🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Област Пловдив може да има бърза жп връзка между градовете до 2026 г.

Министърът на транспорта Николай Събев обеща нови влакове и трасета, ако общините подготвят връзки и довеждащ транспорт

ЖП инфраструктурата в Пловдив ще види развитие и свързаност
ЖП инфраструктурата в Пловдив ще види развитие и свързаност
ЖП инфраструктурата в Пловдив ще види развитие и свързаност    ©  Цветелина Белутова
ЖП инфраструктурата в Пловдив ще види развитие и свързаност    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Започват целеустремени действия по вече почти вековния блян на Пловдив. Още от 1892 г. е мечтата градът да има зелен градски транспорт. Желание, нуждата за която само се засили през последните 30 години с нарастващите екологични проблеми на града и развиващата се индустриализация в областта. Идеята за градска железница присъства още в плана за развитие на такъв транспорт в далечната вече 2007 г., когато България влизаше в ЕС.

Петнадесет години и два програмни периода по-късно новият държател на тази мечта се казва Николай Събев и понастоящем е министър на транспорта. Този петък Събев беше на работна среща в "Тракия икономическа зона", на която присъстваха представители на местния бизнес и народните представители Росен Костурков, Йордан Маджунков, Илин Димитров, както и областният управител Йордан Иванов и зам. областният управител Николай Василев.

По време на срещата стана ясно, че новият министър залага много амбициозни срокове за постигане на градска железница в Пловдив. Според Събев в края на 2024 г. трябва да са изградени и обособени така наречените транспортни възли - ключови места, където да могат да бъдат свързани няколко вида транспорт. До 2026 г. пък трябва да има вече подвижен състав.

Другото, което министърът съобщи на срещата, е, че ще започне нова процедура за концесия на летището в Пловдив, което впрочем също трябва да бъде свързано с железницата.

С каквото има - с това

Според министъра на транспорта до момента много от работата в област Пловдив е извършена. Вече съществува железопътна инфраструктура, която би могла да бъде използвана - след модернизация и доизграждане - за скоростно осъществяване на проекта, отчуждени са и имоти за бъдещо развитие. Тя обаче е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", а тя не е известна с бързите си действия.

"Ние имаме много ясна програма с НКЖИ как да вдигнат такта. Как да вдигнат темпото на строителство, защото ние нямаме този лукс да чакаме още 20 години, което означава, че те ще имат постоянен мониторинг върху тяхната работа", обеща Събев.

Дори НКЖИ да се забърза, Събев има и друг проблем. До момента беше планирано само проектиране на градската железница в новата програма "Транспорт". Не е известно да са заложени пари за изграждане на нужните допълнителни трасета. Няколко от трасетата, които влизат в проекта за железница, вече се модернизират и оборудват с комуникационни системи, които ще позволят автоматизирането на превоза (основна нужда на всеки такъв транспорт). Те са част от паневропейската TEN-T мрежа и трябва да бъдат завършени до 2027 г.

Има обаче и няколко, които е нужно да се изградят изцяло, за да не дублират останалия трафик - градските влакове се движат начесто и спират на всички спирки, което би пречело на останалите влакове. Нови коловози трябва да има между Централна гара и Филипово, Филипово - Скутаре, Тракия - Скутаре, както и директна жп връзка между гара Тракия и гара Филипово. Отделно трябва да има отбивка от трасето Крумово - Асеновград, за да се стигне до летище Пловдив.

До този момент не е ясно как ще бъдат набавени средствата, необходими за изпълнение на планираните проекти, затова може да се предположи, че проектът ще започне с това, което е налично, към 2024-2026 г.

Топката към общините

"Ние сме в тази подготвителна фаза преди строежа и ще вдигнем темпото. По-скоро притесненията са ни да успеят общините в Пловдивска област да са готови с проектирането и посочването на транспортните възли", коментира Николай Събев на срещата.

Според министъра трябва най-плавно да бъде осъществено придвижването на един пътник от един метод на транспорт в друг с един билет и минимална загуба на време. Това ударение е важно: Пловдив се намира в центъра на една широка агломерация от градове, които са свързани с жп линии в сравнително равна местност, за която общ железопътен транспорт е идеално решение, ако се цели намаляване на автомобилния трафик. За да проработи това, е нужно повече от просто нови влакове. Трябва целият маршрут на един пътник да бъде максимално улеснен - от довеждащия транспорт, до влака, до последващия транспорт. Един билет и общ график е чудесно решение, но е фантазия, че това може да се случи между няколко общини и няколко дружества - дори в София то към момента не е факт. Единственото работещо решение е едно дружество, което да управлява цялата система.

"На пръв поглед всичко изглежда готово, но като навлязохме в детайлите, се оказа, че без нужните градски връзки (транспортни възли) ние не правим нищо. Като видим как ще бъдат проектирани, ще можем да преценим впоследствие и логистиката и дали е възможно друго проектиране на железницата", изясни Събев.

Първата стъпка, която министърът сега обяви с помощта на областния управител Йордан Иванов и народните представители, е депозиране на писмо до кметовете на общините за планиране, проектиране и залагане в градоустройствените планове на градските транспортни възли. На този етап министърът отказа да коментира стойностите на проектите.

Пред "Капитал" Иванов посочи, че областната управа има незабавна готовност за внасянето на тези писма още от понеделник, но първоначално ще направи координация с ресорния зам.-министър и НКЖИ. Той също така сподели, че не смята, че ще има нужда от упражняване на натиск към общините за изпълнението на този проект, тъй като завършването му е в интерес на областта.

Летище Пловдив - нова концесия и влак може би

Посещението на Събев внесе и малко повече светлина за бъдещето и състоянието на "Летище Пловдив".

Още в началото на седмицата министърът на транспорта издаде заповед, с която смени управлението на летището, а причина за това бяха установените финансови нарушения и лошото финансово състояние на дружеството. Бяха назначени за членове на съвета на директорите Красимир Пешев, настоящият изпълнителен директор на "Летище София", и Дойчин Ангелов, бивш директор на пловдивското летище, а от ръководството бяха освободени Пламен Спасов и Петър Георгиев.

Министърът определи тези рокади като нужни за навлизане в детайли за направените финансови нарушения, но той отказа да даде подробности за тях, заявявайки, че "докладът е много дълъг". "Министерството на транспорта и съобщенията не е разследващ орган и не може да бъде и репресивен орган, обясни Събев. Ние констатираме нарушения и ги регистрираме с доклади, които биват изнасяни към МВР и ги подаваме за разследване. Това е."

Летище Пловдив смени няколко пъти ръководството си в последната година, а резултатът от това е, че управлението му тръгна по инерция. От началото на годината например то се оказа без транспорт към Пловдив. Сега в проектите за 2021 - 2027 г. по програма "Транспорт" се включва и отбивка към аеропорта - 3.7 км единична електрифицирана жп линия с една гара, 2 надлеза и 2 жп моста, на стойност около 45 млн. лв.

А за да се освободи от управлението на летището, държавата ще го подготви отново за концесия, обяви Събев, без да дава повече детайли.