Кои са финалистите в стартъп програмата на фонда Innovation Starter и френската Veolia

Пет млади компании с проекти от кръговата икономика ще се състезават за финансиране от 25 хил. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Четири месеца след началото на предприемаческата програма на фонда Innovation Starter и френската Veolia, собственик на "Софийска вода", са известни финалистите в инициативата. Общо пет млади компании ще представят бизнесите си на в края на месеца и ще имат възможност да получат финансиране от 25 хил. евро.

Програмата на Innovation Starter и Veolia е част от сключения миналата година меморандум между двете организации. Тя има за цел да подпомогне млади компании в начален етап от развитието на бизнеса или прототипа им, които разработват решения в областта на кръговата икономика.

В първата съвместна инициатива кандидатстваха над 80 стартиращи компании. Шест от тях бяха одобрени да станат част от тримесечната акселераторска програма, в рамките на която младите предприемачи преминаха през редица обучителни сесии за развитие на бизнес идеите им. Пет стартъпа пък успешно завършиха програмата и ще представят проектите си на финала в края на май. Екипите разработват технологични решения в сферата на пречистване и управлението на водите и мрежата. Най-добрите от тях могат да получат финансиране от 25 хил. евро, срещу 5% дял от бизнеса им.

Кои са финалистите

До финала на инициативата стигна проектът Digital Twins на компанията Ridotek. Главният двигател зад идеята е Христо Валявичарски. Той разработва софтуерна платформа, която създава дигитални близнаци на физически обекти. Това улеснява събирането на данни чрез сензори и позволява изготвянето на анализ, планиране и оптимизация на бизнес процеси.

Сред финалистите е и компанията CW Engineering на Росен Иванов. Заедно с екип от още шест души, той разработва решение за пречистване на отпадъчни води, като паралелно с това добиват зелена енергия за промишлеността и дома.

Третият финалист в акселераторската програма е InnovaOne. Преподавателят по английски език в СУ "Неофит Рилски" в Харманли Емануил Манолов заедно с трима свои ученици работят върху сензорна технология за отчитане на замърсяването и показателите на питейната вода в реално време.

В края на месеца Биляна Николова ще представи проекта си SatGeo. Тя заедно с екип специалисти разработва технологично решение, което помага за откриването на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места.

Сред финалистите в програмата е и проектът SmartWater на Михаил Тодоров. Решението е с фокус, от една страна, оценка на процесите, хардуерните и софтуерните активи на водните дружества. От друга, спомага за намаляване на авариите и разходите по вземане, пречистване, доставяне, отвеждане и крайно пречистване на водата преди нейното връщане в природата.