Еволюция на Черноморието: С туристи от Близкия изток и единна браншова организация

На Срещата на бизнеса във Варна и региона, част от "Капитал Градове", бизнесът и институциите коментираха промените в законодателството, качеството на туристическия продукт и прогнозите за сезона

В дискусионния панел участваха (отляво надясно) Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в парламента, Маргита Тодорова, член на съвета на директорите на "Албена", и Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".
В дискусионния панел участваха (отляво надясно) Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в парламента, Маргита Тодорова, член на съвета на директорите на "Албена", и Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".
В дискусионния панел участваха (отляво надясно) Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в парламента, Маргита Тодорова, член на съвета на директорите на "Албена", и Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".    ©  Красимир Стефанов
В дискусионния панел участваха (отляво надясно) Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в парламента, Маргита Тодорова, член на съвета на директорите на "Албена", и Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт".    ©  Красимир Стефанов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Туристите от Близкия изток са неизползван ресурс за българското Черноморие - това стана ясно по време на Срещата на бизнеса във Варна и региона (виж запис долу), която се проведе на 27 май. Събитието от поредицата "Капитал Градове" събра представители на бизнеса и институции в разговор за бъдещето на крайбрежния туризъм и новостите в неговото развитие.

"Ние сме тук в един прекрасен хотел, "Интернационал" [в кк Златни пясъци], който трябва да бъде резервиран 365 дни в годината. Италия е отворена за Близкия изток, там може да вземете виза за осем дни, в Гърция може да ги получите на летището, а ние не сме в Шенген и са нужни три месеца и това е неприемливо. Много е лесно от моя гледна точка законодателно това да бъде променено", повдигна темата Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", компанията, която управлява летищата в Бургас и Варна.

Илин Димитров, председател Комисията по туризъм в Народното събрание и доскоро председател на Варненската туристическа камара, обаче обясни, че има европейски ограничения, които пречат процесът с визите да се улесни чак толкова много, но в момента се работи по законодателни промени, които да облекчат процеса по подаване на визи.

Нови пазари, нови закони

Според Франк Кванте законодателството е един от факторите да не сме конкурентни на други силно туристически държави като Гърция и Хърватия. "Пазар с потенциал, който не е развит, веднага се превръща в пропуснати ползи. Много мразя оправданията, но има европейски ограничения, които ни връзват ръцете", каза народният представител от "Продължаваме промяната". Причината в Кипър и Гърция да има друг и по-лесен визов режим е заради островите, при които е по-лесен контролът с пристигането на туристи извън Европейския съюз, стана ясно от разговора.

Димитров обаче уточни, че чрез обновено законодателство ще се улесни процесът по издаване на визи, така че да стане електронно. "Така ще направим всичко прозрачно и дано се прекъсне тази порочна практика с фирми посредници, които оскъпяват продукта", добави депутатът. Той добави, че визата става два пъти по-скъпа с тези посредници.

Необходимостта от диалог между институции и заинтересовани страни, за да се подобряват инфраструктурата и поддържането на средата (зелени площи, улици, чистота), реклама и инвестиции, е голяма, стана ясно още от разговора. Народният представител обясни, че девет министерства отговарят в момента за бранша и така синхронът е труден.

В момента се работи по промени в Закона за туризма, като една от тях е например да има единна местна браншова туристическа организация, защото в момента в България има над 200 организации, които се занимават с туризъм, а е необходим "гръбнак", за да се прокарват политики последователно.

Организацията ще работи на принципа на публично-частното партньорство, ще има задължително членство и членски внос, като така ще е ясно с кого да се комуникира и от страната на бизнеса. "Кога на 100% се убедихме, че трябва да има единна браншова организация? Когато възникна бежанската криза и нямаше с кого да си говорим", каза Димитров. "По закона работят осем работни групи, като идеята е браншът да си каже проблемите с настоящия, за да може да се прекрои новият и да е работещ", обясни още той.

На 6 юни следобед пък ще се проведе онлайн среща на бранша с министъра на туризма Христо Проданов или негов заместник, организирана от алианс "Българско Черноморие", чийто председател на УС е именно Франк Кванте. На срещата са поканени всички заинтересовани лица.

Отражението на войната в Украйна

"Туризъм и война са две несъвместими понятия", каза Маргита Тодорова, член на съвета на директорите на "Албена" и директор "Маркетинг и продажби" на комплекса. От една страна, по ясни причини от уравнението за летния сезон са извадени украински и руски туристи. "За съжаление много от нашите западни партньори изтеглиха началото на своите програми и активно пристиганията ще започнат в началото и средата на юни - нещо, което срива дългогодишните ни усилия за удължаване на сезона", добави Тодорова. И все пак тя обясни, че са се завърнали гостите от скандинавските държави.

Франк Кванте обясни, че през двете летища, които "Фрапорт" управлява се очакват 3.2 млн. пътници за тази година. Той добави, че 20 хил. души от Русия няма да пристигнат през летището. "Ефектът, който наблюдаваме след началото на войната, е, че изоставаме в огромни мащаби", заяви той, като обаче уточни, че има пазари, които се развиват добре, например Полша. Към края на май нивата на пристигащи са малко по-добри, отколкото шест седмици по-рано, спрямо резултатите от 2019 г. в същите периоди.

Погледът напред

Маргита Тодорова заяви, че е умерен оптимист за предстоящия летен сезон, като за курорта "Албена" смята, че може да постигне до 80% от обемите на 2019 г.

Илин Димитров смята, че сезонът започна малко по-късно и това е пречка, но ще е по-добър от миналата година. "Най-важното е не колко туристи са дошли или колко са останали, най-важно е колко средства са останали реално в бизнеса", обобщи той.

На въпрос дали сме закъснели да се изчистят концепцията и продуктът по крайбрежието, тъй като често има сблъсък между шумни дискотеки и луксозни хотели, между различни видове публика и липса на ясен профил на местата за настаняване, и тримата изтъкнаха позитивите на това, което предлага Черноморието.

"Моля ви, не съдете негативно тези, които са дошли за купона. Младите трябва да могат да си вземат въздух, всеки е бил млад и е вършил лудории. Въпросът е да се управляват правилно нещата", коментира Франк Кванте. Неговият съвет е да бъдем позитивни по отношение на туризма, за да се подобряват и условията.

"България има достатъчно многообразно предлагане и аз виждам в това успешното й представяне на различните пазари. Би трябвало да не се фокусираме върху един-единствен продукт", каза Маргита Тодорова.

Димитров обясни, че България има огромно разнообразие, но именно бизнесът трябва да се фокусира, тъй като общините не могат да забраняват дискотеки.

Целият панел, в който се коментираха други теми като полетната програма на черноморските летища, качеството на инфраструктурата и транспортните връзки, рекламата и работата с блогъри, може да откриете тук:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар