🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Икар" 2024: наградените

"Хага", антивоенната сатира срещу агресията на Русия в Украйна, печели наградата за цялостен спектакъл

"Хага"    ©  Боряна Пандова

Отново на 27 март, Международен ден на театъра, в Народния театър се състоя тържествената церемония по награждаването на лауреатите на националните театрални награди "Икар" на Съюза на артистите в България. Също така, всяка година по покана на Международния театрален институт някой голям театрал изпраща своето празнично послание до всички почитатели на театъра по света. Тазгодишното послание, написано от норвежкия писател, драматург и Нобелов лауреат Юн Фосе, е недвусмислено озаглавено "Изкуството е мир."

Неговият хуманен призив отекна и с обявяването на голямата награда за цялостен спектакъл, която бе присъдена на антивоенната сатира срещу агресията на Русия в Украйна "Хага" по пиесата на Саша Денисова и под режисурата на Галин Стоев в Народния театър. Фантасмагоричната визия на спектакъла спечели и в категорията за сценография и костюми (Борис Далчев и Кънчо Касабов).

Още един спектакъл на Народния театър спечели в две категории. Експерименталният спектакъл-променада "Петрови в грипа и около него" по романа на Алексей Салников бе отличен за смелата и развихрена режисура на младия Боян Крачолов и ексцентричната игра на една от най-ярките актриси на Народния театър - Александра Василева (поддържаща женска роля).

Наградата за главна мъжка роля отиде при Пенко Господинов, който е неузнаваем и различен като Иполит Воробянинов в "Седемте стола", адаптация на романа "Дванайсетте стола" на Илф и Петров (ДТ Ловеч), а наградата за главна женска роля спечели Весела Бабинова за своя първи моноспектакъл - "Пистолет в торнадо" по пиесата на американската драматуржка Лорън Гъндърсън.

Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Вълчо Янев за емоционалния образ на Дядото в постановката на ДТ Ямбол "Всички наши тела" по текстове на Георги Господинов. За дебют бе отличен младият актьор Калоян Желев, спечелил сърцата на публиката в сложната роля на аутистичния Кристофър в спектакъла "Странна случка с куче през нощта" на ДТ Русе.

Преосмислянето на миналото се очерта като лайтмотив при победителите в двете текстови категории: разтърсващата пиеса за репресиите след 9 септември "Ботушът" на Лило Петров спечели за най-добра пиеса, а сборникът "Българският театър 1945 - 1989" получи наградата за критически текст.

Специалната награда за изключителен принос към българския театър бе връчена на голямата актриса Мария Каварджикова. Пълен списък с наградените във всички категории може да бъде видян на www.uba.bg

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар