Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Какво се случи през септември

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Новият месечен бюлетин на "Капитал" е посветен на европейските директиви, правила и възможности за финансиране на земеделския сектор и земеделския бизнес. Днес най-старата политика на ЕС разпределя дестки милиарди евро всяка година, а това гарантира доход, безопасност и достъпна храна за европейците.

Aкцент от новия ни бюлетин са възможностите за кандидатстване по някои от схеми и мерки, отворени в момента за земеделците в България и които дават шанс за развитие на бизнеса. Внимание сме обърнали и на протестите от последните седмици породени от вдигането на забраната за внос на украинско зърно. Кой какво постигна и какво ще получи - ще прочетете в следващите редове.

В стремежа си да бъдем полезни всеки предпоследен вторник от месеца ще ви информираме и за новостите при европрограмите и финансирането от ЕС, насочено към бизнеса като цяло.

// Финансиране

На фона на протестите на земеделците от миналата седмица държавата скоростно одобри остатъка от бавещите се 63 млн. лева от бюджета за подкрепа на фермерите по линия на войната в Украйна. Средствата са от националния бюджет и са заради повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове и са част от много голям пакет от земеделски помощи във връзка с войната, който стартира през 2022 година. Повече по темата прочете тук.

Земеделците могат да получат до 500 хил. лв. за иновации в селското стопанство. През есента ще стартира прием на заявления за средства по няколко програми. Стопаните ще могат да получат и до 650 хил. лв. за инвестиции за ефективно използване на вода в стопанствата. Повече четете тук.

22.1 млн. лв. са осигурени за компенсации на земеделските стопани за природни бедствия. От тях могат да се възползват земеделци с констативни протоколи за 100% пропаднали площи за щети от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия през 2023 г.

До 2 октомври фермерите кандидатстват за субсидии за напояване. За целта са отделени 16 млн. лв, които ще бъдат изплатени до края на ноември. Още по темата прочетете тук.

// Още от ЕС

С общо 13.5 млн. лв. ще бъдат финансирани четири цифрови и иновационни хъба в България. Това са иновационен хъб "Тракия", "Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство", Сдружение "АгроХъб.БГ" (AgroDigiRise) и Европейски цифров иновационен хъб "Загоре" (SynGReDiT).

Над 34 млн. лв. ще получат 12 компании за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти по линия на схемата от Плана за възстановяване "Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от ЕК.

До 3 октомври фирмите могат да кандидатстват по процедурата "Кръгова икономика". Тя е с бюджет 180 млн. лв. и подкрепя внедряване на оборудване в производствата, което би довело до намаляване използването на суровини, които не се рециклират.

Работната среда ще се подобрява със 100 млн. лв. европейско финансиране. До 391 хил. лв. могат да получат организациите за различни социални придобивки на служителите.

Облекчени кредити за 210 млн. лв. тръгват към малките и средните фирми. Ресурсът идва по линия на програма "Възстановяване" и ще бъде на пазара в края на септември.

// Земеделски бизнес

Какво е Общата селскостопанска политика на ЕС и как тя работи за хората - днес най-старата политика на ЕС разпределя 58 млрд. евро годишно, които гарантират стабилен доход за фермерите и безопасна и достъпна храна за европейците. Но как започва всичко?

Декарбонизацията на земеделието ще е по-трудна от очакваното - уморени от интензивните екоправила, фермерите и държавите се съпротивляват на някои нови мерки в ЕС. Войната в Украйна също внесе сериозен смут в земеделския сектор. Битката за последните етапи от въвеждането на новите аргоземеделски правила е предизвикателна преди предстоящите веропейски изнори.

ВЕИ инсталации и специализиран туризъм: новото при евросредствата за винения сектор - до 2027 г. българският лозаро-винарски сектор ще има възможност да усвои близо 99 млн. евро. Лозарските стопанства отново ще могат да разчитат и на финансиране за застраховане на реколтата. Кандидатстването по схемата за лозарство ще се провежда от 16 октомври всяка година.

// И още

  • Идва ли край за устойчивата стратегия в земеделието и какво се крие зад посланието на председателката на ЕК Фон дер Лайен - "Да намалим законодателното темпо и да поговорим" и защо бъдещето на ключовата стратегия за устойчивост е мъгливо?
  • Фермерите са крачка по-близо до това да печелят от въглеродно земеделие - това стана след като комисията по земеделие на Европейския парламент гласува ключово законодателство в тази област. Още по темата тук.
  • Кои са най-големите земеделски компании и защо върховите цени, последвани от трайно ниски, изправиха част от пазара пред невиждани ситуации? Кой и влиза в топ 25 и кой доминира класацията.

// Ако сте пропуснали

Суша, болести, липса на работници - как и защо се промени пазарът на домати в страната и от топ производител в света през 70-те и 80-те години на миналия век, България сега не успява да задоволи дори вътрешния си пазар:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpw07342474 avatar :-|
    fpw07342474

    Хм, доста полезно това обобщение на агроновини и финансиране, браво!

    Нередност?
Нов коментар