🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директорът на "Нова тв" Николай Андреев оглавява БТК

Той сменя на позицията Атанас Добрев. Дирк Геркенс ще бъде новият изпълнителен директор на медийната група "Нова"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият телеком в страната ще има нов изпълнителен директор от 1 декември - Николай Андреев, който в момента оглавява "Нова тв". Реално трансферът е на мениджър в рамките на един холдинг - United Group, който освен оператора и най-голямата медийна група напоследък придобива активно още активи - доставчиците "Нет 1", "КомНет" и "Нетуоркс" (която включва и "Онлайн директ"), преговаря за още регионални оператори, а неотдавна обяви и интереса си да купи "Телелинк".

Смяната на върха на БТК не е изненада, за нея се говори от лятото, като многогодишният директор Атанас Добрев се разделя с телекома по взаимно съгласие. След месеци търсене United Group явно се е спряла на познато лице, с което работи добре.

Начело на "Нова тв" застава германецът Дирк Геркенс, който в момента е директор "Програмиране, продукция и рекламни продажби" в United Media. А преди това е оглавявал чужди медии - RTL Klub и унгарската TV2.

Кой е новият директор на БТК

Реално телекомът за втори път ще се управлява от финансист. Николай Андреев е главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" и управлява компанията от 2019 г. Той е част от медийната група от 2009 г., като в продължение на 10 години е неин финансов и административен директор. Преди това е бил финансов директор и директор "Връзки с инвеститорите" в "Девин". Професионалният опит на Андреев минава и през "Екопак България", където е бил изпълнителен директор и член на съвета на директорите.

Андреев сменя на позицията Атанас Добрев, който беше начело на телекома от 2013 г., а преди това беше финансов директор. Тогава компанията още беше собственост на фирми около Цветан Василев и VTB Capital, подразделение на руската банка ВТБ. Впоследствие телекомът стана мажоритарна собственост на Спас Русев през 2016 г., а в края на 2019 г. бе обявена сделката с United Group, която приключи в средата на 2020 г.

"Оставям компания, която е по-добра и по-успешна във всяко отношение. Станах част от компанията през 2008 година, малко преди обединяването на БТК и Vivatel. Малко след като поех ролята на изпълнителен директор завоювахме лидерската позиция, а през 2020 г. отбелязахме осма поредна година, в която БТК е номер 1 по общи приходи", коментира пред "Капитал" Добрев. "Това са само малка част от обективните постижения, които с гордост мога да кажа, че компанията е постигнала под мое ръководство. Но те не са само мои успехи. За мен винаги хората и екипът са били водещи. Ето защо като лично постижение отчитам факта, че промених културата на компанията, успях да създам организация, която да привлече и задържи правилните хора - хора, които са отговорни за всички нейни постижения."

На въпрос какви са личните му бизнес планове след 1 декември, той отговори кратко: "В момента съм фокусиран да завърша ангажимента си в БТК. Ще коментирам планове догодина."

БТК оперира на българския пазар чрез търговската си марка Vivacom. За 2020 г. компанията има над 1.02 млрд. лв. приходи и 124.4 млн. лв. печалба. Директно заети в оператора са над 5000 служители. БТК бе придобита от United Group през ноември 2019 г., а официално собствеността се смени в края на юли 2020 г. Малко след това телекомът започна повторна консолидация на интернет доставчиците в България, като изкупи малкото останали значими регионални.

"Нова броудкастинг" е най-голямата медийна група в страната, приходите за миналата година са 221 млн. лв. и нетна печалба от 71 млн. лв. United Group купи телевизията за около 300 млн. евро, после придоби и "Канал 3" (вече Nova News), музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко по-късно United Group придоби вестниците на Пеевски "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и 50% от акциите на "Борба", които бяха прехвърлени към дружеството на "Нет инфо".

И в телеком групата, и в медиите новият собственик не извърши едри промени. Новият и досегашният мениджър на телекома бяха в срещи и засега не можаха да коментират плановете си пред "Капитал".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 1

    Уволнение чрез повишение. Да видим как ще управлява телеком, след като 20 години е управлявал само телевизия :)

    Нередност?
Нов коментар