🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Какво се договориха (част от) протестиращите фермери и правителството

Над 20 организации остават контра на споразумението и продължават протестите и блокадите

В понеделник блокадите на продължаващите протестите бяха подновени на около 20 точки в страната. Във вторник те заплашват да струпат техника и цистерни с мляко на жълтите павета в София.
В понеделник блокадите на продължаващите протестите бяха подновени на около 20 точки в страната. Във вторник те заплашват да струпат техника и цистерни с мляко на жълтите павета в София.
В понеделник блокадите на продължаващите протестите бяха подновени на около 20 точки в страната. Във вторник те заплашват да струпат техника и цистерни с мляко на жълтите павета в София.    ©  Георги Кожухаров
В понеделник блокадите на продължаващите протестите бяха подновени на около 20 точки в страната. Във вторник те заплашват да струпат техника и цистерни с мляко на жълтите павета в София.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Помощи за зърнопроизводителите ще има с три вариации за ставки според размера на фермите.
  • Най-малките с обработваема земя до 3 хил. дка няма да доказват загуби.
  • От останалите ще се иска да докажат загуба от реколтата, засята през 2022 г. и придобита и реализирана през 2023 г.

След седмица на земеделски протести, последвани от поредица срещи и преговори, включително и през уикенда, част от протестиращите фермерски организации и правителството постигнаха разбирателство по исканията зърнопроизводителите и други зеледелци. Споразумението, което беше окончателно договорено в неделя, предвижда разделяне на зърнопроизводителните стопанства на три категории - в зависимост от площта им и заплащане на годишна ставка на декар, като парите ще се преведат на два транша. Най-малките стопанства няма да доказват загуби за стопанската година, но изискването за средните и големите остава.

Част от асоциациите приеха и споразумението за допълнителна помощ от 150 млн. лв. за чувствителните сектори като зеленчуци, животни, мляко. Не всички обаче са доволни: някои организации не се отказват от протестите. Сред тях са Обединени български животновъди, Съюз на говедовъдите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители и т.н. В понеделник те обявиха, че готвят второ споразумение и че протестите продължават, вкл в София (виж карето).

Ето и какво бе договорено в подробности с останалите.

Как ще се разпределят извънредните помощи

Допълнителното подпомагане за зърнопроизводителите ще има три варианта според площта на земята със следните модулирани ставки:

  • Ферми с площ до 3000 дка ще получат по 20 лв./дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември). Такива са над 90% от фермите, като те имат и най-голяма нужда от подкрепа според анализа на министерството.
  • Ферми с площ от 3000 дка до 6000 дка ще получат по 10 лв./дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември).
  • Ферми с площ от 6000 дка до 10 000 дка ще получат по 5 лв/дка ( 2.5 лв. до 31 март и 2.5 лв. до 30 септември)
  • Стопанства над 10 000 дка ще получат за първите си 10 000 дка по горе посочените ставки.

Помощта ще бъде без доказване на загуби за фермерите, които обработват земя до 3000 дка. Изискването обаче остава за по-големите. Като това няма да става за счетоводната 2023 г., тъй като тя обхваща на практика части от три стопански години - предходната, настоящата и следващата. От големите фермери ще се иска да покажат анализ на стопанската година и загуба от реколтата, която е засята през 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г.

Парите ще се дават на два транша - през март и септември. Вторият транш до 30 септември обаче ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа до 30 юни.

Помощите имат и таван за стопанство - най-голямата сума, която една ферма може да получи е до 55 хил. лв. Не става ясно обаче колко е общата прогнозна сума, с която ще бъдат допълнително обезщетени зърнопроизводителите.

Принципно зърнопроизводството е са най-окрупненият сектор в България и традиционно получава най-голяма част от годишните евросубсидии. Той беше изключен от извънредните помощи, които държавата отдели (426 млн. лв. годишно) като подпомагане заради ефектите на войната в Украйна през 2022 и 2023 г. заради свръхвисоките борсови цени на зърното след началото на руската инвазия. В последната близо година обаче борсите се успокоиха, а в момента цените са дори рекордно ниски. Това е и една от причините за протеста на зърнопроизводителите.

Ще се отнася до подпомагането на другите сектори тази година, то в споразумението остава първоначално предложената сума от 150 млн. лв. Там обаче е записно и че ставките за т.нар. чувствителни сектори - плодове, зеленчуци и животни, се запазват като миналогодишните - според заповедта на министъра от март. Ако се наложи бюджетът да е по-голям, за да се постигнат тези ставки, то парите ще бъдат осигурени.

В миналите две години по същата линия - подкрепа заради войната в Украйна, бяха отделяни по 426 млн. лв. годишно. В настощия бюджет обаче не са предвидени средства за това, а въпросните 150 млн. лв. ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на самото земеделско министерство.

Реформите

По законодателната искания на земеделските организации има разбирателство, че всички закони, които имат нужда от промяна, са записани конкретно в споразумението. Това са: Законът за собствеността и ползването, Законът за арендата, Законът за браншовите организации, Законът за Аграрната камара, Законът за търговията с храни, Законът на кооперативите, ЗКПО.

От тях по - проблемни са първите два закона. Периодично в последните няколко иначе много силни за сектор години зърнопроизводителите се оплакват, че плащат твърде високи ренти - те скочиха в пъти и сега при ниски цени тежат много в себестойността. Към 2022 г. България е на пето място в ЕС по размер на рентите според Евростат, а миналата година те са се покачили още, твърдят от сектора. Така през януари зърнопроизводителите поискаха държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени. Подобно искане в пазарната икономика не е възможно - няма как държавата да казва на собствениците на земя как да отдават под наем собствените си ниви. Това е въпрос на търсене и предлагане.

Не е невъзможно обаче да бъдат взети мерки по друго тяхно искане - регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане на земеделска земя. Сега повечето договори са година за година и наемодателите не могат да се възползват от потенциално фиксирани цени на рентата при дългосрочни договори. В някои европейски държави има изискване договорите да са по-дългосрочни, за да има прогнозируемост и за фермера.

В споразумението се предвижда в срок до края на февруари да бъде подписана добавка към него с концепция по реформите във всеки от тези няколко закона (с изключение на тези, по които правителството вече е работило и са пред завършване), като бъде точно и конкретно описано какво ще се промени и с каква цел.

По темата с международните позиции на държавата е договорено, че България ще поддържа в Европа "позиция, която да защити интересите на българските стопани относно търговията с Украйна". На практика тук "работата" вече е свършена - още при миналите протести през есента на 2023 г. България поиска от Украйна да се договорят определени квоти за внос на зърно и още 9 продукта. Оттогава обаче не е бил издаден нито един в носен лиценз за най-проблемната за бранша стока - украинския слънчоглед и такъв на практика няма.

Относно друго, което се иска - ясна позиция на България по линия на зелената сделка - на европейско ниво вече бяха направени редица отстъпки за земеделците.

Българската аграрна камара видя "политически мотиви" в продължаващите протести

Над 20 земеделски организации продължават протестите си и не приемат споразумението, предложено от кабинета. Най-общо казано, те смятат, че предложените 150 млн. лв. компенсации по линия на войната в Украйна са недостатъчни. Искат да отпадне данъкът, който плащат юридическите лица в земеделието. И настояват категорично за оставката на земеделския министър Кирил Вътев с мотив, че той разделя бранша като не ги кани на срещите при него, на които се обсъждат политики и решения, засягащи целия земеделски сектор.

Българската аграрна камара, която подписа споразумението с кабинета, обаче отрече да има разделение в редиците на земеделците и в позиция до медиите посочи политически нюанс в продължаващите протести. "Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като пиар акция, която обслужва политически цели, и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми", заявяват още от камарата.

Сред протестиращите организации е например Националната асоциация на картофопроизводителите, която се оглавява от Тодор Джиков - бивш зам.-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Румен Радев; Обединени български животновъди с председател Бойко Синапов, който беше съветник на земеделския министър в последния кабинет на ГЕРБ - днес техни представители все пак отидоха на среща с министър Вътев и обявиха, че ще има второ споразумение, тъй като първото не удовлетворява исканията им. Сред протестиращите още е и Асоциацията на земеделските производители в България с председател с някогашният земеделски министър Венцислав Върбанов, Съюза на говедовъдите с председател едрия бизнесмен Димитър Зоров (собственик на бранда "Пършевица"), който при предишните протести през есента обяви ПП-ДБ и министъра за некомпетентни и призова ГЕРБ и ДПС да се намесят, за да решат проблемите на фермерите.

В понеделник блокадите на продължаващите протестите бяха подновени на около 20 точки в страната. Във вторник те заплашват да струпат техника и цистерни с мляко на жълтите павета в София.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар