🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

ЕК с нова отстъпка към фермерите: целите за намаляване на пестицидите вероятно ще отпаднат

На фона на протестите в сектора Брюксел е напът да направи пореден голям компромис по отношение на зелените цели и декарбонизацията на селското стопанство

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично поиска ЕК да оттегли изцяло предложения регламент за устойчиво използване на пестицидите
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично поиска ЕК да оттегли изцяло предложения регламент за устойчиво използване на пестицидите
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично поиска ЕК да оттегли изцяло предложения регламент за устойчиво използване на пестицидите    ©  Reuters
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично поиска ЕК да оттегли изцяло предложения регламент за устойчиво използване на пестицидите    ©  Reuters
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Брюксел ще направи поредна сериозна отстъпка към земеделския сектор, която ще е и нов удар по Зелената сделка. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска Европейската комисия да оттегли изцяло предложения регламент за устойчиво използване на пестицидите (SUR) във вторник по време на речта си пред евродепутатите в Страсбург. Според нея предложението се е превърнало в "символ на поляризацията".

Думите й идват на фона на масовите протести на земеделците в много европейски страни - Франция, Белгия, Нидерландия, Италия и т.н. Те имат своите национални специфики, но общото е недоволството от затегнатите и множащи се агроекологични правила, които ЕК въвежда като част от Зелената сделка в земеделието. Много от тях са в полза на природата, но водят да по-малко продукция или изискват разходи. А и двете идват в повече на фермерите, които страдат от загуба на доходи заради ниските цени на пазарите в момента и завишените цени на торове, препарати, фуражи, а също и конкуренцията от евтиния безмитен украински внос.

Проектопредложението, от което ЕК сега ще се откаже, имаше за цел да намали наполовина употребата и рисковете, свързани с пестицидите, до 2030 г. През ноември 2023 г. и след месеци на преговори парламентът отхвърли вече значително отслабен текст (някои критици коментираха тогава, че той дори представлява стъпка назад в сравнение със съществуващото законодателство). В резултат на това десни, крайнодесни в европарламента и основните земеделски съюзи бяха възхитени от резултата. Природозащитниците от своя страна заклеймиха зелените цели в земеделието като напълно провалени.

Зеленият преход все още е актуална тема в селското стопанство

Въпреки че в речта си, посветена до голяма степен на проблемите в селскостопанския сектор, Урсула фон дер Лайен посочи, че "днес 60 до 70% от почвите в Европа са в лошо състояние", тя потвърди, че предложеният регламент за устойчиво използване на пестицидите (SUR) "е бил отхвърлен от Европейския парламент". "В Съвета държавите членки също не постигнаха напредък, допълни тя. Ето защо ще предложа на колежа от еврокомисарите да оттегли това предложение."

Според председателката на ЕК, която вече е в кампания за втори мандат, "темата все пак продължава да бъде актуална". Необходими са обаче "повече диалог и различен подход", казва още Фон дер Лайен, както и че "това не е незабавен процес и че ще трябва да изчакаме ново предложение, да подходим към въпроса от различен ъгъл". Това е ролята на "стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство в Европа", който Комисията стартира в началото на януари с представители на селскостопански организации, индустрия, асоциации и учени, обясни още тя.

Фермерите като основен фактор в следващите избори

Обявлението на Урсула фон дер Лайен предшества предложението на Европейската комисия за нови, още по-амбициозни зелени цели за следващия мандат. Според предложението в следващото десетилетие (до 2040 г.) изпълнителния орган на ЕС ще се стреми към нетен спад с 90% на въглеродните емисии (горе-долу същия темп на съкращения на високовъглеродни дейности, както за периода 2020 - 2030, когато наблюдаваме най-интензивните зелени регулации в историята на ЕС). Тези действия неминуемо ще засегнат и селскостопанския сектор, но все пак са отпаднали конкретни цели за намаляване на емисиите в селското стопанство с 30% спрямо 2015г.

Този път обаче Брюксел трябва да вземе предвид нарастващото недоволство - илюстрирано от протестите на фермерите от последните седмици - относно социалното и икономическото въздействие на Зеления пакт.

Засега новите цели са представени като препоръка. Но следващата Европейска комисия, която ще бъде назначена след изборите, ще бъде натоварена със задачата да ги превърне в законодателство, което държавите членки и съзаконодателите на ЕС да обмислят преди конференцията за климата COP30 следващата година.

Паскал Канфин, председател на комисията по околна среда на Европейския парламент, се съмнява, че блокът ще има нужда от втора Зелена сделка. От сега до 2030 г., казва той, "работата е свършена", като "масовата трансформация" на обществото вече е в ход. "Един от въпросите, заложени на карта в тези избори, е дали следваме или не Зелената сделка." За Канфин обявяването на целта във вторник също е начин да се принудят политиците на ЕС да покажат позициите си по въпроса за климата и за зелените политики, особено в селското стопанство.

Още за фермерските протести в Европа четете в предстоящия брой на 'Капитал" тази седмица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 2

    Ако гинеколожката я изберат за втори мандат с ЕС е свършено.

    Нередност?
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    До коментар [#1] от "plamenss":

    Те я гласят на мястото на Столтенберг.Само,че бидона ако загуби на есен изборите няма да й се отвори парашута.

    Нередност?
Нов коментар