"ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик

Германската компания ще произвежда сама пластмасовите си детайли, след като придоби 100% от бившата "Форез БГ"

"ВИТТЕ инджекшън молдинг", както сега се нарича предприятието, беше придобито на две стъпки от производителя на автомобилни заключващи системи
"ВИТТЕ инджекшън молдинг", както сега се нарича предприятието, беше придобито на две стъпки от производителя на автомобилни заключващи системи
"ВИТТЕ инджекшън молдинг", както сега се нарича предприятието, беше придобито на две стъпки от производителя на автомобилни заключващи системи    ©  ВИТТЕ аутомотив
"ВИТТЕ инджекшън молдинг", както сега се нарича предприятието, беше придобито на две стъпки от производителя на автомобилни заключващи системи    ©  ВИТТЕ аутомотив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русенският производител на автомобилни заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив България", който е част от германската група WITTE, вече е едноличен собственик на бившата "Форез БГ". След като миналия октомври купи 51% от доставчика си на пластмасови компоненти от чешкия FH Holding и го преименува на "ВИТТЕ инджекшън молдинг", наскоро компанията придоби и останалите дялове. Цената не се съобщава. Сделката ще помогне на "ВИТТЕ аутомотив" да разшири производството си, като й даде конкурентно предимство и засили пазарните й позиции.

Тенденция за интеграция

Партньорството между двете компании в Русе датира от 2017 г., когато чешкият холдинг изгради завод за шприцоване на пластмаси специално за да снабдява "ВИТТЕ аутомотив" с компоненти за производството. В следващите години предприятието се разви, като в момента в него работят 67 души, а оборотът му за 2022 г. е 11 млн. лв., което е близо 50% ръст на годишна база. Това стана благодарение на германската компания в града, която сега прави следващата стъпка.

"Решението за закупуване на "Форез БГ" беше част от стратегията за вертикална интеграция на процесите и вписване на процеса на производство на пластмасови детайли в тази интеграция", коментира управителят на "ВИТТЕ аутомотив" Христо Христов за "Капитал". По думите му това е една ключова бизнес тенденция, която се налага в условията на тежка конкуренция и непрекъснат натиск от икономическите кризи. "Все повече компании преразглеждат стратегията си на веригата на доставки и се връщат към вертикална интеграция, с което се оптимизират материалните разходи и се подобрява конкурентното предимство", добави той.

Растеж

В следващите два месеца доставчикът ще се влее във "ВИТТЕ аутомотив" и процесът ще бъде интегриран във вътрешната производствена структура. "В следващите години производството ще бъде съществено увеличено и това ще помогне на завода в България да подобрява своето конкурентно предимство", посочи Христов.

В момента "ВИТТЕ аутомотив" изгражда трети завод в Русе, който се очаква да заработи през тази година. Инвестицията се оценява на 25 млн. евро. Христов уточни, че строителството е в график, както и подготовката на новите проекти и процеси, които ще се инсталират в нея.

"ВИТТЕ аутомотив" е сред най-големите компании в сектора на машиностроенето в България с оборот от 367.5 млн. лв. и ръст от над 31% през 2022 г. Към януари 2024 г. в завода работят 1244 души. Компанията спечели наградата за най-иновативен проект в конкурса "Фабрика на годината 2023", организиран от "Капитал".