🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Датската JYSK инвестира 12 млн. евро в разширение на логистичния си център в Божурище

Строителството ще приключи през ноември тази година. Веригата планира и още 7-10 магазина в страната през 2022 г.

Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит през септември 2019 г. след инвестиция над 100 млн. евро
Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит през септември 2019 г. след инвестиция над 100 млн. евро
Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит през септември 2019 г. след инвестиция над 100 млн. евро    ©  Георги Кожухаров
Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит през септември 2019 г. след инвестиция над 100 млн. евро    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Датската верига за мебели и стоки за дома JYSK ("Юск") започва разширение на своя складов и дистрибуционен център в Божурище. Новата инвестиция е 12 млн. евро. Очаква се строителните дейности да приключат през ноември тази година, съобщиха от компанията.

Разширението

Новата складова част ще се използва за съхранение, пакетиране, подготовка и експедиция на стоки на JYSK. Тя ще бъде разположена върху 14 170 кв. метра площ и ще включва 33 нови рампи за товаро-разтоварни дейности.

Новото разширение ще увеличи капацитета на JYSK за обслужване както в България, така и в останалите страни на Балканите, включително Турция, където предстои откриване на първи магазин през април 2023 г., съобщиха от дружеството.

С инвестицията в Божурище компанията ще се разпростре върху 109 хил. кв. метра обща площ и ще има капацитет 148 рампи и 122 хил. палетоместа.

Логистичният център

Дистрибуционният център на JYSK в Божурище беше открит официално през септември 2019. Това е осмият логистичен център на компанията в Европа, в който тя инвестира 107 млн. евро. Общата му площ е 95 хил. квадратни метра.

Най-впечатляващата част в логистичния център са двете изцяло автоматизирани кули (т.нар. high bays), чрез които процесите по складиране, пренасяне и транспортиране се извършват без човешка намеса. Те са с дължина 166 метра, ширина 55 метра и височина 42.5 метра.

Дистрибуционният център обслужва над 270 магазина в страните от Балканския регион и отговаря за доставките до всички JYSK магазини и онлайн доставки в България, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния. Той доставя и до франчайз магазините на JYSK в Азербайджан, Албания, Косово, Молдова и Северна Македония.

Инвестицията в складовата база доведе до намаляване на времето за доставка както за магазините, така и за онлайн поръчките. С изграждането й по данни на компанията тя е спестила приблизително 10 млн. километра годишно от стоки, продавани на Балканите.

JYSK в България

В България JYSK присъства от 2005 г., когато отвори в Пловдив първия си обект в страната. Днес веригата има 42 магазина, както и онлайн магазин, с общо над 700 служители в търговските обекти и дистрибуционния център.

JYSK планира да открие между 7 и 10 нови магазина през 2022 г. и да продължава растежа с отваряне на поне 5 нови магазина в България всяка година, съобщиха от дружеството.

За финансовата 2020-2021 г., която за датска верига е от 1 септември 2020 г. до 31 август 2021 г., "Юск България" отчита 385 млн. лв. оборот и 7.7 млн. лв. печалба преди лихви и данъци (EBIT). Това е и първата година, в която резултатите на компанията включват и дейността на дистрибуционния център в Божурище, т.е. част от приходите не са от продажби в България, а са за стоки, преминали през склада и изнесени в чужбина.

В годините на ковид пандемия от компанията обобщават, че най-продаваните продукти в България са офис мебели, декорации и кухненските мебели. Други категории с висок ръст на продажбите са комплектите градински мебели за отдих и спалното бельо.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible

    Чудесни новини!Хубави неща имат на добри цени.

    Нередност?
Нов коментар