🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Good evening, Burgas: защо групите отиват на юг

Три събития ще се проведат това лято - Burgas Summer Live, Solar Summer и Spice Festival: екипът зад тях разказва за предизвикателствата в организирането им

Шотландската група Franz Ferdinand, често свързвана с пика на инди рока от началото на века, е с песни като Take Me Out и Do You Wanna
Шотландската група Franz Ferdinand, често свързвана с пика на инди рока от началото на века, е с песни като Take Me Out и Do You Wanna
Шотландската група Franz Ferdinand, често свързвана с пика на инди рока от началото на века, е с песни като Take Me Out и Do You Wanna    ©  David Edwards
Шотландската група Franz Ferdinand, често свързвана с пика на инди рока от началото на века, е с песни като Take Me Out и Do You Wanna    ©  David Edwards
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Август, Бургас и стриктен план коя група кога излиза на сцената. Усеща се като нещо отпреди години (Spirit of Burgas беше един от най-големите фестивали в страната между 2008 и 2015 г.), но това ще бъде реалността това лято. Между края на юли и през август ще се проведат цели три големи събития на пристанището: Burgas Summer Live (29 юли - 13 август), Solar Summer (28 юли), Spice Festival (4-5 август), а общото между тях е компанията Fest Team.

Най-новото в летния музикален сезон е Burgas Summer Live - повече серия от концерти, отколкото цялостен фестивал.

Поредицата започва на 29 юли с все още необявени хедлайнери и ще продължи на 6 август с Ройшийн Мърфи, за която това ще бъде четвърто посещение у нас, Morcheeba (гостували и на Arte през 2021 г.) и Софи Елис Бекстър, която се завръща с нов албум.

Най-наситеният уикенд ще е между 12 и 13 август с гостуващите за първи път Franz Ferdinand и Nothing But Thieves като представители на две различни поколения на инди рока, българската група със скорошен дебютен албум Hayes & Y. Към програмата вече са добавени Editors, у нас точно десет години след участието си на Spirit of Burgas и в силно електронна фаза покрай миналогодишния си албум EBM, белгийската група с вече 20-годишна история Balthazar, една от най-обещаващите британски пост-пънк групи - Shame, отскоро с трети албум, Oscar and the Wolf, българската група ALI, а Years & Years, соло проектът на Оли Алекзандър, ще се включи с DJ сет.

Организаторите казват, че новият формат е директно следствие от реалностите в музикалната индустрия днес и организирането на обширни турнета след ковид кризата и на фона на инфлацията: все по-трудно се събират артисти в рамките на един уикенд и програма от 40 - 50 имена е почти невъзможна за координиране. Сред двустранните предизвикателства пред промотъри, агенти и самите музиканти е как финансово да се навигира турне, което е уговорено почти година по-рано, но започва по време на различни финансови реалности покрай нараснали разходи по логистика и пътуване.

Обявяване на нови събития във време на забавяния и отмени

"Това, което решихме, е да привлечем артистите, за които е логистично възможно да посетят България в няколко поредни уикенда, със силни имена около тях и със силни местни подгряващи, което да създаде достатъчно високо съдържание и да достигне до широка аудитория", казва организаторът и част от Fest Team Стефан Еленков, а подобна стратегия имат и гръцките фестивали Release и Ejekt. "Самите групи започнаха да пътуват много избирателно - дори за най-големите имена внимават и за тях е по-добре да направят пет стадионни концерта в една столица, отколкото пет концерта на пет различни места."

Той е част от последните издания на Spirit of Burgas и също така в основата на фестивалите ARTE във Велинград и Hills of Rock в София и Пловдив, които въпреки амбициозни последния издания бяха отменени именно заради трудните логистични условия да бъдат проведени.

Защо Бургас

Освен че вече градът е позната територия за работа, фактор за избора на екипа е и успешното миналогодишно гостуване на Arctic Monkeys, на което Fest Team е организатор. Концертът им е бил и най-успешният за тях за 2022-а, а капацитетът от 13 хиляди души е бил изчерпан за няколко часа.

Градът е подходяща точка и заради по-големите възможности потенциална публика от близо десет хиляди души да намери настаняване. След прекъсването на събитието им във Велинград екипът е влязъл в контакт и с други общини, но всяка друга възможност е идвала с много по-малък капацитет откъм посрещане на потока от хора.

На 18 май 2023 г. (четвъртък) ще се проведе събитието "Среща на бизнеса в Бургас и региона". Може да с регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.

В Бургас Еленков вижда и възможност за музиката и културния туризъм да се мисли в перспектива. "Малко осъзнават, че културата носи огромна добавена икономическа стойност на града, просто е нужен правилен подход." Въпреки че тези думи биха били актуални и преди десет или двадесет години, Еленков е на мнение, че всякакви големи постижения, особено откъм развиване на фестивална култура и публики, отнемат буквално десетилетия. "Все пак най-добрите примери за фестивали са често такива с 40 - 50 години история."

Продължава и работата по петото издание на Spice Festival, едно от събитията в страната, които са с изключително ясна концепция на предлагане и търсене: то е почти изцяло съставено от имена, популярни през 80-те и 90-те, често с един или два ключови хита, които всички познават, а освен международните имена (C-Block, Snap!) тази година на сцената ще бъдат и българските хип-хоп легенди "Гумени глави".

Повишените цени по всички пера водят и до билети, които са около или над 100 лв., фактор, който Еленков отчита като препятствие в страната, която има "чувствителен пазар, хората селектират за какво да дават парите си и често се избира това, което ще даде най-дълготрайно преживяване за определена сума". В опит събитията да са достъпни за повече хора те започнаха сайта festclub.festteam.bg, в който потребителите имат специални преференции за пропуски на по-ниски цени, а в близко бъдеще се надяват да предлагат билети на разсрочено плащане.

"Публиката в България се е развила, има накъде още много да се развива, таванът на възможностите е още далеч, а и мисля, че днес тя е по-експериментаторски настроена. Например има лоялни и готини фенове в рока, там има големи традиции у нас, но и другите стилове набират скорост. Затова правим всичко от кубинска музика до хард рок", казва Еленков, който гледа с балансиран оптимизъм и към събитията, които подготвят за 2024 г. Според него развитието на активна публика тук е "процес, който по естествен начин расте в експоненциална форма, напред и нагоре".

За новини и всички събития, които Fest Team, организират в София и Пловдив: facebook.com/festteambg, facebook.com/burgassummerlive и festteam.bg.