🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Lufthansa набира 2.1 млрд. евро капитал, за да върне държавната помощ

Германската авиокомпания очаква да излезе на печалба до 2024 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската авиокомпания Lufthansa започва процедура по набиране на 2.1 млрд. евро капитал, който ще бъде използван за погасяване на дълга към Фонда за икономическа стабилизация (ФИС) на страната. Заемът от ФИС е част от спасителния пакет заради тежкия удар от пандемията от коронавирус. Стойността му е 9 млрд. евро и беше финансиран от правителствата на Германия, Швейцария, Италия, Австрия и Белгия, където превозвачът има дъщерни компании.

Берлин вложи и допълнителни 300 млн. евро в акциите на авиокомпанията, което покачи държавното участие до почти 16%, съобщава Financial Times. Средствата ще бъдат набрани чрез предлагане на нови акции на компанията. "Пакетът за стабилизация даде възможност на Lufthansa да защити работните места на повече от 100 хил. служители. Винаги сме давали ясно да се разбере, че ще запазим стабилизационния пакет толкова дълго, колкото е необходимо", каза главният изпълнителен директор Карстен Спор. "Затова се гордеем, че вече можем да изпълним обещанието си и да изплатим финансирането за мерките по-бързо от първоначално очакваното. Вече можем да се съсредоточим изцяло върху по-нататъшната трансформация на Lufthansa Group", добавя Спор.

Възстановяване

Компанията е в процес по възстановяване след кризата, причинена от коронавирус. В най-тежките моменти от нея почти всичките й самолети не летяха, което донесе огромни загуби и беше причината за тегленето на заема. През август полетите достигнаха 50% от нивото през август 2019 г. преди пандемията. От германския превозвач очакват същата тенденция да се запази и за септември и октомври, като главната причина е покачването на корпоративните полети, които преди формираха голяма част от печалбата на компанията. Товарните полети преживяват бум през последните няколко месеца. Търсенето е толкова голямо, че от компанията не смогват да побират товарите в пътническите самолети, където традиционно се превозват подобни неща. Онлайн пазаруването е главната причина за големия интерес към товарния бизнес на Lufthansa.

Германската авиокомпания очаква да излезе на печалба до 2024 г. Тя очаква доставките на по 30 нови самолета годишно в следващите 5 години. По-рано през септември Lufthansa получи първите Airbus A321 neo, които са последният модел на европейския производител на самолети. Те са с по-големи възможности както като изминато разстояние, така и като брой на пътници.