Кино | "Чист късмет" на Уди Алън

Комедиен трилър за нравите и житейските илюзии

Сцена от филма "Чист късмет" на Уди Алън
+ + + + от 5

Coup de Chance

Сценарист и режисьор: Уди Алън

С: Лу дьо Лааж, Нилс Шнайдер, Мелвил Пупо, Валери Льомерсие

Времетраене: 93 мин.

Още от същото: "Мач пойнт"

Петдесетият филм на Уди Алън е с френска реч и актьори, но нещата, заради които обичаме киното му, са налични и сработват достатъчно. Тонът е джазово игрив (Хърби Хенкок), действието тече с елегантна лекота, криминалната нишка държи вниманието до изненадващия финал. Стилът на Алън е жизнен и на 88 години.

Картината на легендарния оператор Виторио Стораро ("Апокалипсис сега", "Последно танго в Париж", вече пети филм с Алън) е с топлите цветове на парижката есен. По следобедните булеварди там, през стиховете на Превер за "мъртвите листа" сме въведени в история за любов, коварство и случайността като съдба.

Фани Моро е с име по двете любими актриси на Трюфо, в ролята с чар и красива усмивка е Лу дьо Лааж. Имала е игрива бохемска младост, но сега е омъжена за богаташ (Мелвил Пупо), който я носи на ръце.

Фани се задушава в суетната му среда на светски сплетни и лов на сърни през уикендите. Затова случайната среща с бившия съученик Ален, сега писател (Нилс Шнайдер), става за нея освобождаващ акт. Алън разказва за голямата ирония на живота и нейните ежедневни производни с подкупваща простота. Без обичайните бъбривост и поръсени духовитости. Любовта на Фани и Ален разцъфтява из парижките паркове и мансарди. Но се удря в болезнената ревност и собственически инстинкт на съпруга, готов на убийство. В картината се включва прагматичната майка на Фани (с комедийния талант на Валери Льомерсие) като самоук детектив.

Прегрешението и престъплението се застигат като в едноименния стар филм на Алън, тук с трагикомичен и просветляващ ефект. Фани плаща високата цена на илюзията, че щастието може да бъде контролирано. Че човекът е "ковач на съдбата си", както настоява обсебващият й съпруг. Осъзнава чудото на живота и чистия късмет на това да си жив. За нас остава чистия късмет да имаме качествен Уди Алън за Коледа, с ироничния бонус да е френски.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар