🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кризата e лишилa хотелите от 660 млн. лв. приходи от нощувки това лято

Българските туристи нарастват с двуцифрен темп през август и септември, но не компенсират общия спад за бранша

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Късният старт на летния сезон, ограниченията и несигурността на международните пътувания са причина за спад на приходите от хотелски нощувки с 60% през периода юни - септември 2020 г. спрямо предходната година. Пренощувалите туристи намаляват наполовина. Така общо хотелите са декларирали приходи от малко над 432 млн. лв. за летния туристически сезон от нощувки, като тази година едва половината от сумата идва от чужденци, докато през 2019 г. те бяха източник на 80% от постъпленията.

Летният сезон за много населени места беше спасен предимно от българските туристи - те не могат да компенсират слабия старт, но през август и септември хотелите отчитат ръст на приходите от нощувки от местни лица от около 20% на годишна база.

Кой стигна до морето

Летният сезон за 2020 г. завършва с общо 2.35 млн. пренощували туристи при 4.64 млн. година по-рано. Докато през 2019 г. около 60% от всички посетители бяха чужденци, тази година очаквано делът им пада до малко над 17%, а приходите от нощувките им намаляват с 655 млн. лв. на годишна база до 217.4 млн.

Това е картината на национално ниво според статистиката и тя се повтаря в трите морски области. В Бургас "дупката" в приходите от хотелски нощувки достига 339 млн. лв., във Варна - 186 млн. лв., а Добрич е на минус 66 млн. лв.

Относително добра новина може да е само фактът, че намалението засяга предимно чуждите туристи, докато повече потенциални посетители от България останаха в страната заради несигурността около международните пътувания. Приходите от хотелски нощувки на български туристи например нарастват с 3.1% на годишна база до 29 млн. лв. във Варна и с цели 14.7% до 90.6 млн. лв. в Бургас. Увеличението идва изцяло от по-силните август и септември, когато Варна отчита ръст с над 30% на годишна база, а Бургас - над 40%.

Безспорно новината е добра за бранша, който очакваше нулева година. Но плюсът от големите морски области не е достатъчен да компенсира общия спад в сектора - хотелите в страната като цяло са имали 10% по-малко местни гости и са събрали с 3.6% по-малко приходи от нощувки на българи от тазгодишния летен сезон спрямо предходния.