🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

DigitalK 2021: Инвестициите и стартъпите са живи и здрави

Най-интересното от втория ден на технологичната конференция, организирана от "Капитал" и LAUNCHub Ventures

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите и икономическите кризи обичайно удрят рисковия капитал - той просто става по-малко рисков. Нищо подобно не се случи през 2020 и 2021 г. въпреки икономическия шок, породен от COVID-19. Броят на сделките на глобално ниво се e увеличил, общата сума, инвестирана в компании - също. Инвестициите и стартъпите бяха основната тема на втория ден на технологичната конференция DigitalK, организирана от "Капитал" и LAUNCHub Ventures.

Програмата на втория ден, доминирана основно от панели и интервюта, бе открита от един говорител: Христо Стоянов, мениджър бизнес развитие в Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Според Стоянов пандемията е дала тласък на Европа към повече дигитални решения и развитие на технологичния сектор - новини, които са добре дошли за него и фонда. "Европейската технологична фабрика най-накрая се разгръща в мащаб", каза той.

В първия панел за деня участваха компании, финансирани от фонд мениджърите към Фонда на фондовете. Той бе модериран от Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, а до него бяха Петър Минков от Gastronom.bg (инвестиция на фонд мениджъра Morningside Hill), Явор Йорданов от EasyDoc (инвестиция на Innovation Capital), Галин Бонев от Econic One (инвестиция на Vitosha Venture) и Иван Николов от FantasticStay (инвестиция на NV3).

"Инвеститорите търсят преди всичко добри екипи - и не говоря за един човек, а за цял екип, което е по-рядко срещано. Защото капитал в днешно време има. Второто и основно за инвеститорите е размерът на пазара. Третото е доколко хората, в които инвестираш, са фокусирани върху работата си и можеш да им имаш доверие", каза Иван Николов. Четиримата представители на стартъпи разказаха накратко за своите компании, инвестицията в тях и каква е целта им в дългосрочен план.

Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ), призова инвеститори и компании да мислят за публичната борса като за отворена възможност, а не като за затворен клуб. Той разказа за пазара за растеж на малки и средни предприятия Beam, организиран от БФБ. Той дава възможност за финансиране на по-малки компании и набиране на капитал при облекчени условия в сравнение с регулирания борсов пазар.

Най-разнообразният панел през деня бе този за технологиите и умните решения за градовете. В него участваха Майкъл Доналдсън от общинския съвет на Барселона, президентът на Entrepreneurship, Territory, Innovation Карлос Морено, Крис Лейн от West Midlands, Милу Янсен от градската управа на Амстердам и Красимира Райчева. Петимата обсъдиха как трябва да изглежда един модерен умен град и как мегаполисите да станат по-удобни за хората - чрез технологии и правилно използване на данни. Модератор на дебата бе Генчо Керезов, заместник-кмет на София по въпросите на дигитализацията.

Промяната на бизнес модели бе основната тема на панела с участието на Теодор Панайотов от Coursedot и Владимир Василев от Pollenity (преди BeeSmart Technologies). И двете компании смениха частично или напълно бизнес моделите си през последната година. В случая на Coursedot - заради коронавируса, а в случая на Pollenity - по друга причина, но кризата, оказва се, е помогнала с ускорената дигитализация дори на сектора на пчеларите и меда. За промяната на бизнес модела на Coursedot можете да прочетете тук, а за трансформацията на Pollenity - в този текст.

"Инвеститорите подходиха скептично, но това е работата на инвеститорите - въпреки това ни подкрепиха и в момента "Истински мед" и осиновяването на пчели е вече по-голямата част от компанията, макар да не сме спрели да поддържаме и технологичния бизнес с хардуер", каза от сцената Владислав Василев от Pollenity.

"Имаше малко паника, когато трябваше да отменим 75 полета на наши трейнъри в началото на годината. Проблемът при промяната беше основно в паричния поток, но мисля, че всички в екипа приеха промяната спокойно", каза Теодор Панайотов от Coursedot.

След тях на виртуалната сцена се появи Питър Лакатош, основател на компанията Entremo, която създава гривни за измерване на най-важните показатели на пациенти в болници. Лакатош е пример за създаден от пандемията предприемач - през март 2020 г. той е все още студент, а идеята за Entremo се ражда от поредицата хакатони Hack the Pandemic. Продуктът на компанията е насочен към болници и трябва да влезе в масово производство през идната година, а самата Entremo вече преговаря за допълнително финансиране с фондове за рисков капитал.

Фокусът на последните три панела от конференцията бе изцяло насочен към набирането на капитал - от гледната точка на инвеститорите и от гледната точка на предприемачите. Представители на фондовете LAUNCHub Ventures и Eleven заедно с основатели на компании от региона коментираха какви са нужните стъпки за подготовка за набирането на рунд А в Европа, как малките и средните предприятия да се дигитализират и какво е мястото на финансовите технологии в дигиталната ера.

Край на събитието сложи дискусията за използването на данни от страна на градовете за по-добро градоустройство и по-удобен начин на живот. Бет Блауър от Johns Hopkins University отговори на въпросите на журналиста от "Капитал" Огнян Георгиев. Според експерта пандемията е показала колко важна е навременната информация за подобряване на градската среда. "За първи път кметовете могат да използват толкова добре ежедневните данни за взимане на информирани решения", заяви Блауър. Според нея не пречи по подобен начин да се разглеждат и други данни - за качеството на въздуха например. В същото време градските управи ще трябва да убедят и населението, че използват добросъвестно тази информация.

Все още няма коментари
Нов коментар