Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

25.09

"София филм фест". Есенното издание на кинофестивала се открива с присъствието на македонския режисьор Милчо Манчевски, който ще представи най-новия си филм "Врба", проследяващ борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Целта на героините не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. В кино "Люмиер Лидл" от 18:30 ч. и на сцената на Sofia Summer Fest на открито от 19:30 ч.

25.09

"Серотонин". Мишел Уелбек е най-известният съвременен френски писател, наричан често скандален, краен, но и романтичен. При всички случаи - ярко забележим. За първи път в България ще бъде поставен спектакъл по негов текст - последният му роман "Серотонин", станал световен бестселър веднага след излизането през 2019 г. Режисьор е Крис Шарков; с участието на Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев и др. Театър "Азарян", 19:00 ч.

25.09

"Любовникът от Zanibar". Драматичен театър "Стоян Бъчваров" открива стотния си сезон с комедия от Ели Саги под сценичната редакция на проф. Атанас Атанасов - първият спектакъл, който режисьорът поставя на варненска сцена. С участието на Веселина Михалкова, Стоян Радев, Симеон Лютаков и др. Варна, 19:00 ч.

25-27.09

Спортен уикенд. Времето все още е чудесно за много динамика и спортни емоции навън. В няколко точки на Морската градина в Бургас ще се организират интересни демонстрации на различни местни клубове по пилатес, спортна акробатика, карате, текбол, водна топка, гимнастика за деца, Power Pilates, канго Джъмпс, фехтовка и др.

26 и 27.09

Реките на София. Ново амбициозно и много необходимо за столицата събитие, чиято цел е да насочи вниманието към изгледа и функциите на "каналите" й и да ги превърне в активна част от градския живот. В двудневния фестивал, поставящ началото на дългосрочна инициатива, ще се включат Botanic Lab с арт инсталация от декоративен мъх и дървени елементи с места за сядане, Subcultura с ръчно изработените си вълнени килими, окачени на специални парапети, Бате Енчо ще подготви двудневна инициатива за деца "Късани приказки" за изработване на кукли от хартия, а спортен клуб Begach ще предизвиква да се включите в Fun Run в надпревара на 5 и 10 км. Ще има продажба на стари и запазени дрехи, сувенири, колективна изложба плакати, видеа и др. На три места на Перловска и Владайска река: Национален стадион "Васил Левски", Лъвов мост, до ул. "Три уши" в кв. "Зона" Б-5

26 и 27.09

Софийският фестивал на науката. "Отдалечени, но по-близо" - под това мото ще протече десетото издание на събитието, което по традиция задава едни от най-интересните въпроси наоколо, като как да остаряваме по-бавно, кои са митовете и кои са истините в храненето, какви са предизвикателствата пред изкуствения интелект, какво общо имат физиката и музиката. Отговорите от български и международни учени. Повечето събития са безплатни, малка част са на символична цена от 5 лв. Вижте програмата на сайта на www.britishcouncil.bg В София тех парк, 10:00 - 21:00 ч.

26.09

"Варна играе". Много игри и съоръжения ще са разположени на цялото пространство от Раковината до Морско казино в Морската градина на Варна, за да могат всички поколения - деца, родители, баби и дядовци, да се забавляват заедно. От 11:00 до 15:00 ч.

26.09

Проект за деца "Загубената пчела". Най-добрият начин да включите децата в каузата и грижата за природата е да ги накарате да я преживеят, и то с помощта на технологиите. Приказката "Загубената пчела" на Елин Пелин се превръща в обучителен проект за деца на 7 - 12 години по метода STREAM. Вижте детайлите на страницата на събитието.

29.09. - 23.10

Дувармузей: Изкуство на срещата. Една изложба, проследяваща над тригодишния творчески процес между членовете на "Дуварколектив" - група за социално ангажирано изкуство, и семейства в кв. Столипиново. Включва комикси, ръчно правени книги, печат върху коприна, плетени аксесоари, късометражни филми, журналистически текстове и документация от намеси в обществени пространства, възникнали в процеса на тригодишния процес на обмен на идеи, творби и въображение между замесените в проекта. В Гьоте институт

29.09

D2 Acoustic Live/Greatest Hits 20. 90-минутен акустичен сет с най-големите хитове на D2, песни от албумите "6" и "Феникс", както и чисто нова песен/видео. Специалните гости на групата за това събитие са Bloodrush - последните победители в "Голямото Rock Междучасие".

На сцената на Sofia Summer Fest, билети: 15 лв. предварителна продажба, 20 лв. в деня на концерта.

30.09

"Планините на България". 54 пътеписа за български планини и техните върхове, непознати и съвсем нетуристически пътеки - авторът Иван Панкев ще преведе читателя през тях в ново, луксозно издание. По време на премиерата на книгата може да научите и някои полезни за оцеляването неща и какво не бива да правите, когато странствате. Бар Sода, под Моста на влюбените, от 19:00 ч.

30.09, 2 и 4.10

Кино гурме. "София филм фест" предлага двойно удоволствие - за очите и небцето с киноселекция, посветена на храната, напитките, пътешествията и бохемския начин на живот. Прожекциите на "Виното зове" (30.09, 18:00 ч.), "Една година в Порто" (2.10, 18:00 ч.), "Една година в Бургундия" (4.10, 18:15) и др. ще са придружени от безплатна дегустация на различни, специално подбрани за съответния филм вина. В Дом на киното.

30.09

"Оптимистичен концерт с реалистично отношение". Проект на актьора Камен Донев, който излиза на сцената с неговите приятели музиканти - Стоян Янкулов-Стунджи, Петър Миланов, Людмил Стойнев и струнен квартет, Димитър Тишев, Борис Таслев, Криста, Елена Кокорска и др. с много песни за добро настроение. Пловдив, Античен театър, билети на tickets.dtp.bg и на касата на Драматичен театър - Пловдив.

до 1.10

"Златна роза". Започна фестивалът на българския игрален филм, по време на който варненските зрители ще видят премиерно лентите "Житие" на режисьорите Георги Стоянов и Войчех Тодоров с участието на Иван Бърнев, Малин Кръстев и др., дебютния филм на братя Калинови "Пепел върху слънцето" с Юлиян Вергов, Силвия Петкова, Ники Илиев, Ирини Жамбонас и др., "Късата клечка" на Димитър Петков с актьорите Никола Стоянов, Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов и др., "Страх" на Ивайло Христов с участието на Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев. Подробности и програма на www.zlatnaroza.bg, Варна, ФКЦ, билети: 5 - 7 лв.

до 4.10

Пловдив чете. Осемнадесетото издание на литературния фестивал включва няколко премиери и срещи с автори, сред които представяне на сборника с разкази "Пинк Фройд" на Жоро Пеев - събитие, посветено на пет години списание "Нула 32" - юбилейно издание, творческа вечер на писателя Христо Карастоянов, среща разговор с Пламен Даракчиев за новата му книга "ДНК на прехода" и др. По същото време ще се проведе и Алея на книгата пред Централна поща. Вижте програмата на https://plovdivchete.com.

до 4.10

Финалистите на MOST. Четирима автори със свой разпознаваем и отличаващ се стил - Михаела Савова, Татяна Харизанова, Трендафила Трендафилова и Давид Йоан, са тазгодишните финалисти в конкурса за съвременно изкуство MOST - една инициатива, ориентирана изцяло в подкрепа на млади автори за предоставяне на възможност на творчески изяви и реализация. Разгледайте работите им в галерия "Оборище 5"

До 21.10

"Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов". Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България, който по време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк и документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения.Настоящата изложба включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф, заснети в периода 1899 - 1933 г. В галерия "Синтезис".