🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Гепардите" в земеделието: много зърно и по малко от всичко останало

Силната реколта през 2021 и високите цени донесоха пълна доминация на производители, търговци и преработватели от зърнения бранш

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Средният ръст на приходите на земеделския топ 20 е малко над 100%.
  • Печалбите пък са нараснали с над 300%, но маржовете остават ниски.
  • Отсега може да се прогнозира, че зърненият сектор ще доминира и през 2022 г.

Зърно. Златната дума, която беляза както отминалата, така и настоящата година. Войната в Украйна донесе много глобални и локални проблеми, но невиждано високите цени на зърно и слънчоглед направиха периода неповторимо силен за компаниите от този сектор. Възходът обаче стартира още в предходната година: първо, защото реколта '21 в България бе рекордно добра, и второ, защото ръстът на борсовите цени всъщност започна още 2021 г., преди да счупи всички тавани през пролетта на 2022 г. след руската инвазия в Украйна.

Така без изненада класацията на най-бързо растящите малки и средни компании в сектора на селското стопанство през 2021 г. се доминира масово от дружества от зърнения и маслодайния сектор. Тази ситуация е коренно различна в сравнение с предходни години, когато резултатите бяха доста по-разнородни. Този път обаче почти изцяло отсъстват или са много малко компаниите от сектора на плодовете и зеленчуците, на лозарството, пчеларството, на производството на семена и разсади. Няма ги и животновъдите, липсва изцяло браншът на билките, сушените плодове и т.н.

Невероятна година за зърнения сектор

България отдавна е нетен износител на зърнени култури. Произведените количества всяка година са в пъти повече от собствените нужди на страната, които не надхвърлят 1.7 млн. тона (консумация от хора, за фуражи и семена). Реколтата през 2021 г. пшеница пък беше рекордна като добив - почти 7.2 млн. тона, и бе обявена за най-добрата от 2017 г. насам. Това разшири още възможностите за износ, като експортът за сезон 2021/2022 (който приключва на 30 юни) е за близо 3.4 млн. т.

През календарната 2021 г. България официално е изнесла пшеница, царевица и слънчоглед за 4.1 млрд. лв. при малко под 3 млрд. лв. през предходната година. Сумата прави сектора сред най-важните за външната търговия. В международните класации за 2021 г. България е на 11-о място по експорт на зърно в света и на 4-то в ЕС.

В добавка към страхотната реколта дойдоха и възходящите цени. За сравнение - от 2014 година насам средните цени на хлебната пшеница на френската борса Matif например се движат между 150 и 180 евро за тон, а случаите, в които са надхвърляли 200 евро, са единични и кратковременни. В началото на 2021 г. обаче цените се установиха трайно над 200 евро за тон, в края на април същата година достигнаха 250 евро/т, в края на август прескочиха 270 евро/т, а ноември и на над 300 евро/т - нива, които се запазват и в момента, макар и под рекорда от 440 евро след нахлуването на Русия в Украйна. Това бе страхотна финансова инжекция за сектора, без да се броят и директните субсидии, които получават компаниите.

Обратно към монокултурите

Така класацията на "гепардите" за 2021 г. е силно доминирана от сектора на зърното. Над 15 от 20 компании в топ 20 са от този бранш: половината от тях посочват като основна дейност търговията със зърнени растения, другата половина са производители на зърно и/или преработватели. Единици сред водещите компании са от други сектори - малко плодове и зеленчуци или комбинирано земеделие. Един е представителят на сектор птици.

Средният ръст на приходите на земеделския топ 20 е малко над 100%, а печалбите са нараснали с над 300%, но маржовете им остават относително ниски. Броят на заетите в тези 20 компании се е увеличил минимално с около 10%.

Челната десетка: много зърно, малко зеленчуци

Лидерът в класацията е фирма "Ариста - 2017 М" ООД. Публичната информация за нея е доста оскъдна. Компанията е регистрирана през 2017 г. в София с предмет на дейност търговия на едро със зърно, семена, фуражи и необработен тютюн, но също и рекламна, консултантска дейност, туризъм и т.н. Неин собственик според регистрите е Валентин Иванов Колчев. Той е съдружник и в няколко други компании за недвижими имоти, фотоволтаици и др. През друга земеделска компания - "Агрон", той е съдружник и със собственика на още една компания в топ 20 (на 14-а позиция) - фирма "Агрофог" на Иван Георгиев Торньов от село Расово. През 2021 г. "Ариста - 2017 М" отчита над 245% ръст на приходите до 38.8 млн. лв., а печалбата скача до 456 хил. лв., което прави много нисък нетен марж - малко над 1%. Фирмата е удвоила служителите си - от 7 през 2020 на 12 сега.

Втора в класацията също с над 200% ръст на приходите до 11.2 млн. лв. е "Тива Трейд" - компания, която освен с търговията на житни култури се занимава и с преработка на слънчоглед и производство на високопротеинови продукти за фуражната промишленост. В производствената база на компанията в Чирпан се произвеждат високо- и нископротеинов слънчогледов шрот на прах. Компанията също дистрибутира различни видове фуражи и добавки, както и фуражна и хлебна пшеница, ечемик и соеви зърна. Собственик на "Тива Трейд" е старозагорската компания "Тивамекс и Ко" със собственик Тинко Василев. Създадената през 1998 г. компания е холдинг, в чиято структура влизат фирми от секторите строителство, инженерингова дейност, туризъм, фуражи и добавки, мелничарство и др.

Топ 3 се допълва от друга компания, която се занимава с производство и търговия със зърнени храни - шуменската "Хикс Агро". Тя отчита 184% ръст на приходите до 78.8 млн. лв. До 2018 г. постъпленията на компанията са само от наеми и рента на земеделска земя. От март 2019 г. тя обаче започва да търгува на едро със селскостопанска продукция и стоки за селскостопанско производство, което е и причината за съществения ръст. Дружеството е собственост на Христо Драганов Иванов, който е собственик и на компанията "Хикс петрол", чиято дейност е търговия на едро с горива, семена, торове, препарати за селскостопанско производство и др.

Единствената компания с над 100% ръст на приходите в класацията, която не е от зърнения сектор, е поставената на пета позиция "Биофрута", производител на органични плодове в Пазарджик. Компанията е собственост на "Екотерра", която пък от своя страна е дружество на италианската Rigoni di Asiago - позната в България със своите органични конфитюри Fiordifrutta и лешниковия крем с какао Nocciolata, които се намират в някои от големите вериги хипермаркети. Rigoni di Asiago датира от далечната 1923 г., като днес предлага продукти с изцяло органичен произход.

Десетката се допълва от още няколко компании от зърнения сектор. Сред тях са "Агро Бали" на Николай Славчев Стоименов, който е собственик на други дружества с дейност в сектора - "Агро мел 2011", "Агримашин" и др. "Агро Бали" обработва 34 хил. дка земеделски земи, основно в Стара Загора и Хасково. Допреди няколко години дружеството бе свързано през обща собственост (и роднински връзки) с друга позната в сектора компания - "Агро Бел" на Павел Стоименов, земеделски производител с над 100 хил. декара земя, който отглежда пшеница, царевица, слънчоглед, фуражи, зеленчуци. Името му нашумя за кратко миналата година, след като той стана вторият агробизнесмен след Светослав Илчовски, излязъл открито да говори пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ в по-предишния кратко просъществувал парламент.

В топ 10 е и "Тера - Трейд" от Силистра. Компанията на Петър Валентинов Петров обработва 900 ха земи, основно с пшеница, слънчоглед, рапица, царевица, ечемик, както и сини сливи. Предлага и торове и семена, технологии и оборудване, има и собствен складов капацитет 15 000 т в област Силистра. "Север табак" на Сали Сали Мехмед също намира място в десетката. Компанията от с. Делчево, която при създаването през 2004 г. е била ориентирана към тютюневата индустрия, днес е фокусирана в производство на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица.

