🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: "Съборна 23" в Пловдив

От собствениците на популярното бистро "Паваж"

Една от особено привлекателните черти на пловдивския квартал "Капана" е, че посетителите му могат да задоволят всички свои кулинарно-хедонистични нужди почти без усилия - кафе, брънч, обяд, крафт бира, вино, вечеря или коктейли, всичко е буквално на крачки едно от друго. Но винаги има място за още, та ето го и него: ресторант "Съборна 23".

Намира се в красивата къща на същия адрес, на ръба на квартала, и допълва локалния кулинарен пейзаж в малко по-горния сегмент - онзи, в който менюто е късо, ястията се съчетават с коктейли, виното е охладено до точната температура, а обслужването - навременно. В никакъв случай обаче не става дума за дискомфортна ексклузивност, напротив - обстановката е модерно семпла, сервитьорите са свежи и усмихнати, а порциите (и цените) са по-скоро със стандартен, а не "гурме" размер. Вкусовете в ресторанта са с балкански и BBQ аромат - българска, сръбска, гръцка, турска, албанска кухня, но не в традиционен, а в модерен вариант - като тартар от печен патладжан с овче сирене, "пуканки" от скариди със срирача сос, агнешки шашлик, рибен дюнер и баклава чийзкейк.

В "Съборна 23" си партнират собствениците на популярното бистро "Паваж" и на QBar в "Капана", което определено вдига очакванията и за храната, и за напитките. За момента ресторантът отговаря на тези очаквания повече от добре, още повече че той всъшност още не е открит официално и работи само за вечеря в нещо като "бета" версия, в която екипът още се доизгражда, а менюто вероятно ще претърпи промени в търсене на най-добрата пресечна точка с вкуса на публиката.

Голяма част от чара на "Съборна 23" идва и от историческата къща, построена преди Освобождението, която е била дом на д-р Рашко Петров - един от първите дипломирани в чужбина пловдивски лекари. След 1878 г. става централа на Временното руско управление, а в по-ново време е била Обреден дом.

Днес къщата е еклектично място, което гледа едновременно и към миналото, и към бъдещето: официалната й фасада е към улица "Съборна", където са много от емблематичните възрожденски къщи на стария Пловдив и в нея се помещава галерия; по-разчупената задна част с т.нар. римска таверна (където е и ресторантът), двор и голяма тераса е надвесена над ул. "Константин Стоилов" и гледа към "Капана", модерността и забавлението.

В последните години тук се помещаваха няколко заведения, като най-запомнящ се беше кратко просъществувалият през 2016 г. ресторант Gastrolinea на валенсианеца с опит в "Мишлен" ресторанти Рохе Рубио. Опитът му да запознае местната публика с испанската гурме концепция обаче определено беше изпреварил времето си. Дали "Съборна 23" уцели своето, предстои да видим.

Вход от ул. "Константин Стоилов" 20

[email protected]