🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската Software AG, която има голям офис в София, търси нов собственик

Компанията е 26-ата по големина в софтуерния сектор в България с близо 300 служители в София

Софийският офис на компанията се намира в "София тех парк", в сградата на Walltopia
Софийският офис на компанията се намира в "София тех парк", в сградата на Walltopia
Софийският офис на компанията се намира в "София тех парк", в сградата на Walltopia    ©  Цветелина Белутова
Софийският офис на компанията се намира в "София тех парк", в сградата на Walltopia    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската софтуерна компания Software AG, която има и голям офис в България, вероятно ще смени собствеността си в близкото бъдеще. Ръководството на компанията преди седмици обяви, че търси купувач за бизнеса, оценен на около 3 млрд. евро. Сега вече са ясни основните кандидати за нов собственик: фондовете за дялово инвестиране CVC Capital, Silver Lake Management и Thoma Bravo, пише Bloomberg.

Агенцията се позовава на свои източници, близки до процеса по продажба. Според тях Software AG вероятно ще привлече интерес и от други фондове. До момента няма обвързващи оферти. Този тип сделки - фондове за дялово инвестиране да придобият мажоритарен дял в софтуерна компания - стават все по-често срещани в света на технологиите. През март тази година например българската "Булпрос" и германската ec4u се сляха, за да бъдат придобити от Silverfleet Capital като мажоритарен собственик. Новото име на компанията е DIGITALL.

Software AG е базирана в Дармщат, Германия, и работи в сферата на интернет на нещата (IoT), анализ на данни, интеграция, бизнес софтуер и други услуги. Над 50% от компаниите във Fortune 500 използват услугите на компанията, основана през 1969 г. от Петер Шнел. През 1992 г. той основава и фондацията Software AG Foundation, която и до момента е собственик на 30% от акциите. За да има сделка, фондацията трябва да я одобри.

Общите приходи на Software AG за 2020 г. са 834 млн. евро., а печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) - 136.4 млн. евро. Приходите през тази година са подобни - за деветте месеца до края на септември компанията е отчела 599 млн. евро, същото ниво спрямо година по-рано.

Software AG има десетки офиси из целия свят. По-голямата част от тях се намират в Европа, но представителства има и в Северна Америка, Южна Америка, Азия, Африка и Австралия. Един от по-големите развойни центрове на компанията се намира в България. В софийския офис на компанията работят близо 300 души, с около 25 отворени позиции.

За 2020 г. дружеството "Софтуер АГ дивелопмънт център", през което Software AG оперира в България, отчита 24.5 млн. лв. приходи и 808 хил. лв. печалба, което я прави 26-ата по големина софтуерна компания в България по приходи според класацията на "Капитал" К100. Групата откри офис тук през 2006 г., а в момента има близо 300 служители, които разработват някои от ключовите продукти и решения за клиенти от цял свят и са част от глобални отдели като маркетинг, PM, IT и др. И в момента има отворени около 25 позиции в българското дружество, основно за разработчици.

Все още няма коментари
Нов коментар