Четири държавни горски фирми с нови директори, промени и в бордовете на останалите

Служебният кабинет направи серия от рокади на лица, назначени в 12 без 5 от ГЕРБ за нови мандати

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Месец и половина след като с конкурси в 12 без 5 кабинетът на ГЕРБ преназначени досегашните ръководства на стратегическите шест държавни горски предприятия в страната, сегашното служебно правителство направи серия от рокади в тях. Това става ясно от съобщение на земеделското министерство от сряда. Така в три от фирмите е сменено цялото ръководство, а в останалите- някои членове от него.

На този етап не е ясно каква е юридическата обосновка на промените, както и дали не са атакуеми пред съда предвид, че макар и в последния момент те са направени със законова конкурсна процедура.

Рокада на рокадите

В последните седмици на кабинета "Борисов" бяха извършени серия от рокади в държавните фирми в енергетиката, здравеопазването, транспорта и земеделието, с което на практика бяха бетонирани кадри от кабинетите на ГЕРБ на възлови места. Случаят засяга и шестте ключови горски предприятия в страната, където без изключение бяха преизбрани управлявалите преди това шестима директори. Процедурите бяха стартирани покрай новия закон за публичните предприятия, който изисква ръководителите им да се избират с конкурси, а в случая с горските фирми те са били почти без конкуренция: при пет от предприятията на финалния етап от конкурса е допуснат само досегашния директор, а в случая със Североизточното държавно предприятие отсяването е било между двама, но действащият ръководител Веселин Нинов побеждава.

В сряда обаче от земеделското министерство съобщиха, че са направени "рокади на рокадите". Така в три дружества - "Южноцентралното държавно предприятие", "Северозападното държавно предприятие" и "Североизточното държавно предприятие", е освободен "целият състав на органите на управление", който включва изп. директор и двама членове на борда. В тях са назначени временно изпълняващи длъжността директори, които ще управляват до провеждането на конкурси. В "Северозападното държавно предприятие" това е досегашният заместник-директор Атанас Златков, в южноцентралното - Здравко Бакалов, а в североизточното - Ради Иванов. По непотвърдена информация на "Капитал" Бакалов е бивш директор на горското стопанство "Хвойна" край Чепеларе, което е част от южноцентралното предприятие, а Иванов е заемал пост в горското стопанство "Нови пазар", което е част от североизточното предприятие. От съобщението на агроведомството не става ясно кои са новите членове на бордовете на тези фирми.

Още едно предприятие ще има временен директор - югоизточното, което ще се ръководи от Димчо Радев, който по неофициална информация има ръководен опит в стопанството "Мазалат" край Стара Загора, част от същото предприятие. В тази държавна фирма е сменен и един от членовете на борда - Георги Йорданов, като не е посочено кой ще заеме мястото му.

Още промени в бордовете

Служебният агроминистър е сменил и членове на борда на останалите две държавни дружества. В северноцентралното предприятие с постовете си се разделят двамата членове на борда - Георги Костов и Иван Степанов, а в югозападното - Мария Маринова и Ваня Каменова. В съобщението също не е посочено кой ще заеме постовете им.

От съобщението на агроминистерството не става ясно нито какви са мотивите за смените, нито каква е юридическата обосновка за тях. От ведомството не отговориха до редакционното приключване на текста на въпроси по темата. Предвид, че предишните ръководители са избирани с конкурс, макар и направен в последния момент, е възможно сегашното решение да бъде атакувано пред съда. Такава заявка пред "24 часа" вече направи освободеният директор на южноцентралното предприятие Ботьо Арабаджиев.

Настоящите промени в горските фирми бяха предшествани и от уволнението на директора на агенцията по горите Мирослав Маринов. На негово място преди две седмици бе назначен природозащитникът Александър Дунчев. В структурите на земеделското министерство обаче поста си запаси "горският" зам.-министър Атанас Добрев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Опоскването на ОПОС:
    Доклад разкрива съмнителни фирмени обръчи и натиск над чиновници
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160018506701189
    “конфликт на интереси и други обвързаности с определени изпълнители”, “натиск” и “принуда” над служители на неофициални срещи с представители на фирми-изпълнители. За тези твърдения има и доказателства – аудио и видео материали. Информацията е от доклад на ГД ОПОС до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров с прякор “Ревизоро”. Следите обаче водят към дърти ченгета и банкери от фалирали банки в зората на прехода, които са се специализирали в източване на еврофондове.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    "в един и същ проект подизпълнители са едновременно “Балканика” и “БТ-Инженеринг” (и свързаната с нея “Алара 2000”) или “Балканика” и “Екосол”. "Фирми и сдружения на Аглика Павлова Георгиева и Димитър Виденов Георгиев (“Балканика” и други) имат сключени договори за проекти за близо 96 милиона лева.
    Дикон Груп ЕООД – сключени договори за проекти за 27 847 684 лв.
    БТ-Инженеринг ЕООД, сключени договори за проекти за 13 052 582 лв.
    Екосол България – сключени договори за проекти за 7 298 521 лв.
    Така само в тези четири фирми са се събрали 130 милиона лева от проекти на обща стойност 335 милиона лева."
    Докладът:
    https://bird.bg/oposkvane-opos/
    https://bird.bg/wp-content/uploads/2021/05/doklad-opos.pdf

    Нередност?
Нов коментар