Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6316 споменавания в статии

Грузия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Руско-грузинската война

Руско-грузинската война е петдневен военен конфликт между Русия и Грузия заради две автономни области в грузинската държава - Абхазия и Южна Осетия. Тя де факто приключва процеса на отделяне на двете провинции от Грузия, започнал с войните в Южна Осетия през 1991-1992 г. и в Абхазия през
1992-1993 г.

Според официалния доклад на комисия на ЕС, получила мандат за разследване от Грузия и Русия, военните действия започват в нощта на 7 срещу 8 август 2008 г., чрез масирана грузинска артилерийска атака срещу южноосетинската столица Цхинвали. Taка Тбилиси, в нарушение на международното право, провокира Русия да отвърне на удара под предлог, че предотврятава грузински геноцид в Южна Осетия и защитава руски граждани и миротворци в региона.

На 8 август руски военни части започват придвижване през границата в Южна Осетия, както и бомбардировки на грузински цели по цялата територия на страната. На 9 август руският флот дебаркира на крайбрежието на Абхазия, където заедно с абхазките военни части руснаците отварят втори фронт срещу Грузия. В следващите няколко дни, съкрушавайки съпротивата на грузинската армия, руски военни части навлизат дълбоко в грузинска територия (на 40 км. от столицата Тбилиси), окупирайки няколко големи града в страната.

Конфликтът приключва с подписването на мирно споразумение, договорено от френския президент Никола Саркози. Въпреки че примирието е постигнато на 12 август, а договорът - подписан на 16, престрелките продължават още няколко дни. Русия се изтегля от грузинска територия, но оставя под свой контрол двете окупирани провинции - Абхазия и Южна Осетия, които провъзгласява за независими. Те са признати още само от Никарагуа и Венецуела.

ЕС обвинява Москва в използването на "непропорционална" сила срещу грузинската агресия, а грузинският президент Михаил Саакашвили твърди, че страната му е обект на руска атака заради стремежа си към ЕС и НАТО. Хуманитарните организации обвиняват и Русия, и Грузия, и Южна Осетия за жестокост, военни престъпления и дори етническо прочистване по време и след войната. В нея загиват около 850 души, а над 100 хил. са прогонени от домовете си.

Няма намерени резултати за Грузия


Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

20 въпросa: Петър Грудов

Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години

Кой се страхува от Джеймс Болдуин

Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му