🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BMW инвестира 600 млн. паунда в британските заводи на MINI

Германската група планира от 2030 г. в завода в Оксфорд да произвежда единствено електрически автомобили

В завода на MINI в Оксфорд работят над 4000 души
В завода на MINI в Оксфорд работят над 4000 души
В завода на MINI в Оксфорд работят над 4000 души    ©  BMW Group
В завода на MINI в Оксфорд работят над 4000 души    ©  BMW Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

BMW Group ще инвестира над 600 млн. британски пауна в два от британските заводи на MINI в Оксфорд и Суиндън, съобщи BBC. Автогигантът планира да разшири производствените линии и халето за каросерии, да изгради ново предприятие за инсталиране на батерии във фабриката в Оксфорд, която тази година навършва 110 години, както и да изгради допълните логистични съоръжения в двата завода.

Инвестицията на германският производител във Великобритания ще бъде подкрепена с

финансиране от британското правителство. Запитана относно размера на държавното финансиране за BMW британският бизнес министър Кеми Баденох заяви: "Няма да коментирам точни данни, защото може да създаде трудности при бъдещи преговори. Това, което ще кажа, е, че ние предоставяме някои субсидии, много леки субсидии, на автомобилната индустрия, защото тя е изправена пред толкова много трудности, някои от които регулаторни."

Според BBC размерът на държавното финансиране е около 75 млн. паунда. В момента в завода на MINI в Оксфорд се произвеждат модели с 3 и 5 врати, сред които MINI Clubman и MINI Electric. От следващата година ще започне производството на новото поколение MINI с 3 и 5 врати с двигатели с вътрешно горене (ДВГ), както и новото MINI Cabrio, а от 2026 г. на изцяло електрическите MINI Cooper с 3 врати и MINI Aceman. Електрическият MINI Countryman ще се прави в Германия.

BMW добавя, че в средносрочен план заводът ще достигне производствен капацитет от 200

хил. автомобила годишно, като първоначално на една и съща производствена линия ще се произвеждат модели с ДВГ и електромобили. От 2030 г. във фабриката в Оксфорд ще се

произвеждат единствено електрически модели.

Поредната подкрепена от правителството инвестиция

Инвестицията на BMW във Великобритания е последната от серия подкрепяни от

правителството инвестиции, предназначени да насърчат развитието на електрическите

превозни средства в страната. През юли индийската Tata, собственик на Jaguar Land Rover, обяви, че ще построи гигафабрика за производство на батерии в Съмърсет, за което се очаква да получи финансиране от стотици милиони паунди, пише BBC. Освен това Stellantis ще започне производството на електрически ванове в завода си в Елсмиър Порт; Nissan разширява производството на електрически автомобили в завода си в Съндърланд, а партньорът му Envision AESC изгражда гигафабрика наблизо. Ford пък инвестира значителни средства в завода си в Хейлууд, за да го подготви за производство на електрически двигатели.