🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С инвестиция от 12 млн. евро JYSK ще увеличи с 30% капацитета на логистичния си център

Компанията планира и изграждане на нов, трети високостелажен автоматизиран склад в Божурище

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Датската верига за мебели и стоки за дома JYSK (ЮСК) обяви на официална церемония вече стартиралите строителни дейности за разширение на складовия и дистрибуционен център на компанията в Божурище. Новата инвестиция е 12 млн. евро. Очаква се строителните дейности да приключат в края на тази година, съобщиха от дружеството.

Разширението

С новата си зона логистичната база на JYSK увеличава капацитета си с близо 30%, а площта си - с 14 хил. квадратни метра. С инвестицията в Божурище компанията ще се разпростре върху 109 хил. кв. метра обща площ и ще има капацитет 148 рампи и 122 хил. палетоместа.

Новото разширение ще увеличи капацитета на JYSK за доставки в България и в останалите страни на Балканите, включително Турция, където предстои откриване на първи магазин през април 2023 г.

Дистрибуционният център в Божурище, който беше открит през септември 2019 г., обслужва 275 магазина в страните от Балканския регион и отговаря за доставките до всички JYSK магазини и онлайн доставки в България, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния. Той доставя и до франчайз магазините на JYSK в Азербайджан, Албания, Косово, Молдова и Северна Македония.

Още инвестиции

JYSK планира и изграждане на нов трети високостелажен автоматизиран склад. Той ще увеличи настоящия капацитет на Дистрибуционния център в Божурище с 50%, или общо с още 60 хил. палетоместа. Проектът е във фаза на планиране, предстои да бъдат обявени подробности и срок за изпълнение.

До края на годината веригата планира да открие още поне 6 нови магазина в страната. Към момента JYSK има 43 магазина в България, продава и онлайн. Най-новият обект бе отворен в Горна Оряховица на 3 март 2022 г. Паралелно тече и модернизиране на всички обекти на компанията, изградени преди 2018 г., като до края на пролетта ще бъдат обновени още два - в Перник и във Велико Търново, уточниха от дружеството.

"JYSK продължава своята експанзия и растеж в България. Очакваме ръст във финансовите резултати и за тази финансова година, като това е и една от причините да сме сигурни в инвестицията си в разширяването на дистрибуционния ни център. В момента е трудно да прогнозираме точни числа за очаквания финансов ръст, предвид радикалната промяна в международната обстановка през последните две седмици, но със сигурност можем да кажем, че JYSK е компания, която мисли и планира в дългосрочен план. За нас най-важното в момента е да успеем да продължим с експанзията и инвестициите си в България", коментира Алекс Брату, регионален мениджър на JYSK Румъния и България.

JYSK в Украйна

"Нашият асортимент включва няколко продукта, произведени в Украйна, повечето от тях са мебели. От началото на войната украинските ни доставчици вече не могат да работят, така че в момента имаме само наличности, произведени в Украйна, които вече са доставени в магазините", коментира за "Капитал" Венцислав Чавдаров (на снимката), логистичен директор "Балкани". Той уточни, че JYSK има различни доставчици в различни страни в Европа и в региона. "В момента обаче не сме решили да пренасочваме производството към други държави. JYSK обновява редовно асортимента си и така работим от години. За всеки продукт има повече от една опция за доставки - решенията водят или до намиране на друг доставчик, или до въвеждане на нов продукт в асортимента", обобщи Венцислав Чавдаров.

За да защити служителите си, рано сутринта на 24 февруари 2022 г. JYSK временно е затворил всичките си 86 магазина в Украйна. Оттогава насам редица магазини са отворени отново по желание на украинските служители.

По-рано миналата седмица компанията затвори и всички свои 13 обекта в Русия и преустанови всякаква дейност в страната. Служителите на JYSK в Украйна и Русия ще продължават да получават заплати в следващите месеци, съобщават от компанията.

Броени дни след започналата война в Украйна JYSK създаде благотворителен фонд, който да е от помощ на всички служители на компанията в Украйна, както и на техните близки, които са напуснали страната или се опитват да я напуснат. Компанията е дарила 1 милион датски крони (135 хил. евро).