🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Врачанските столове за здрав гръб

Stoleto на семейство Тотеви произвежда коленни столове за активно седене, които подобряват стойката

Венцислав Тотев създава столовете за активно седене Stoleto.bg, след като сам се убеждава в ползите им
Венцислав Тотев създава столовете за активно седене Stoleto.bg, след като сам се убеждава в ползите им
Венцислав Тотев създава столовете за активно седене Stoleto.bg, след като сам се убеждава в ползите им    ©  Цветелина Белутова
Венцислав Тотев създава столовете за активно седене Stoleto.bg, след като сам се убеждава в ползите им    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • През 2021 г. производителят на мебели Венцислав Тотев получава запитване за стол за активно седене.
  • Изработва прототип и сам го изпробва за 30 дни, след което семейната фирма се пренасочва към новия продукт.
  • Днес Stoleto.bg изработва няколко вида коленни столове, предлага и за клиенти на едро.

Всичко започва с едно телефонно обаждане. През 2021 г. Венцислав Тотев, който заедно с родителите си произвежда трапезни столове за износ във фабрика край Враца, получава запитване от домакиня, чието дете има специални нужди. Жената търси стол за активно седене, препоръчан ѝ от физиотерапевт. Нуждае се от такъв, произведен в България, защото цените навън започват от 1000 лв., което не може да си позволи. Тотев я отпраща - не е чувал за подобно нещо досега и не знае как се изработва, нито какво представлява.

Седмица по-късно на телефона позвънява юмейхо (японски метод за масаж - бел. ред.) терапевт от Добрич със същото запитване - търси стол за активно седене. Тотев вече е заинтересован. Проверява в интернет и попада на интересни по форма столове, за които се твърди, че подобряват стойката и имат редица други ползи. "По природа съм огромен скептик, особено когато ми се каза, че стол може да подобри нечия стойка, защото от първо лице знам колко вредни са столовете", разказва той.

Въпреки това решава да експериментира, защото няма нищо за губене. Изработва 3 стола - един за себе си, един за домакинята и един за терапевта. И когато след 30 дни собствената му майка отбелязва по време на закуска, че изглежда сякаш стойката му значително се е подобрила, си казва, че 15 години в бизнеса с трапезни столове са достатъчни и е време семейният бизнес да се преориентира към бъдещето, а именно активни столове.

Що е то активен стол

Имат няколко имена. Активни столове, столове за активно седене и коленни столове. Предлагат се в различни форми, но най-често срещаната е регулируема табуретка без облегалка за гърба, която може да се люлее и има подколенници. Поддържате равновесие и докато седалката се накланя напред и назад, ангажирате мускулите си, за да останете изправени. Накратко - имитирате ниска физическа активност, с която се облекчават ефектите от продължителното седене.

Подходящи са за всички възрастови групи, но най-вече за деца и юноши, защото дизайнът позволява на гръбнака да запази правилната поза и избягва появата на изкривявания, твърди Тотев.

"Полюшването симулира вървене, което означава повече кислород, а това води до по-добра концентрация, подобрена циркулация на лимфата и заздравяване на гръбначния стълб", казва той.

Очаквано, преходът от нормален стол до активен стол не е лесен, защото усещането и балансът на тялото са съвсем различни. Авторът на този текст успя дори да падне при първото си сядане. "Първите няколко дни привикваш, защото няма нищо общо със стандартна представа за стол", добавя Тотев, който е наясно, че българските потребители не са запознати с продукта и именно заради това предлага политика, която е почти нечувана - при доставката на поръчан стол всеки клиент на Stoleto има 2 дни тест и преглед преди плащане. На въпрос дали досега е имал проблеми с дължими суми Тотев отговаря, че според него политиката води до повече продажби, а до момента са продадени над 400 стола, върнат е само един от мъж с травма, която не му позволява да седи на стола комфортно.

Първият прототип

"Много малко сме производителите на подобни столове, броим се на пръстите на ръцете", твърди Тотев. Затова и с производството всичко е проба и грешка.

Направата на първия прототип отнема повече от месец и половина, което звучи малко, но за производител на столове означава редица експерименти. "Най-трудни бяха извивките, докато намеря правилните ъгли, за които се консултирах с няколко физиотерапевти", разказва за процеса Тотев, като добавя, че специфичното на активните столове е, че седалките не се регулират, защото, за да има ефект, са необходими определени градуси, зададени му от специалистите. Това означава, че при хора с по-нисък или висок от стандартния ръст са необходими промени.

"Изключително трудно е да се измисли самата конструкция, физиотерапевтите постоянно ги връщаха за промени, но съм човек, който обича предизвикателствата", казва Тотев. Съветва се с членовете на семейството си, които се съгласяват да сменят посоката.

