🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Тримата мускетари: Д'Артанян" с Ева Грийн и Венсан Касел

Романтично зрелище с духа на Дюма и добри актьори

Les Trois Mousquetaires: D'Artagnan

Оценка: 3½ от 5

Режисьор: Мартен Бурбулон

С: Франсоа Сивил, Венсан Касел, Ева Грийн, Лина Кудри, Ромен Дюрис, Вики Крипс, Пио Мармай

Времетраене: 121 мин.

Киното обича вечния сюжет на Александър Дюма, по романа му от 1844 г. Шпагата на Д'Артанян са размахвали още Дъглас Феърбанкс и Джийн Кели, в по-ново време Майкъл Йорк и Крис О'Донъл. Има дори руски мюзикъл с Михаил Боярский. Парадоксално френските адаптации са много по-редки, последната е от 1961 г. с Жерар Баре и Милен Демонжо като Миледи.

Сегашният прочит е достоен за Дюма и по вкуса на днешния зрител. Режисира авторът на "Влюбеният Айфел" Мартен Бурбулон. Подходът му е епичен, в четири филмови часа, с 9000 статисти, 600 коня и бюджет към 80 милиона евро. Действието е разделено в два самостоятелни филма, първият с фокус Д'Артанян (откритието Франсоа Сивил), вторият Миледи (Ева Грийн, в роля по мярката й).

Стилистиката е приземена, в реален декор и без дигитални подобрения, калта и жестокостта на времето (френската 1627 г. под Луи ХIII) са в близък план. Мускетарската мечта на Д'Артанян е в смъртна заплаха от самото начало. Сближаването с Атос (Касел ), Портос (Мармай) и Арамис (Дюрис) до "един за всички - всички за един" става в битки. Дуелите са направлявани от френски олимпийски шампион по шпага и заснети без прекъсване на кадъра.

С днешен привкус са образите на силни жени във филма. Освен Миледи с воля и достойнство действа влюбената кралица (идеална Вики Крипс). Портос е решен като лъчезарен хедонист с интерес към двата пола. Атос е дописан с драма в религиозната рамка на времето (брат протестант) и заплаха над живота му, добавяща съспенс.

Кралят (Луи Гарел) сега е с воля, Кардиналът (Ерик Руф) - познатото тихо коварство. Слугите са спестени като съвременно неуместни. Романтично украшение са отношенията на Д'Артанян с красивата Констанс (Лина Кудри, младата революционерка от "Френският бюлетин" на Уес Андерсън), решени като равноправен флирт.

Още от същото: "Граф Монте Кристо".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар