🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SuperHosting.BG и EURid: .eu домейнът повишава доверието в бизнеса и улеснява излизането зад граница

В България това интернет разширение увеличава популярността си и вече е третото най-предпочитано

Пламена Аржант - мениджър връзки за България в EURid
Пламена Аржант - мениджър връзки за България в EURid
Пламена Аржант - мениджър връзки за България в EURid
Пламена Аржант - мениджър връзки за България в EURid
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

SuperHosting.BG е най-голямата хостинг компания в България и предлага завършени хостинг решения, регистрация на домейни, онлайн базирани платформи за изграждане на сайт и други инструменти, с които един бизнес се позиционира в интернет. Към днешна дата компанията осигурява надеждни хостинг решения и 24/7 поддръжка на повече от 200 000 уебсайта. SuperHosting.BG е официален партньор на EURid в България. Двете компании провеждат съвместна статистика за регистрирането и използването на разширенията .eu, .ею и .ευ.

EURid е многократно награждаваният регистър, който управлява националните домейни от първо ниво .eu, .ею (на кирилица) и .ευ (на гръцки) след назначаване от Европейската комисия. Работи с мрежа от над 700 акредитирани регистратори и партньори в целия свят, един от които е SuperHosting.BG.

Визитка

Пламена Аржант е мениджър връзки за България в EURid. Тя е отдадена на работата в сферата на европейските домейн имена повече от осем години след предишен опит в областта на международните отношения и въпросите на ЕС в рамките на дипломатическата служба. Нейните отговорности в регистъра включват координиране на отношенията с регистраторите и националните стратегии в региона на Централна и Източна Европа, връзки с международни партньорски организации, укрепване на комуникационния екип на EURid и подпомагане на фирмите в стремежа им към стабилно и успешно онлайн присъствие.

По традиция в България най-търсените интернет домейни са .com и .bg. През последните години обаче още едно разширение започна да печели все по-бързо популярност сред бизнесите и дори крайните потребители. Става въпрос за домейн зоната .eu, която подчертава европейската идентичност на даден уебсайт и повишава неговия авторитет.

Предимствата

на .eu домейните обаче не свършват дотук. Те са доказан знак за качество и увеличават доверието в сайта, цената им е изключително конкурентна, което улеснява стартиращите онлайн проекти, и не на последно място - улесняват международната експанзия и излизането на европейския пазар с близо 450 милиона граждани. Има и още едно важно предимство - .eu е сравнително нова домейн зона и много хубави имена в нея все още са свободни, което увеличава избора на собствениците на сайтове.

Все повече компании регистрират .eu домейн, за да защитят името си от клонинги, но нараства и броят на клиентите, при които

европейският домейн е първи избор

и се ориентират направо към стартиране на онлайн проект с такова име. Понякога това се прави, за да се подчертае европейската идентичност на сайта, а друг път - за да се улесни бъдещото излизане на пазарите в ЕС.

Устойчив ръст

Към 1 януари 2023 активните български сайтове, регистрирани с .eu домейн, заемат трето място след .com и .bg. По данни на CENTR (Асоциацията на европейските регистри на домейни от първо ниво) самият домейн .еu се позиционира на пето място в топ 10 в Европа на база на регистрациите през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Все по-големият брой заети .com и .bg имена води до увеличаване в дела на регистрациите на .eu със стабилни темпове.

"В България отчитаме ръст на регистрациите на .eu дoмейна с 5.4% на годишна база и 1.6% на тримесечна база, което поставя страната на второ място в нашата класация на държавите с най-голям ръст през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие на 2022 (в страните с над 1000 регистрации). Това е безспорен повод за гордост!", споделя Пламена Аржант.

По данни на SuperHosting.BG и EURid домейнът се използва най-често за проекти, изградени на WordPress. Над 60% от новорегистрираните .eu сайтове избират WP, а останалите - Software-as-a-Service платформи като "Сайт билдър" - за създаване на сайт визитка, и Shopiko - за онлайн магазин, както и други платформи.

Бизнесите, които избират .eu

SuperHosting.BG и EURid отбелязват, че сред браншовете, които избират европейски домейн, водещ е сектор "Търговия" (18.2%), следван от "Общностни групи" (11.77%) и "Промишлено производство" (9.79%). Сегментите "Развлечения", "Информационни технологии", "Мениджмънт на проекти, маркетинг и административни дейности" и "Строителство" също са активни потребители на домейн имена в зоната .eu.

SAFEonLINE конкурс

Конкурсът за ученици над 14 години, който търси оригинални визуални материали по темите за "Киберсигурност" и "Интернет безопасност", е една от инициативите на ЕURid, стартираща за трети пореден път. Победителите ще имат възможност да изложат творбите си в центъра на Прага и в други два европейски града, както и да спечелят награди на стойност до 300 евро. Кандидатурите се приемат до 20 юни 2023 година чрез формата за кандидатстване.

.EU Web Awards 2023

Онлайн конкурсът .eu Web Awards е предназначен да отличи най-добрите уебсайтове, използващи разширенията .eu, .ею или .ευ. Номинациите започнаха на 18 април 2023 г., а участието е напълно безплатно. Петимата победители тази година ще имат възможност да се възползват от атрактивни награди като финансиране от EURid за създаване на маркетингова кампания.