БТК купува до дни конкурентите си "Нет 1" и "КомНет"

КЗК разреши окрупняването. Преките конкуренти А1 и "Булсатком" нямат против сделките, само от "Теленор" са изразили опасения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на БТК да купи местните доставчици на интернет и телевизия "Нет 1" и "КомНет". Сделката бе обявена в средата на февруари. Тя със сигурност вдига пазарната мощ на United Group, компанията собственик на БТК, която преди това в рамките на няколко месеца закупи и "Нова тв", "Нет Инфо" и вестникарската група "Телеграф", преди това собственост съответно на братя Домусчиеви и Делян Пеевски.

По информация на "Капитал" придобиването ще приключи още преди края на месеца. Цена не е обявена, но вероятно става въпрос единствено за поемане на дълга към ПИБ, и то с лека редукция. По последни данни той бе 33 млн. евро.

Така БТК расте с клиентите на "Нет 1", които според данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) към края на 2019 г. са 50 хил. телевизионни абонати и 30 хил. интернет абонати. Компанията на United Group ще окрупни позициите си на пазара за фиксирани услуги, където е лидер като доставчик на интернет (184 хил. абонати през 2019 г.), както и третият най-голям в сегмента за телевизионни услуги след "Булсатком" и "А1 България" (490 хил. абонати). Сега с присъединените нови абонати на телевизия телекомът може да излезе и втори на пазара (поне според данните на КРС за 2019 г.).

Официално компанията е собственост на дружеството АСМЕ, в което мажоритарен акционер е изпълнителният директор на "Нет 1" Петър Ризов и което влезе през 2017 г., но неформално като краен собственик се сочеше банката.

Приходите на "Нет 1" за 2019 г. са 19.6 млн. лв.

Сделката не беше неочаквана, тъй като в "Нет 1" търсеха купувач от години. Трудностите пред оператора са огромните му дългове, които през последните години пречеха и на продажбата му, тъй като основният му кредитор - ПИБ, искаше висока цена за активите. От своя страна "КомНет София" е малко дружество, свързано с "Нет 1", предлагащо основно интернет. То има двама служителя към края на миналата година, приходи 1.5 млн. лв. за 2019 г. и на сайта си посочва партньорство с "Нет 1". Общото между двете компании е, че имат кредити от ПИБ. Заемът на "КомНет" е за 1.56 млн. лв. от 2018 г.

Няма проблем, има проблем

Интересната част в решението на КЗК са становищата на регулатора КРС, както и тези на конкурентите "Булсатком", "А1 България" и "Теленор". "Булсатком", които са лидер като доставчик на телевизия, не виждат проблем в сделките в нито един от засегнатите пазари, като подобна е позицията и на "А1 България", която казва, че от придобиванията не би имало размествания, въпреки че БТК и "Нет 1" са със силни позиции в сектора на интернет и телевизия.

От "А1 България" все пак посочват като "потенциален риск" основен доставчик на телевизионни права, какъвто е "Нова телевизия" (също собственост на United Group) да бъде директно свързан с основен конкурент на телекома. "Аргументите в тази посока са свързани с факта, че немалка част от себестойността на ТВ услугата е разходът за телевизионно съдържание", казват от "А1 България".

Според КРС БТК ще засили позициите си при фиксирания интернет и доставката на телевизия. Регулаторът посочва още, че пазарните дялове на БТК, изчислени на база абонати и приходи, както на национално ниво, така и в София, ще нараснат в резултат от придобитите дялове на "Нет 1" и "КомНет", защото не се очаква голяма част от абонатите да сменят доставчика си.

"Предвид факта, че "Нет 1" е второто по големина предприятие, предоставящо кабелна телевизия и четвъртият по големина доставчик на платена телевизия с широко разгърната абонатна мрежа на територията на гр. София, след придобиването първите три предприятия вече ще обхващат почти 99% от абонатите, а конкурентния натиск върху поведението на БТК ще се ограничи до основните му конкуренти "Булсатком" и А1", пише още в становището си КРС. Въпреки това от регулатора не смятат, че сделката е проблем за пазара.

Най-критични в становището си са от "Теленор България". Телекомът смята, че сделката "е предпоставка за антиконкурентно поведение от страна на БТК посредством конкурентен натиск спрямо останалите предприятия на пазарите на дребно"; "би оказала влияние и на пазарите на предоставяне на други електронни съобщителни услуги, особено предвид традиционната практика на БТК да предлага на пазара фиксиран интернет и платена телевизия в пакетна услуга с други услуги"; " би засегнала негативно конкуренцията на пазара на фиксиран достъп до интернет на дребно, както и би оказала негативно отражение върху конкуренцията на свързаните пазари на достъп до физическа инфраструктура на едро"; "би довела до премахване на една от основните алтернативи за избора на потребителите на фиксиран интернет в гр. София, както и от друга страна, до допълнително затвърждаване на олигополната структура в значителна част от националния пазар".

Заключението на КЗК обаче е, че всички изразени притеснения са "неоснователни" и придобиванията няма да доведат до значителни размествания на съответните пазари. В същия ден регулаторът одобри и още една сделка на БТК - за пловдивския кабелен оператор N3, който според данните на КРС за 2019 г. е имал 26 хил. телевизионни абонати и 4200 интернет потребители. Според източници от бранша в напреднал стадий е и още едно придобиване от БТК на регионален бизнес.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ggeorgiev avatar :-|
    Георги Георгиев

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на БТК да купи месните доставчици на интернет и телевизия "Нет 1" и "КомНет".

    А безмесните ще ги купи ли?

    Нередност?
  • 2
    ggeorgiev avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 2

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на БТК да купи месните доставчици на интернет и телевизия "Нет 1" и "КомНет".

    А безмесните кога? :)

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Гръцко-сръбската United Group пазарува компании на килограм в България, а Мутро-тиквата им осигурява безпроблемно пазаруване чрез КЗК, която той продължава да контролира. В замяна на това, всички медии от групата на NOVA пък не са престанали да осигуряват пълен медиен комфорт и support на управляващата коалиция ГЕРБ/ДПС/БСП. Голямата и последна цел е Bulsatcom.

    Нередност?
Нов коментар