🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: модерни болници и ресторанти и контрол на природните бедствия

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Пандемията даде ход на телемедицината и дистанционните прегледи
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//здраве

Дигитализирана болница 🏥

Макар и телемедицината да наблюдава значителен ръст през последните години, ускорена донякъде от глобалната пандемия, търсенето на физически клиники и прегледи на живо все още надделява. На пазара обаче все по-често се предлагат решения за частична дигитализация на процесите в медицината. Такава е и разработката на Patient21, който разработва патентован софтуер за управление на пациенти, които след това насочва към своите над 50 амбулаторни клиники в Германия. За нататъшното си развитие Patient21 набира 100 млн. евро в рунд на финансиране от серия C, воден от израелската фирма за рисков капитал Pitango. Основана в Берлин през 2019 г., платформата на Patient21 обхваща почти целия пациентски цикъл - от онлайн резервация през регистриране, фактуриране, застраховка и други. Към момента компанията обработва повече от 300 хил. годишни посещения на пациенти и планира да се разшири, за да обхване допълнителни области на здравеопазването в бъдеще - в който момент може да се разшири и във виртуалното здравеопазване. С новата парична инжекция планира да разшири софтуера си и да излезе от Германия, като очаква да стартира дейност на два нови европейски пазара в следващите 12 месеца.
// foodtech

Система за ресторанти 🥡

Менажирането на ресторанти и кафенета става все по-лесно благодарение на дигитални системи за управление, които събират цялата информация на едно място. Такава е и платформата на Restaurant365, който разработва цялостен софтуер за управление на ресторанти. За своето разрастване компанията привлича 135 млн. долара, в рунд, воден съвместно от KKR и L Catterton. С финансирането общата сума, набрана от стартъпа досега, достига 288 млн. долара. Софтуерът на Restaurant365, който обхваща счетоводството, анализите, управлението на персонала и инвентара, в момента се използва в около 40 000 търговски обекта, като клиентите включват малки предприятия, франчайзи и вериги, както и счетоводни фирми, които работят с ресторант. Финансирането ще се вложи в разработката на нови функционалности във всички тези области. Компанията, базирана в Калифорния и основана през 2011 г., не разкрива конкретно своята оценка, но главният изпълнителен директор и съосновател Тони Смит отбелязва, че вече е достигнала стойност от 1 млрд. долара.
// глобално затопляне

Контрол на риска 📈🌋

Един доста очевиден аспект на климатичната криза, който може да е преминал под радара ви, е, че глобалното затопляне нарушава традиционните подходи за моделиране на риска около природни бедствия, защото моделите, базирани на предишни бедствия, не могат да съобразят безпрецедентните промени. Стъпка напред прави Mitiga Solutions, стартираща компания в областта на климатичните технологии от Барселона, която набра 13.25 млн. евро в рунд на финансиране от серия A, за да увеличи използването на своите инструменти за моделиране на риска. Рундът води Kibo Ventures, но участват също и Microsoft Climate Innovation Fund. Mitiga Solutions използва подход за прогнозиране на рискове, предизвикани от климата, като горски пожари, екстремни метеорологични условия и дори вулкани, с което моделира променливостта на климата, която се задвижва от изменението на климата. Клиентите на Mitiga, които наброяват около 20, са предприятия с нужди от управление на активи, като производители на енергия, или компании за финансови услуги, хедж фондове, компании за недвижими имоти и застрахователни фирми.