Биткойн ETF започват лошо. Ще се подобрят ли нещата?

Уроци от подобни борсово търгувани фондове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пътят до одобрението на първите биткойн борсово търгувани фондове (ETFs) беше дълъг и труден. Първите подобни предложения се появиха пред регулаторите през 2013 г., когато цената на един биткойн беше едва 100 долара и никой не беше чувал за Сам Банкман-Фрийд или фразата "до Луната". След десетилетие на отхвърляне промоутърите най-накрая успяха на 10 януари, когато Комисията за ценни книжа и борси (SEC) одобри 11 заявления за ETF, които да проследяват спот цената на биткойн, която по това време беше над 46 000 хил. долара.

Какъв е потенциалът

Появата на биткойн ETF трябваше да бъде ключов момент за инвестиционния клас "цифрови активи". Години наред всички се надяваха, че такива фондове ще привлекат ограничените до този момент институционални инвеститори, ще увеличат ликвидността и ще демонстрират надеждността и професионализма на крипто. Те също се надяваха, че тяхното одобрение може да подкрепи търсенето на биткойни, сочейки прецедента на много по-стар спекулативен актив. Когато State Street Global Advisors стартира първия златен ETF в Америка през 2004 г., металът струваше по-малко от 500 долара за унция, под средната стойност в началото на 80-те години. През следващите години цената му скочи, като достигна почти 1900 долара за унция през 2011 г.

Може ли благословията на SEC да стимулира подобно дългосрочен ръст на биткойн? Засега знаците не са обнадеждаващи. След рязко покачване миналата година, отчасти в очакване на регулаторно одобрение за ETF-и, цената падна със 7% от новия си най-висок връх за тази година. Входящите потоци в ETF, стартирани от фирми като BlackRock, Fidelity и VanEck, бяха почти изцяло компенсирани от изходящи потоци от Grayscale Bitcoin Trust, инвестиционен инструмент, който също стана ETF на 11 януари.

Други фактори спомогнаха за скока на златото в края на първото десетилетие на века. Окончателните забрани за притежание на кюлчета в Китай бяха премахнати през 2004 г. В резултат на това търсенето на физическо злато в страната нарасна от 7% от световното общо през 2003 г. до 26% десетилетие по-късно. Спадът на световните лихвени проценти през същия период също помогна. Актив без печалба става по-привлекателен в свят, в който нищо друго не предлага смислена доходност.

Въпреки репутацията на метала като средство за съхранение на стойност, когато бяха пуснати първите златни ETF, пазарът все още беше доминиран от бижута, а не от инвестиции. По този начин новите средства помогнаха за превръщането на до голяма степен физически актив в ликвиден финансов. За разлика от това биткойн вече е финансов актив. За разлика от златото цифровите валути нямат полза във физическия свят. Въпреки че сега ще стане малко по-лесно да купите биткойн, той вече е по-лесно достъпен за инвеститорите, отколкото златото беше през 2004 г. Докато спекулиращите, които купуват метала, трябва да обмислят опции за доставка и съхранение, биткойнът е достъпен чрез масови брокери, като например Robinhood и Interactive Brokers.

По-внимателно с оптимизма

Различен набор от ETF осигурява по-малко оптимистичен прецедент за биткойн. През 2022 г. Ицхак Бен-Дейвид, Франческо Францони, Бюнгук Ким и Рабих Мусауи, четирима академици, публикуваха изследване, което предполага, че ETF с тематичен капитал, които се опитват да проследят тясна индустрия или тенденция, представят по-широки ETF с около една трета през петте години след тяхното стартиране. Това се дължи на ясен проблем: когато тематичните ETF-и стартират, шумът около инвестицията вече е голям и базовите активи вече са скъпи.

За емитентите подобна реклама е функция, а не грешка. ETFs, които проследяват широките пазарни индекси, са супермаркетите на света на инвестирането. Емитентите се конкурират помежду си по отношение на таксите, намалявайки маржовете до почти нищо в преследване на огромни обеми. Някои от най-големите ETF, които проследяват големите капиталови индекси, правят само 30 цента годишно за всеки инвестирани 1000 долара... За разлика от това по-необичайните предложения дават на доставчиците възможност да начисляват по-високи такси. Колкото повече врява около даден сектор, толкова по-големи са притоците и толкова по-големи са наличните такси.

Изследване, публикувано от Purpose Investments, мениджър на активи, установява, че огромен дял от входящите потоци към тематичните ETF обикновено идват, когато активите са най-скъпи. Когато основните акции са сравнително евтини, инвеститорите са склонни да изтеглят парите си. Както казва Крейг Бейсинджър от Purpose, стратегията "купувай високо, продавай ниско" е малко вероятно да бъде печеливша за инвеститорите.

Това е и причината ETFs да не са магически трик, който повишава цената на активите... Всъщност в много случаи средствата се оказват точно обратното: начин за генериране на реклама и дългосрочно лошо представяне. Криптоентусиастите, които се надяваха, че появата на биткойн ETF ще предложи разширено увеличение на актива, всъщност може да се изправят пред продължително разочарование.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар