🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ASML обяви, че китайски служител е откраднал интелектуална собственост

Нидерландската група с решаваща роля в глобалната верига за доставка на чипове смята, че контролът върху износа може да е бил нарушен

ASML има монопол върху технологията, която е нужна за производството на най-модерните полупроводници
ASML има монопол върху технологията, която е нужна за производството на най-модерните полупроводници
ASML има монопол върху технологията, която е нужна за производството на най-модерните полупроводници
ASML има монопол върху технологията, която е нужна за производството на най-модерните полупроводници
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата технологична компания в Европа - ASML, съобщи, че китайски служител е откраднал интелектуална собственост на компанията от Нидерландия. Макар и да не води до големи загуби, инцидентът може да бъде разглеждан като нарушаване на наложените от Нидерландия, САЩ и Япония санкции срещу Китай за износ на чипове. Приетите преди месец мерки са надграждане на решението на Вашингтон да се опита да забави технологичния прогрес в азиатската страна.

Служителят, който е извършил кражбата, вече не е част от компанията. "Въпреки че не вярваме, че неправомерното присвояване е съществено за нашия бизнес, някои разпоредби за контрол на износа може да са нарушени", казват от компанията, като се има предвид, че скорошният международен контрол за износ е свързан с предлагането на информация, както и физическите инструменти", се казва в съобщение на ASML. Компанията вече е съобщила на властите в Нидерландия и САЩ.

ASML има ефективен монопол върху технологията, която е нужна за производството на най-модерните полупроводници. Тя е единствената компания, която произвежда машини с екстремни ултравиолетови литография (EUV), което я прави съществен играч в бранша. Макар и наскоро Huawei да подаде заявление на патент на една част от този тип машини, китайският конкурент все още е далеч от развиването на подобна технология.

Въпросът за кражбата на интелектуална собственост и трансфера на технологии не е нов за ASML. В последния годишен доклад на компанията дори се изразяват опасения, че китайска компания, специализирана в продукти за подобряване на чиповете, потенциално е нарушила интелектуалната й собственост. Въпросният инцидент е станал през 2015 г.

Липсата на Китай няма да бъде усетена

Въпреки невъзможността за търговия с Китай, ASML не очаква спад на продажбите си през тази година. Притесненията са по-скоро относно генералния подход спрямо нарастващия глобален контрол върху сектора. "Подобни разработки, включително стремежът към технологичния суверенитет, също биха могли да доведат до дългосрочни промени в глобалната търговия, конкуренцията и веригите за доставки на технологии, които биха могли да повлияят неблагоприятно на нашите перспективи за бизнеса и растежа", заяви говорител на компанията пред Reuters

Освен това прилагането на решението на САЩ, Нидерландия и Япония технологията за модерни полупроводници да не бъде достъпна за Китай не може да започне мигновенно, казва изпълнителният директор на ASML Петер Веннинг. "Ние разбираме, че са предприети стъпки, които биха обхванали усъвършенствани инструменти за литография, както и други видове оборудване. Не очакваме тези мерки да имат съществен ефект върху нашите очаквания за 2023 г."

Миналия месец ASML прогнозира увеличение на продажбите с 25% през тази година., като приходите в Китай се очаква да са стабилни на ниво около 2.2 милиарда евро, или 14% от постъпленията през 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard
    • - 2

    Уважаеми капиталци,
    много глупости пишете!

    Нередност?
Нов коментар