🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските технологични гиганти не изостават в AI надпреварата

Alibaba и Baidu скоро ще представят конкуренти на ChatGPT

Чатботът на Baidu ще се казва ERNIE Bot и трябва да бъде представен през март
Чатботът на Baidu ще се казва ERNIE Bot и трябва да бъде представен през март
Чатботът на Baidu ще се казва ERNIE Bot и трябва да бъде представен през март    ©  Reuters
Чатботът на Baidu ще се казва ERNIE Bot и трябва да бъде представен през март    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Изкуственият интелект (AI) е най-нашумялата тема в последно време в технологичните среди, като голяма част от това се дължи на чатбота на OpenAI ChatGPT. Той беше представен пред ноември, като може да генерира статии, есета, шеги, дори поезия в отговор на подкани от потребителите. Microsoft е един от най-големите инвеститори в разработчика на чатбота, като това естествено доведе и до подобни услуги от конкуренти на технологичния гигант. Миналата седмица Google обяви, че през март ще пусне своя версия, наречена Bard AI.

Логично тенденцията е обхванала и Китай, като три от най-големите технологични компании - Alibaba, Baidu и Tencent, също обявиха подобни планове. Като че ли Baidu е една крачка пред останалите, след като търсачката е единствената, която за момента е дала конкретна дата за пускането на бота си - март.

Развитие

Чатботът на Baidu ще се казва ERNIE Bot, което е съкращение за "Подобрено представяне чрез интеграция на знания". Той е базиран на езиков модел на компанията от 2019 г., твърди източник на CNN. Оттогава проектът ERNIE се развива, което позволява на потребителите да пишат стихове и документи или да използват текстови подкани за автоматично генериране на изображения, пише американската медия. Сега той е в третата си итерация, а изследователите "непрекъснато работят" за надграждане на технологията, за да бъде постигнат възможно най-широк набор от знания. Компанията не предостави подробности как ще изглежда инструментът и как ще го включи в популярната си търсачка. Въпреки това новината беше приета изключително позитивно, като доведе до повишаване на стойността на акциите с 16%.

Alibaba заяви, че тества услуга, подобна на ChatGPT, която се основава на години изследване на големи езикови модели. През април 2021 г. поделението на компанията за изкуствен интелект Damo Academy въведе модел за обработка на естествен език - предварително разглеждане на езиковото разбиране и генериране. Той има 27 млрд. така наречени параметри - мярка за размера и усъвършенстването на AI модел. Същата година Damo изгради AI модел, известен като M6, наричайки го първия в света модел за предварително обучение на 10 трлн. параметъра. За сравнение - ChatGPT се базира на 175 млрд. параметъра.

Tencent заяви, че изследванията в тази сфера продължават и разработването на подобна услуга от компанията върви по план. Срок за пускането на проекта обаче не е обявен. JD.com, един от трите водещи оператора на платформи на дребно в Китай, "ускорява AI приложенията, захранвани от технологичните постижения, свързани с ChatGPT", заяви вицепрезидентът на компанията Хе Шаодонг в свое изявление.

Гигантът за видео игри Netease в момента работи върху продукт, който "произхожда от технологията, използвана от ChatGPT" за своя онлайн образователен бизнес, се казва в информация на Shanghai Securities Journal.

Едно наум

Въпреки това според експерти плановете на гигантите трябва да бъдат гледани с доза скептицизъм. "Използването на генерирано от AI съдържание е естествено нещо", заяви изпълнителен директор от една от водещите изброени китайски технологични компании пред Nikkei, като поиска да не бъде назоваван. "Всеки път когато има така нареченото следващо голямо нещо, множество компании ще обявят, че разработват нещо в тази област, но някои компании може просто да преувеличават без съществена подплата с действия. Друго предизвикателство е тежката цензура на киберпространството в Китай, което ще направи и генерираното от AI съдържание", добавя той пред изданието.

Старшият анализатор на акции за Morningstar Asia Limited Кай Уонг заяви, че много китайски компании за AI разглеждат подобна на ChatGPT технологията като дългосрочен двигател за растеж на своите продукти. Това е и причината за толкова бързи отговори, след като Baidu обяви дата за пускането на бота. Уанг обаче предупреди за несигурността относно това как би работил чатбот в Китай, тъй като технологията е все още в началните си етапи на развитие в региона. "Има голяма несигурност относно конкурентния пейзаж, регулациите и в крайна сметка колко добре работи на този етап", каза той. "Ние също трябва да внимаваме как ще работи приходите на тези продукти и какъв ще бъде маржът в дългосрочен план", добави той пред Nikkei.