🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски съдия временно блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft

Според него това е необходима мярка за запазване на статуквото, докато тече съдебното производство по жалбата на Федералната търговска комисия

В своята жалба FTC посочва, че Microsoft има история на придобиване и и използване на игрово съдържание за потискане на конкуренцията от страна на други конзоли, включително придобиването на ZeniMax.
В своята жалба FTC посочва, че Microsoft има история на придобиване и и използване на игрово съдържание за потискане на конкуренцията от страна на други конзоли, включително придобиването на ZeniMax.
В своята жалба FTC посочва, че Microsoft има история на придобиване и и използване на игрово съдържание за потискане на конкуренцията от страна на други конзоли, включително придобиването на ZeniMax.    ©  Reuters
В своята жалба FTC посочва, че Microsoft има история на придобиване и и използване на игрово съдържание за потискане на конкуренцията от страна на други конзоли, включително придобиването на ZeniMax.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският окръжен съдия Едуард Давила удовлетвори искането на Федералната търговска комисия за временно блокиране на обявеното в началото на миналата година придобиване на Activision Blizzard от Microsoft за 69 мрлд. долара чрез предварителна съдебна заповед и насрочи двудневно изслушване, което ще се проведе на 22-23 юни в Сан Франциско. Без съдебното решение технологичният гигант е щял да приключи сделката в петък, съобщава Reuters.

През декември FTC обяви намерението си да блокира придобиването на Activision Blizzard, като изслушването по производството ще започне на 2 август. Въз основа на изслушването в края на следващата седмица федералният съд ще реши дали предварителната заповед, която ще трае до края на разглеждането на делото, е необходима. Microsoft и Activision трябва да представят аргументи против нея до 16 юни, а FTC трябва да отговори на 20 юни.

Давила заяви, че временната ограничителна заповед "е необходима за запазване на статуквото, докато жалбата е в процес на разглеждане, и за запазване на способността на съда да разпореди ефективна мярка, в случай че прецени, че предварителната заповед е оправдана, и да запази на способността на FTC да получи ефективно постоянно решение, в случай че надделее в продължаващото административно производство".

В имейл, изпратен до служителите, изпълнителният директор на Activision Blizzard Боби Котик заяви, че това е "приветствана новина, която ускорява правния процес". Microsoft заяви във вторник: "Ускоряването на правния процес в САЩ в крайна сметка ще доведе до по-голям избор и конкуренция на пазара на игри. Временната ограничителна заповед има смисъл, докато получим решение от съда, който се движи бързо."

Решения на водещите регулатори

В своето прессъобщение от декември срещу най-голямата сделка в гейминг сектора FTC твърди, че Microsoft ще получи контрол върху водещи франчайзи, което "ще му позволи да навреди на конкуренцията в областта на високопроизводителните конзоли за игри и абонаментните услуги, като откаже или влоши достъпа на конкуренти до популярното си съдържание".

В своята жалба FTC посочва, че Microsoft има история на придобиване и и използване на игрово съдържание за потискане на конкуренцията от страна на други конзоли, включително придобиването на ZeniMax, компанията - майка на Bethesda Softworks. Компанията е решила да направи няколко от заглавията на Bethesda, включително Starfield и Redfall, ексклузивни за Microsoft, въпреки уверенията, които компанията е дала на европейските антитръстови органи, че няма стимул да задържа игри от конкурентни конзоли.

През април британският регулатор CMA блокира предложеното придобиване поради опасения относно бъдещето на пазара на облачния гейминг, където според регулатора Microsoft вече държи около 60-70% в глобален мащаб. В средата на май пък ЕК одобри сделката, след като Microsoft предложи безплатни лицензи с продължителност от 10 години, които ще позволят на геймърите и доставчици на облачните услуги в ЕИП да стриймват всички притежавани настоящи и бъдещи игри на Activision Blizzard чрез избрани от тях услуги за облачен гейминг.