски летища, през които да управлява линии на доставки - те вече са над 40 в 13 държави. В момента Dronamics очаква да получи лиценз за карго дрон авиолиния.

Едноличен собственик на капитала на "Дронамикс кепитъл" е британската Dronamics Global Ltd, която държи акциите и в българското дружество "Дронамикс", през което работи тук, където има около 40 служители. Инвеститори са фондовете Eleven и австрийският Speedinvest, както и много индивидуални като съоснователя на Telerik Бойко Яръмов.

Партньорства с гиганти

През тази година Dronamics сключи партньорства с логистични гиганти като DHL и Hellmann, а плановете са да започне търговски полети до лятото на 2022 г. Приходите на българското "Дронамикс" скочиха с над 240% през 2020 г. до 4.1 млн. лв.

"Дронамикс кепитъл" е поредната компания от вълната на BEAM - през миналата седмица при силен интерес "Смарт органик" набра над 5.8 млн. лв. при максимална цена за предлагането. През последната година-две на борсата и на отделния й пазар за растеж BEAM излязоха компании от нови и интересни икономически сектори - технологии ("Телелинк бизнес сървисис", "Биодит"), стартиращи иновативни бизнеси ("Илевън кепитал", "Син карс", "Импулс I") и други. Освен че върнаха част от интереса към борсата и финансирането през нея, тези компании привлякоха интерес и от страна на малки инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар