🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изкуственият интелект на Iris.ai получи 2.5 млн. евро грант от Брюксел

Европейската инвестиционна банка е поела ангажимент да вложи още до 12 млн. евро в търсачката за научна литература

Основателите на Iris.ai Анита Абилдгаард, Виктор Ботев и Якобо Елосуа
Основателите на Iris.ai Анита Абилдгаард, Виктор Ботев и Якобо Елосуа
Основателите на Iris.ai Анита Абилдгаард, Виктор Ботев и Якобо Елосуа
Основателите на Iris.ai Анита Абилдгаард, Виктор Ботев и Якобо Елосуа
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Българско-норвежката компания получава 2.5 млн. евро грант и гаранция за още 12 млн. евро инвестиция
  • В следващата 1 година очаква да затвори рунд от серия А в размер от около 20 млн. евро
  • Парите ще инвестира в доразработката на търсачката си за научни статии и увеличаване на екипа

От началото на 2023 г. покрай ChatGPT всичко, свързано с изкуствен интелект се превръща в магнит за публично внимание, а и за финансиране. Една компания с българско участие също се възползва от интереса по темата, макар и още преди той да се превърне в мода.

Платформата с изкуствен интелект на Iris.ai, която предлага търсачка за научна литература, получи грант в размер на 2.5 млн. евро от Европейския съвет по иновации (EIC) към Европейската комисия. В добавка Европейската инвестиционна банка пое и ангажимент да вложи до 12 млн. евро в предстоящия инвестиционен рунд от серия А на компанията, който Iris планира да затвори в рамките на следващата година.

Състуденти и бизнес партньори

Идеята за Iris.ai се ражда през 2015 г., след като Виктор Ботев и Анита Абилдгаард, които учат в един университет в Швеция, решават, че работят добре като екип и качествата им се допълват. Ботев учи "Изкуствен интелект" и по това време работи по проект за автопилотни коли за Volvo, а Абилдгаард специализира "Предприемачество". Намират третия си партньор по време на програма за млади предприемачи в САЩ, където откриват и пазарна ниша за техен собствен бизнес - откриването на научна литература е трудно и времеемко и те се питат как да го направят по-бързо, лесно и точно.

Ботев, който е CTO на компанията, започва да работи по първото решение на Iris - семантична търсачка. "Задаваш на машината в свободен текст какво точно ти е необходимо, а тя намира научни статии, които отговарят на подобен проблем, използват свързано решение или по някакъв начин имат връзка с твоето търсене", обяснява той. Впоследствие компанията изгражда няколко други решения, сред които и опция за обобщение на една или повече статии. Първоначално ги предлага на бизнес клиенти поотделно, но впоследствие започва да ги продава като общ пакет срещу годишна абонаментна база.

Българска разработка и норвежки търговци

При старта на компанията решението е основната й дейност да е в Норвегия, където е родена Абилдгаард, която става CEO на Iris. "Тя имаше запознанства в бизнес и стартъп средите, което е важно за всяка нова компания. Като наше CEO Анита успя и да привлече инвеститорите в сийд рунда, почти всички от които са от Норвегия", разказва Ботев.

През 2018 г. Ботев регистрира и българското дружество "Ирис.аи БГ", в което към днешна дата работят 6 човека, отговорни за техническата разработка на платформата. Екипът на Iris.ai се състои от общо 23 специалисти, базирани най-вече в Норвегия, а няколко ИТ специалисти партнират с компанията от Украйна. "Там се помещава бизнес отделът ни, както и мениджърите, които отговарят за интеграцията на платформата в клиентските ни компании", допълва Ботев.

А основните клиенти на Iris.ai са от Западна Европа, като въпреки възможността да предоставя търсачката на R&D отдели в различни сектори, компанията решава първоначално да специализира в т. нар. material science - производството и разработка на индустриални материали. "След рунд от серия А ще имаме възможност да наемем специалисти, които да интегрират платформата в клиенти от козметичната индустрия, земеделието и други," казва Ботев. "А серия Б вече ще ни направи general research tool, търсачка, която може да намери всякакви данни", допълва той.

Европейска подкрепа за иновации

"През 2018 г. започнахме да се интересуваме повече от възможностите на ЕС да помага на компании в сегмента на изкуствения интелект и дълго се опитвахме да участваме в акселератора на EIC," казва Ботев. Апликацията им е успешна през ноември 2022 г. и не след дълго разбират за гранта. "В случая получаваме 2.5 млн. евро, които да вложим в проекта си за доразработка на платформата. Целта е продуктът ни като scientific question answering machine, или научна търсачка, да подпомага екипите в Европа и развитието на местните иновации", обяснява той.

Освен безвъзмездното финансиране Iris.ai кандидатства и за дялова инвестиция от Европейската инвестиционна банка, която поема ангажимент да участва с до 12 млн. евро в следващия рунд, който предстои да бъде от серия А. "От нас зависи да намерим други инвеститори, които да се съгласят да вложат същата сума в компанията по време на рунда - ако искаме да привлечем 12 млн. евро от ЕИБ, то трябва да намерим финансова инжекция от още толкова", казва Ботев. Компанията планира да продаде до 20% от дяловете си, като възможна оценка след предстоящия рунд би варирала между 60 и 100 млн. евро.