Селекцията допълва някогашната държавна Комплексна опитна станция в Ямбол. Тя е приватизирана преди години и след няколко смени на собствеността сега е притежавана от С.И.Г. на Венелин Георгиев. Днес в КОС - Ямбол, се произвеждат и продават суперелитни, елитни и първо размножение семена от ечемик и пшеница, отглеждат се и разплодни животни.

И шепа различни компании

И в долната десетка преобладават компаниите, които отглеждат и търгуват със зърно. В нея все пак се срещат и няколко с по-различен профил. Една от тях е в сектора на производството на олио, който също имаше много силна година заради глобалното поскъпване на слънчогледа и растителните масла още през 2021 г., а настоящата година вероятно ще отчете нов бум в сектора. "Агро Плант инвест" от Девня е сред младите и бързо развиващи се производители на слънчогледово масло. Рафинерията със собственик Ангел Бончев е изградена през 2019 г. с годишен капацитет за раздробяване до 70 000 мегатона семена. Тя е част от "Ник-Сот груп", която е един от водещите производители на белени слънчогледови ядки.

Сред компаниите с по-интересен профил е и "Голдън Фрут" на Младен Цолов от Враца. Тя има много разнородна дейност - растителната защита и торене, семена и посадъчен материал, поливни системи, съдове и инструменти за вино и ракия, консултации, както и търговия със селскостопански машини и съоръжения. Компанията е и сред по-големите земеделски произ­водители в региона на Враца. Тя е собственост на Младен Цолов, местен бизнесмен, започнал с агро­аптеки. От ня­колко години "Голдън Фрут" присъства и на винената карта на България с проекта Ponte Dio и 35 ха лозя.

Друга по-различна компания в топ 20 е "Херон" - ферма за отглеждане на птици, основана през 2004 г., която впоследствие изгражда и птицекланица, а от 2016 - и завод за консервиране, и днес е сред големите производители на пастети, гъши дроб и патешко месо със затворен цикъл. Компанията е собственост на Слав Ячев и работи основно за износ.

Последна в топ 20 е още една компания, която отглежда разнообразни зеленчуци и цветя в пазарджишкото село Мало Конаре. Любопитното при "Юрофийлдс БГ" е, че тя е реално клон на индийската компания "Намдахари сийдс", която е лидер по износ на плодове и зеленчуци, както и развъждането на семена в Индия. Българското дружество е основано през 2005 г. и стопанисва 3500 дка, като отглежда кориандър, пшеница, сладки картофи (батати), различни сортове чушки и още. Фирмата разполага с остъклени оранжерии и в с. Първенец, където е базирана една от големите борси за плодове и зеленчуци в България. Тя предлага на международния пазар и семена. Основните й пазари са в Европа. Другата й основна дейност са цветята, като се експериментира и със собствени сортове.

Предсказуемо бъдеще

Ако и числата за 2021 г. да стоят внушително, отсега може да се прогнозира, че тези за 2022 г. ще бъдат дори по-добри, а бъдещите "гепарди" силно вероятно ще продължат да бъдат компании от зърнения сектор. Войната в Украйна показа, че няма тавани за цените на пшеница, слънчоглед и т.н. След руската атака през пролетта котировките на френската борса Matif достигнаха 440 евро за тон за пшеницата и едва през август започнаха да се успокояват, но остават на нива над 320 евро. Освен това реколтата тази година, макар и не е толкова изключителна, колкото миналата, особено на слънчогледа, все пак е много добра.

От друга страна, очакванията за наближаваща рецесия и бързите промени в цените правят прогнозите трудни, но все пак българските производители и търговци на зърнени култури имаха поне девет страхотни месеца през настоящата година, а останалите три едва ли ще могат да развалят резултатите им за 2022 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forza avatar :-P
    forza

    По-внимателно с терминологията. В България "гепарди" са тия, дето гепат.

    Нередност?
  • 2
    polaris avatar :-P
    PolariS

    Мегатона - няма такава мерна единица свързана със зърното, има в една друга област, оръжейната. Метрични тона е вече друго нещо.

    Нередност?
Нов коментар