"Дотогава произвеждахме около 30 модела трапезни столове, изнасяхме масово за САЩ, но омръзва. В един момент искаш да разнообразиш, а когато има предизвикателство, е много приятно. Баща ми, който основава семейния бизнес преди години, прие промяната радушно", разказва той.

Затварят една от двете фабрики на дружеството, "Ветот", и продават сградата, като оставят другата, в която да разработват новия си проект - Stoleto, като за целта регистрират и дружество, носещо същото име. Инвестират 70 хил. лв. печалби от предишния бизнес в нови машини и освобождават около 20 работници от фабриката, като Тотев-старши се превръща в основен отговорник за производството.

"В момента сме само семейството - аз, майка ми, баща ми, жена ми и още двама приятели", казва Тотев, като споменава, че е наясно, че нов бизнес отнема време да пробие, но е трудно, защото в един момент дъното на касичката със спестявания започва да се вижда.

Чух за някакъв модерен стол

За да провери дали към стола ще има интерес, Тотев качва снимка на своя първи стол в група "направи си сам" във Facebook, където след ден открива над 1000 коментара на хора, които го поздравяват за направеното, а поръчките започват да се трупат.

От 2022 г. активните столове на Stoleto вече са на пазара - за кратко, но несполучливо в обект в София, а към момента на сайта на бранда, където са налични всички актуални модели. Приходите за първата година са 35 хил. лв. "Отворихме физически магазин в столицата, но продажбите бяха изключително слаби, защото никой не може да тества за секунди стол и да прецени дали да го купи, стресиращо преживяване е за клиентите", разказва Тотев, който от самото начало разчита на маркетинг от уста на уста - доволни клиенти, които разказват на свои приятели и познати.

За кратко Тотев наема и маркетинг специалисти, които според него са изключително неефективни в работата си предвид месечното заплащане от 5 хил. лв., което малък семеен бизнес като Stoleto все още не може да си позволи. А и най-добрата реклама, оказва се, е именно изпращането на столовете за 2 дни тест без плащане. "От 400 броя имаме само един върнат стол, който след поправка, за да съответства на нуждите на клиента, беше закупен. Клиентите ни са хора, които харесват тези неща, готови са да експериментират и за мен е удоволствие да общувам с тях", обяснява Тотев.

На сайта на Stoleto в момента се предлагат четири стола, но има няколко други разработки, които Тотев все още тества. "Разработваме stand up balance столове, подходящи за нашумелите наскоро стендъп бюра. Когато изведнъж решиш да работиш прав, започват проблемите - разширени вени, болки в ставите. Столът ни прави плавна промяна от седяща поза към правостояща", разказва той.

Други аксесоари на бранда включват дъски за балансиране, йога пейки, маси за гимнастика и още. За всички тях са направени консултации с физиотерапевти, които са ги и изпробвали.

Част от елементите на всички продукти са изработени от рециклирана дървесина, а тапицериите се правят от рециклиран плат, казва Тотев. Цените на столовете варират спрямо модела и нуждата от допълнителни елементи, но започват около 300 лв. и достигат 700 лв.

Възможност за масово производство

Най-новият проект на фирмата е изпълнението на private label поръчка за корпоративен клиент, който добавя своето лого на столове за козметици и ги препродава. "Отворени сме към партньорства, защото имаме машините да произвеждаме на едро, загуба е да правим единични бройки за крайни клиенти", обяснява Тотев.

По думите му най-големите проблеми за собствениците на бизнес в Северозапада са липсата на работна ръка и изключително високите цени на материали и електричество. Според сметките му фабриката на семейство Тотеви може спокойно да произвежда между 700 и 1000 броя столове на месец, стига да има достатъчно работници. Мечтата му е Министерството на образованието да забележи, че фирмата иска да помогне да се преборят все по-често срещаните гръбначни изкривявания при децата. "Готови сме да подаряваме, да даваме да се тестват, просто някой да пробва и да се увери, че ефект има", добавя той.

За момента обаче е изключително трудно да привлече вниманието на клиенти на едро, каквото и да прави. "Пробвах с имейли, звъня по телефони, пускам брошури по пощата и нищо", казва той. "Имаме много желание да прокараме продукта си, но виждам и възможността бизнесът да не потръгне, ако не открия по-големи корпоративни купувачи", завършва Тотев. Добавя, че разбира българите, които напускат страната и търсят по-добри възможности в чужбина. "Надявам се, че няма да стана един от тях, но мога да се поставя на мястото им."

Q&A

С Венцислав Тотев

Какъв съвет би дал на предприемачи, които искат да поемат риск и да започнат нещо ново?

Най-важна е подкрепата в семейната среда. Трябва и да имате огромно желание и хъс за развитие. Мотивира ме здравето на децата, отскоро самият аз имам дете и искам да му осигуря здраве.

Къде ще е Stoleto след пет години?

В България. В училищата, здравните центрове, държавните администрации, на всички места, където хората работят седнали по цял ден.
Все още няма коментари
Нов коментар