🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Владимир Данаилов: Фонд мениджърите работят активно и инвестират в разнообразни сектори

Изпълнителният директор на Фонда на фондовете ще бъде част от тазгодишното издание на конференцията DigitalK

Фонд на фондовете    ©  Фонд на фондовете
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владимир Данаилов е изпълнителен директор на Фонда на фондовете, държавна структура, която разпределя ресурс към частни фонд мениджъри, така че да бъде управляван на пазарен принцип. Данаилов ще бъде модератор на панел по време на тазгодишното издание на конференцията DigitalK, която ще се проведе на 27 и 28 май. В нея ще участват компании, в които са инвестирани именно пари от Фонда на фондовете. Билети и повече информация за конференцията може да намерите на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon.

Какви са изводите за Фонда на фондовете след над година в пандемична обстановка?

В изминалия кризисен период малките и средните предприятия понесоха огромен товар на гърба си с оглед на това, че се сблъскаха с обективни затруднения. Цели индустрии се промениха. Компаниите са в процес на адаптиране на бизнеса си към новите условия и подготовка за постковид-19 ерата. Изводът след тази година е, че ролята за подкрепа с финансови инструменти като алтернатива на безвъзмездната помощ, тип грантове или други безвъзмездни мерки, предоставяни от държавата, предстои да бъде изключително значима в етапа на възстановяване. В тази връзка считаме за адекватна реакцията си да структурираме продукт за улесняване на достъпа на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително и за задоволяване на нуждите от ликвидност и за преодоляване на финансови затруднения заради ковид-19 кризата.

Каква е вашата оценка за работата на фонда в този период - доколко бизнесът успя да се възползва от това, което предлага, и доколко това, което фондът предложи, бе навременно като мерки и възможности?

Положихме усилия и вярвам, че се справихме. Винаги сме самокритични и се стремим да сме по-бързи, по-гъвкави, да правим нещата все по-добре, стъпвайки на опита си. Важно е да отбележа, че финансовите инструменти са приложими не толкова за спешно покриване на ликвидни нужди, а за направата на по-дългосрочна инвестиционна програма или за устойчиво подсигуряване на оборотни средства за излизане от затруднено положение. Ролята ни в подпомагане на МСП с тези инструменти тепърва ще бъде широко застъпена в процеса на излизане от кризата.

Една от задачите пред фонд мениджърите към Фонда на фондовете е те да инвестират в стотици стартиращи компании. Според вашите наблюдения до този момент има ли в България достатъчен брой иновативни стартъпи, в които да бъде инвестирано, и каква е вашата оценка за работата на фонд мениджърите до този момент?

Към този момент наблюдаваме много активна работа от страна на фонд мениджърите, виждаме доста искания за усвоявания от голям брой компании. Наблюденията ни са, че така наречения pipeline от компании е способен да генерира проекти с достатъчен потенциал. Наблюдаваме и разнообразна секторна диверсификация. Силно вярвам в иновативния потенциал на страната и е отговорност на всички основни участници да подкрепяме неговото развитие.

Инвестициите в стартъпи трябва да бъдат приключени през 2024 г. Какъв е планът на Фонда на фондовете и за фонд мениджърите, и за инвестициите, след този период?

Всъщност инвестиционният период приключва още в края на 2023 г. От 2024 г. фонд мениджърите ще навлязат в още по-интересен период, като ще вървят към подкрепа за максимален растеж на компаниите и осъществяване на изходи. От друга страна, Фондът на фондовете работи максимално бързо да структурира мандатите за периода 2021 - 2027 г. и следващите фондове. Работим в посока част от тях да бъдат за инвестиционни фондове и се стремим в много бърз порядък да бъдат пуснати на пазара.

Специалните епизоди на подкаста на DigitalK можете да чуете тук.

Тази година технологичната конференция DigitalK ще се излъчва от виртуалното студио "Кривина хъб". В края на втория ден лектори и партньори на събитието ще се съберат за нетуъркинг на живо между 17.30 часа и 20.30 часа в Университетска ботаническа градина. Срещата на живо ще бъде достъпна и за първите 100 участници, които си купят хибриден билет.

Повече информация за програмата можете да намерите на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon. Ако искате да получавате информация за най-важните акценти от събитието, може да се абонирате за бюлетина на английски език, като попълните формата в сайта на digitalk.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар