Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 споменавания в статии

"ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Русенският производител на автомобилни заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив България", който е част от германската група WITTE, вече е едноличен собственик на бившата "Форез БГ". След като миналия октомври купи 51% от доставчика си на пластмасови компоненти от чешкия FH Holding и го преименува на "ВИТТЕ инджекшън молдинг", наскоро компанията придоби и останалите дялове. Цената не се съобщава. Сделката ще помогне на "ВИТТЕ аутомотив" да разшири производството си, като й даде конкурентно предимство и засили пазарните й позиции.

Тенденция за интеграция

Партньорството между двете компании в Русе датира от 2017 г., когато чешкият холдинг изгради завод за шприцоване на пластмаси специално за да снабдява "ВИТТЕ аутомотив" с компоненти за производството. В следващите години предприятието се разви, като в момента в него работят 67 души, а оборотът му за 2022 г. е 11 млн. лв., което е близо 50% ръст на годишна база. Това стана благодарение на германската компания в града, която сега прави следващата стъпка.

"Решението за закупуване на "Форез БГ" беше част от стратегията за вертикална интеграция на процесите и вписване на процеса на производство на пластмасови детайли в тази интеграция", коментира управителят на "ВИТТЕ аутомотив" Христо Христов за "Капитал". По думите му това е една ключова бизнес тенденция, която се налага в условията на тежка конкуренция и непрекъснат натиск от икономическите кризи. "Все повече компании преразглеждат стратегията си на веригата на доставки и се връщат към вертикална интеграция, с което се оптимизират материалните разходи и се подобрява конкурентното предимство", добави той.

Растеж

В следващите два месеца доставчикът ще се влее във "ВИТТЕ аутомотив" и процесът ще бъде интегриран във вътрешната производствена структура. "В следващите години производството ще бъде съществено увеличено и това ще помогне на завода в България да подобрява своето конкурентно предимство", посочи Христов.

В момента "ВИТТЕ аутомотив" изгражда трети завод в Русе, който се очаква да заработи през тази година. Инвестицията се оценява на 25 млн. евро. Христов уточни, че строителството е в график, както и подготовката на новите проекти и процеси, които ще се инсталират в нея.

"ВИТТЕ аутомотив" е сред най-големите компании в сектора на машиностроенето в България с оборот от 367.5 млн. лв. и ръст от над 31% през 2022 г. Към януари 2024 г. в завода работят 1244 души. Компанията спечели наградата за най-иновативен проект в конкурса "Фабрика на годината 2023", организиран от "Капитал".

2 от 2 резултата за "ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик

18 апр 2024 Капитал
Важните новини през седмицата
// Седмицата /

Важните новини през седмицата

под 2% пазарен дял. "ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик. Русенският производител на автомобилни заключващи системи, който1604 прочитания

15 апр 2024 Иглика Филипова
"<b>ВИТТЕ</b> <b>аутомотив</b>" <b>изкупи</b> <b>всички</b> <b>дялове</b> <b>на</b> <b>свой</b> <b>русенски</b> <b>доставчик</b>
// Промишленост /

"ВИТТЕ аутомотив" изкупи всички дялове на свой русенски доставчик

и останалите дялове. Цената не се съобщава. Сделката ще помогне на "ВИТТЕ аутомотив" да8433 прочитания

    Още от Капитал
    Бодлива ситуация при розовото масло

    За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

    20% лято

    Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Нито един път не води към сараите на Доган

    Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

    Кино: "Фарът"

    Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост

    Кой се страхува от Джеймс Болдуин

    Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му