Дребен, но важен инвестиционен фактор

Индивидуалните инвеститори на фондовата борса в България се увеличават

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Индивидуалните инвеститори на фондовата борса се увеличиха чувствително през последните години.
  • Влиянието им на пазара не е за пренебрегване, тъй като, макар да не търгуват в големи обеми, на тях се пада основна част от сделките.
  • Ниските лихви, развитието на beam и излизането на нови борсови компании привлече дребни инвеститори в търсене на доходност.

Последните години, включително и през мрачните дни на пандемията, на борсите дойде една нова вълна инвеститори - индивидуалните. Често наричани малки или дребни заради сравнението им с големите институционални играчи като пенсионни и взаимни фондове, застрахователни компании и банките.

От Уолстрийт, през Париж и Франкфурт до София, индивидуалните играчи станаха незаобиколим фактор за пазарите и тяхното влияние нарасна. Във всяка държава имаше различни причини за новия инвестиционен бум - по време на пандемията в САЩ правителството раздаваше пари директно на домакинствата, а те, стоейки в локдаун у дома, инвестираха тези средства на борсата, улеснени от платформи за безплатна търговия като Robinhood. В България през 2021 г. на фондовата борса пък се появи пазарът за растеж на малки и средни предприятия, известен като beam. В допълнение се разви и BSE International, на който се търгуват международни акции и ETF-и. Тенденцията в България започва именно и през пандемичната 2020 г.

Данни, изпратени от БФБ до "Капитал", показват, че за почти четири години - от началото на 2020 г. до края на септември 2023 г., регистрираните нови клиенти на инвестиционни посредници, които са членове и на борсата, са почти 12 хил. души, като 89% от тях са индивидуални (в тях са 3% чуждестранни), а останалите са юридически лица.

Най-успешната година по отношение на нови инвеститори бе 2021 г., като според коментар от БФБ основен двигател на тази тенденция са пазарът beam и големият брой първични публични предлагания на него, в които обичайно участват много нови индивидуални инвеститори.

"Участието на индивидуалните инвеститори се увеличава съществено през 2020 г., като техният дял на основния пазар по отношение броя на сделките достига до 73%, като запазва тези нива и през следващите години. Пазарът beam определено затвърждава мнението, че динамиката на него се определя в голяма степен от индивидуалните инвеститори, като над 92% от сделките се дължат на дребните инвеститори, както и над 65% от оборота. Прави впечатление, че въпреки по-малкия брой първични публични предлагания, които са естествен генератор на нови индивидуални инвеститори, показателите на пазара beam се повишават допълнително през настоящата година. Интересен факт е, че международният пазар на БФБ също приковава вниманието на дребните инвеститори, които участват в около 40% от реализираните сделки", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

Общо за близо 5 години индивидуалните инвеститори са направили оборот на борсата за почти 623 млн. лв. в 238 хил. сделки. Това е на фона на 3.18 млрд. лв. оборот за всички инвеститори на БФБ и почти 350 хил. сделки.

Засега няма точен профил на новите инвеститори, но сред тях има много работещи млади хора, често в IT индустрията или сектори от новата икономика, които припознават в излезлите на beam и основния пазар своя кауза или бранд. Именно beam позволи на много хора да влязат за първи пък на капиталовия пазар. Ниските лихви по депозити, увеличеният базов доход и желанието за повече доходност направиха борсовите дружества по-атрактивни.

Пазарът beam стартира в началото на 2021 г., като за по-малко от 3 години успя да привлече 15 компании, които осъществиха успешни първични публични предлагания и набраха над 50 млн. лв. нов капитал за развитие на своя бизнес. beam е нерегулиран пазар, на който компаниите отговарят на по-леки изисквания спрямо тези на основния пазар. Реално регулатор е самата БФБ, но юрисдикция има и Комисията за финансов надзор.

"Традиционно интересът на всички инвеститори, в това число и индивидуалните, се повишава при наличието на нови компании - първични публични предлагания, както и увеличения на капитал на вече листнати компании. Променената външна среда и повишенията на основните лихви в глобален план със сигурност безспорно се отразиха и на българската борса, като тази година на пазара beam отчитаме разнообразяване на предлаганите финансови инструменти извън традиционните обикновени акции - имахме първични предлагания на първата емисия привилегировани акции и първата облигационна емисия", коментира Маню Моравенов. И допълни: "Четвъртото тримесечие през последните няколко години обичайно е много активно от гледна точка на нови компании на beam пазара - мисля, че и тази година ще е така, като очакванията ни са няколко компании да направят своя дебют на пазара. В допълнение, предстои първото IPO на регулирания пазар от 2 години насам (на "Булметал", за което "Капитал" писа - бел. авт.), както и първото IPO на облигации отново на регулирания пазар, като и двете имат вече одобрени проспекти от Комисия за финансов надзор."

"С пресушаването на средствата на фондовете за частно дялово финансиране в България очакваме някои от получилите финансиране млади и иновативни дружества да обърнат поглед към борсата за допълнителна подкрепа", коментира пред "Капитал" и Георги Мартинов, анализатор в ИП "Карол". "Отделно, растящите лихвени проценти по банковите кредити също благоприятстват за привличането и на по-зрели компании към капиталовите пазари, които търсят по-евтин ресурс и по-оптимална капиталова структура. Oчакваме засилен интерес към БФБ и IPO пазара през предстоящата 2024", коментира още той. Мартинов не очаква и "конкретна причина за обрат в положителния тренд на БФБ от 2023 г.". От началото на годината до тази седмица основният индекс Sofix се е повишил с почти 25%, като е на най-високите си нива от 15 години. "Проблемът при тренда на пазара идва от факта, че нивата на SOFIX се дължат основно на двата му най-тежки елемента ("Софарма" и "Шелли груп") и че са достигнати при сравнително скромна ликвидност", каза Мартинов.

Данните показват, че индивидуалните инвеститори са по-активни при сделки, но обемите на търговия са по-големи при институционалните инвеститори. Което е разбираемо - последните боравят с много по-големи средства. Например към края на октомври 2023 г. на Основния борсов пазар (BSE), където се търгуват най-големите и ликвидни компании, АДСИЦ и облигации - дребните играчи формират 72% от сделките, но само 14% от оборота. При beam обаче показателите са изцяло в тяхна полза - 92 и 77%, съответно сделки и оборот. За това все пак има и обяснение - на beam нямат право да участват пенсионните фондове, тъй като това е нерегулирания пазар. А със своите над 20 млрд. лв. активи те са едни от най-сериозните играчи на борсата.

Любимците на малките играчи

Трудно може да се направи заключение по този въпрос. Но данни на БФБ и Централния депозитар показват висока активност на уникалните индивидуални инвеститори, които са търгували през последните три години с акции на три от основните дружества на пазар beam - "Дронамикс", "Импулс I" и "Смарт Органик", участвали са в техните публични предлагания, както и с два от водещите сини чипове на основния пазар - "Софарма" и "Шелли груп". Един от трендовете през последните години е листване на дружества за рисков капитал на борсата - "Илевън кепитал", който от листването си в началото на 2020 г. досега е направил 150% доходност за своите акционери, успели да се включат тогава с покупка на негови акции. В тази група са и "Импулс I", "Ейч Ар кепитъл", "Уебит инвестмънт нетуърк".

"Както навсякъде по света, инвеститорите на българския капиталов пазар търсят компании, показващи предпоставки за бърз и интензивен растеж, като са готови да приемат и съпътстващите по-високи нива на риск. Всъщност пазарът за растеж и представените на него компании като пресечна точка на рисковото инвестиране и инвестирането с частен капитал, от една страна, и организираните пазари, от друга, дават именно тази възможност на индивидуалните инвеститори, които иначе рядко имат достъп до пазарите за частно инвестиране", коментира Маню Моравенов.

И допълва, че рисковият профил на даден инвеститор определя интереса също и към по-утвърдени компании, които например имат трайно установена дивидентна политика, като не са малко компаниите на нашия пазар, които редовно разпределят дивидент при едни добри нива на доходност. "Не на последно място, независимо от рисковия профил на инвеститора, интерес привличат компаниите с открит и честен към акционерите мениджмънт и добро корпоративно управление - такива по мое мнение са най-ликвидните компании на нашия пазар", каза още изпълнителният директор на БФБ.

А според Моравенов онова, което ще направи по-атрактивната борсата, са три мерки - популяризиране на капиталовия пазар пред масовия спестител; възможност за по-активна търговия с ДЦК за индивидуални инвеститори; както и повишаването на статута на местния капиталов пазар от международните доставчици на индекси като MSCI, FTSE Russell и др., както и подобряване ликвидността на местния капиталов пазар чрез привличането на големи компании и приватизация на дялове от държавни дружества през фондовата борса. Неща, които са в полето на държавата, но за съжаление не са приоритет на нито едно правителство през последните поне 10 години.

Все още няма коментари
Нов коментар