🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Популярният чатбот ChatGPT отново е достъпен в Италия

Услугата беше ограничена почти месец поради подозрение за нарушаване на правилата за защитата на личните данни

OpenAI обяви, че е въвела възможност потребителите на чатбота да изключват историята на чатовете.
OpenAI обяви, че е въвела възможност потребителите на чатбота да изключват историята на чатовете.
OpenAI обяви, че е въвела възможност потребителите на чатбота да изключват историята на чатовете.
OpenAI обяви, че е въвела възможност потребителите на чатбота да изключват историята на чатовете.

ChatGPT, популярният чатбот на американската компания OpenAI, възстанови дейността си в Италия, след като в края на месец март италианският регулатор на личните данни, известен като Garante, временно ограничи достъпа до услугата в страната поради подозрение за нарушаване на правилата за защитата на личните данни. В края на април OpenAI обяви, че компанията е въвела нови методи за управление на личните данни. Няколко дни по-късно Garante публикува изявление, в което обявява, че американската компания е възстановила своята услуга в страната.

Като основание за ограничението на ChatGPT италианският регулатор даде липсата на информация и "правно основание" за събирането на лични данни на потребителите от страна на ChatGPT, както и липсата на механизъм за потвърждаване на възрастта, въпреки че според условията за ползване на услугата потребителите трябва да са навършили поне 13 години.

Въведени мерки

На 25 април OpenAI обяви, че е въвела възможност потребителите на чатбота да изключват историята на чатовете, като разговорите, започнати след като историята е била изключена, няма да бъдат използвани за обучение на езиковите модели на компанията. Компанията пояснява, че когато историята е изключена, тя ще запазва новите разговори за срок от 30 дни, като те ще бъдат проверявани при необходимост, за да се следи за злоупотреби, след което те ще бъдат изтрити за постоянно.

Компанията добавя, че през следващите месеци планира да пусне професионален абонамент, наречен ChatGPT Business, който е насочен към специалисти, които се нуждаят от по-голям контрол върху данните си, както и за предприятия, които искат да управляват поведението на крайните си потребители. Също така услугата въвежда нова опция за изтегляне на потребителските данни, която ще изпрати на потребителя по имейл файл с всички проведени разговори, както и друга приложима информация.

В своето изявление Garante добавя, че OpenAI e добавила бутон на началната страница, предназначена за италианските потребители, с който те да потвърдят, че са на възраст над 18 години или че са на възраст над 13 години и са получили съгласие от своите родители или настойници, преди да получат достъп до услугата. Добавено е и изискването за посочване на рождената дата при регистрация за услугата, за да се блокира достъпът на потребители на възраст под 13 години и да се поиска потвърждение на съгласието, дадено от родителите или настойниците, за потребители на възраст между 13 и 18 години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    onf16893187181184312 avatar :-|
    Page Tommy

    Get lost in the brilliant and colourful world of https://goldmineronline.com , where each new excavation takes you that much closer to riches beyond your wildest dreams.

    Нередност?
Нов коментар