БГ лято '2021: Хотелите с договори с медици, плажовете - с безконтактно плащане

На 1 май се открива летният сезон, като всички звена в туризма трябва да предприемат коронавирус мерки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хотелите трябва да осигурят дистанция между туристите и предпазни средства, да имат помещение за изолация на гости със съмнения за коронавирусна инфекция и договор с медицинско лице или център, което правило няма да важи за къщи за гости и семейни обекти. На плажа е допустимо разполагането на един чадър на 20 кв. м, а всички услуги, включително и водни спортове, трябва да могат да се плащат безконтактно. В зоните на закрито трябва да се носи маска и да се спазва дистанция от 2 м, а навън - отстояние от 1.5 м от другите гости.

Това са част от пакета изисквания, които туристическото министерство въвежда за отделните звена в туризма за предстоящия летен сезон. В началото на седмицата беше съобщено, че той ще бъде открит на 1 май, като тогава влизат в сила и въпросните правила.

Хотели с дистанция и маски

Най-голяма част от изискванията са свързани с дейността на хотелите, като в голямата си част те бяха прилагани и през миналата година. Хотелиерите задължително ще трябва да не смесват входящ и изходящ поток при пристигане на гостите, както и да съблюдават носенето на маски на закрито и дистанция между туристите от поне 1.5 метра. Те ще трябва задължително да имат стая за изолация за гости, при които има съмнения за коронавирус, като е въведено и ново правило - да има определен само един служител от персонала, който се грижи за него до пристигането на медицинско лице. Хотелите са длъжни "стриктно да спазват инструкциите на лекаря в обекта или на лечебното заведение, с което обектът има сключен договор за обслужване", както и на РЗИ и спешна помощ, е посочено още в указанията. В тях се казва и че семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да сключват договор за медицинско обслужване.

Хотелът, в който има турист с коронавирус, няма да бъде поставен под карантина, но персоналът е длъжен да извърши пълна дезинфекция на всички места, които е посещавал болният, разпорежда още туристическото министерство.

В документацията се посочва още, че туристите имат право да поискат безплатно маска за лице при посещение в заведения в случай, че не разполагат с такава. За разлика от миналата година обаче няма конкретни ограничения, заложени в дейността на спа центрове, зали на закрито и други с изключение на правилото за физическа дистанция между гостите и носенето на маски.

Плажовете с чадъри през 4 метра

През тази година ще важат и сходни правила за дейността на плажовете. И в платените, и в свободните зони ще могат да се разполагат чадъри на всеки 20 кв. м., което е през 4 метра един от друг. Въпросният чадър ще може да се ползва максимум от двама души или от членовете само на едно семейство, когато са повече. Стопаните на плажовете ще трябва да съблюдават дистанция от 1.5 метра между плажуващите. Ново задължение за тях е да осигурят безконтактно плащане на услуги в платените зони. Такава възможност трябва да има и при ползването на атракциони на плажа и практикуването на водни спортове.

Коронавирус мерки и при превоза на туристи

Начините на трансфер и превозът на туристи ще се определят от превозвачите "при спазване на противоепидемичните мерки". Фирмите ще трябва да осигурят стикери за спазване на мерките в автобуса, а трансферът на туристи "при възможност се осъществява с отворени прозорци за проветряване на въздуха". За лифтовете в планинските курорти ще важат настоящите правила за дистанция между туристите, а в спа центровете те трябва да "следват стриктно инструкциите от информационните табели в обекта", е посочено още в правилата.

През последните седмици редица европейски държави започнаха да подготвят правила за работа на туристическите обекти през лятото, което за втора година се очаква да бъде силно предизвикателно за туризма, изгубил рекордните над 1.1 трлн. долара през 2020 г. в световен мащаб. Според прогнозите на световната туристическа организация към ООН рестартът в сектора ще започне през тази година, но ще са необходими между 2.5 и 4 години за постигане на нива отпреди пандемията.

Все още няма коментари
Нов коментар