🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хубава работа

Корпоративните детски градини са стара практика в Европа

   ©  Силвия Кьосева

Ставате сутрин, взимате детето и тръгвате за работа. Пристигате в офиса, оставяте го в детската градина на фирмата и се потапяте в своите дела. Грешка в сценария няма. Корпоративните детски градини са най-удобното решение. Компаниите, които са го разбрали, се радват на по-висока ефективност и добър имидж.

В Европа корпоративните детски градини отдавна са практика на малки и големи компании. P@W Group е италианска частна фирма, която от седем години се занимава с проектирането, изграждането и управлението на такива градини на територията на Ломбардия. Според директора Роберто Сибилия най-важното условие е фирмата наистина да е осъзнала нуждата и ползата от собствено детското заведение и да е решена го поддържа във времето. Оттам нататък P@W имат грижата за всичко.

Първото нещо е да се направи проучване сред родителите. Анкетата трябва да бъде много внимателно разработена, защото от резултатите зависи успехът на начинанието. Добре е въпросите да обхващат навиците и желанията на родителите и децата. "Преди време имахме случай с голяма международна компания, която пожела сама да изготви анкетата", споделя Сибилия. "Според техните резултати сред служителите имало повече от 100 кандидати да запишат децата си. Ние ги предупредихме, че е вероятно да има някаква грешка. Те обаче настояха да бъдат изградени не една, а две градини. Впоследствие само един родител записа детето си. Тогава ние им помогнахме да ги напълнят, като ги направихме интеркорпоративни."

Без съмнение една специализирана фирма спестява много време и пари на компаниите, заинтересувани да прибавят към активите си и детска градина. След като се вземе решение тя да бъде построена, P@W Group се заемат с намирането и приспособяването на помещение в близост до офиса. Изготвят проект, координират неговото изпълнение и вадят разрешителни. Сибилия споделя, че минималните изисквания са: площ, не по-малка от 180-200 кв.м, в която няма архитектурни бариери и е добре осветена, задължително партерен етаж и зелени площи. Истинската гордост на фирмата обаче е нейният метод за обучение на децата. "Развитието на интелектуалния капацитет до 8-годишна възраст е ключово и ние обръщаме сериозно внимание на този факт. Много е важно още в ранна възраст активността на децата да бъде стимулирана с различни занимания, игри с думи и цифри, музика, физически упражнения, плуване", пояснява директорът.

На пръв поглед нищо ново. И все пак поисках сама да видя част от всекидневието им. В група от 8 деца на 3-4-годишна възраст "многобоят" включва преминаване през няколко препятствия, висене на лост и упражнение за краката, артистично кълбо. Възпитателката внимателно асистира на всяко дете, докато се справи със задачата.

В друга зала учителка по английски преподава родния си език, като показва на малките рисунки и предмети, които те трябва да назоват. "Ние изцяло се занимаваме с подбора и подготовката на нашите служители. Трябва да сме сигурни, че са подходящи и познават добре всичките ни ценности и методика", пояснява Роберто Сибилия.

Всеки месец се провеждат индивидуални срещи с родителите. Част от градините имат уебстраници, в които родители и учители споделят полезна информация.

Някои корпоративни детски градини са безплатни за служителите, а в други фирмите поемат част от таксата, обикновено между 15% и 35%. Директорът Сибилия обяснява, че таксите зависят от няколко фактора като възрастта на детето, заниманията които се предлагат, и часовете престой. Градината на Vodafone в Милано например има седем различни смени, за да могат нуждите на служителите да бъдат посрещнати най-добре. "Въпреки близостта обаче не се заблуждавайте, че посещенията през деня са разрешени. Моментът на откъсване от родителя е много важен. На детето трябва да се създаде рутина и то не бива да бъде посещавано на "работното" му място", уточнява Роберто Сибилия. Обратното е възможно – децата официално гостуват в службата на родителите си веднъж годишно, за да споделят работния им ден, като внасят купонджийска атмосфера.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    juliangun4ev avatar :-|
    ЮлиАн
    • + 7

    Уникално интересен материал.
    Дано повече хора обърнат внимание на описаната възможност.
    Браво на авторката за добре представената информация и безгрешно написаната статия.

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 1

    В държави, където детските градини са с пари, ясно че по-добре е да ти е във фирмата - така и така си плащаш, поне да ти е удобно близко.
    Ама тук, като има без пари (общинските са май по 40 лева) кой ще ползва частна за 500 лева, пък дори работодателят да ти плати 35% от таксата?

    Нередност?
  • 4
    eslavova avatar :-|
    "X"
    • + 3

    @Камен: Явно не знаеш, че няколко хиляди деца в София са извън системата на детските градини поради липса на места. Има кой да ползва такава детска градина, стига да има кой да я финансира частично и подпомогне родителите.

    Нередност?
Нов коментар