🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията за микроелектроника Melexis е най-иновативната в конкурса на Френската камара

В останалите категории награди получиха Eldrive, Capto Limited, Odaya и Proxiad SEE

Церемонията по награждаването се проведе на 4 април
Церемонията по награждаването се проведе на 4 април
Церемонията по награждаването се проведе на 4 април    ©  ФБТИК
Церемонията по награждаването се проведе на 4 април    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията Melexis, която разработва нови технологии в сферата на микроелектрониката, спечели наградата за иновативен проект на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по време на петото издание на конкурса за иновации. Церемонията по награждаването се проведе на 4 април в присъствието на над 300 души, сред които министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и посланикът на Франция Жоел Мейер.

В новата категория "Иновативна идея" приза взе Eldrive, който е най-големият оператор на зарядни станции за електрически превозни средства в страната. За стартъп на годината беше определена компанията Capto Limited, която използва автоматизацията на процесите, за да трансформира начина на работа. Наградата за социално отговорен проект отиде при Odaya, които работят с местни занаятчии от малките градове и села. Проектът Health Tech - услуга за компаниите от сектора на здравеопазването, на създателя на софтуерни продукти Proxiad SEE беше отличен със специалната награда на журито, а за бизнес личност на годината беше избран Питър Рубен - главният изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на белгийската KBC Group в България.

Петото издание на конкурса

Събитието се организира за пета година, като целта е да даде възможност на компаниите да представят постиженията си в сферата на иновациите и да послужи за платформа на различни по големина и националности бизнеси с дейност в България. Номинациите се оценяват от пет различни състава на жури, всяко състоящо се от трима души. Сред тях са предприемачи, експерти, ръководители на големи международни компании, представители на икономическите и дипломатическите среди, които оцениха над 100 кандидатури, участвали в надпреварата.

Целта на конкурса е да послужи за платформа на различни по големина и националности компании с дейност в България.

Категориите са шест - "Иновативен проект", "Иновативна идея", "Стартъп", "Проект за социална отговорност", "Бизнес личност" и "Специална награда на журито". Тази година ФБТИК е сключила и партньорство със Столичната община и тяхната инициатива "Пясъчник за иновативни решения" - програма за пилотни проекти за тестване на иновативни технологични решения, свързани с градските предизвикателства.

"Има български гении, както има и френски таланти. И мисля, че всички представени проекти ще доведат до партньорства", заяви по време на церемонията посланикът на Франция Жоел Мейер.

Иновативен проект

Победителят Melexis проектира, разработва и доставя иновативни решения в сферата на микроелектрониката. Компанията е световен лидер при автомобилните сензори. Технологиите, които развива, създават продукти и системи, целящи да намалят вредата върху околната среда, да подобрят сигурността и да осигурят комфорт. Освен иновации за автомобилната индустрия Melexis предлага и решения за други сектори, включително алтернативна мобилност, роботика и дигитално здраве.

Melexis е световен лидер при автомобилните сензори.

Централата на компанията е в Белгия, като разполага с над 2000 служители в 12 държави. Melexis започва дейността си в България през 2000 г. и в момента екипът се състои от повече от 850 души, над 200 от които са част от развойния отдел.

"Това признание е доказателство за отдадеността и усилията на нашия изключителен екип, който създава иновации със сърце. В Melexis твърдо вярваме, че нашите хора са движещата сила зад иновативния дух на компанията и са в основата на постигнатите успехи", коментира пред "Капитал" Никола Симон, вицепрезидент Global Technology Office.

Проектът, който сега спечели награда - MLX91230, е пуснат на пазара през септември миналата година. Това е трето поколение токов сензор, който осигурява точност на измерване на постоянен ток до 0.5%. Подходящ е за системите за електроразпределение и управление на батерията при електрическите автомобили.

Останалите награди

Наградената за "Иновативна идея" компания Eldrive е разработила заедно с търговеца на електроенергия TOKI иновативен продукт, намаляващ емисиите на парникови газове за всички потребители, които зареждат своите електромобили на обществената зарядна инфраструктура на Eldrive. По този начин електрическата мобилност става още по-чиста и същевременно се подкрепят производителите на зелена енергия в страната.

Компанията Capto Limited, отличена в категория "Стартъп", предлага ново поколение автоматизация. Тя създава роботи по поръчка за седмици и предоставя абонаментен план за фирмите, за да автоматизират услугите и бизнес процесите си.

Odaya, получила приза в категория "Проект за социална отговорност", цели с дейността си да върне в съвременните домове съчетанието от луксозен текстил и фини шевни техники, като насърчава местните занаятчии в България.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар