Централните банки увеличават натиска върху криптовалутите

Битката за контрол над глобалната парична система ескалира

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централните банки отново повдигнаха темата за регулираните на пазара с криптовалути само седмици след като глобалният банков регулатор - Базелският комитет, призова за по-строги правила за търговия с цифрови активи.

Банката за международни разплащания (BIS - международна банка за централни банки) твърди в доклад, че биткойнът има малко функции, отхвърли дигиталните валути като "придатък" към настоящата парична система и предупреди, че частните иновации в сектора на плащанията са в сблъсък с общественото благо. Това е най-ясният сигнал от централните банки, че те не са готови да се откажат от ключовата си роля в глобалната финансова система, пише Financial Times.

Становището идва само няколко дни след като Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, отговарящ за разработването на цифрово евро, каза пред британското издание, че една от основните цели на проекта е борбата с разпространението на дигитални монети, създадени от други държави и компании.

В своя доклад BIS казва: "Централните банки стоят в центъра на бързата трансформация на финансовия сектор и платежната система. Иновации като криптовалути, стейбъл койни (обезпечени с фиатни валути) и екосистеми на големите технологии са склонни да работят срещу елемента на общественото благо, който стои в основата на платежната система."

В контраст с това BIS одобри развитието на цифрови валути, подкрепени от централните банки, като заяви, че те могат да бъдат инструмент за намаляване на високите разходи за плащания.

"Дигитални валути на централната банка предлагат в цифров вид уникалните предимства на парите на централната банка: окончателност на сетълмента, ликвидност и почтеност. Те са усъвършенствано представяне на парите за цифровата икономика [и трябва да бъдат], проектирани с оглед обществения интерес", се казва в доклада.

BIS координира много от дискусиите относно дигиталните валути. Тя изчислява, че поне 56 централни банки и парични власти, представляващи около една пета от световното население, сега разглеждат някакъв вид цифрови валути, докогато търговията се премества все повече онлайн.

Цените на криптовалутите са под натиск поради нарастващия страх на инвеститорите от затягането на регулациите в Китай и други страни. Властите в няколко големи икономики наскоро засилиха усилията си за ограничаване на нарастващата популярност на биткойните и другите дигитални валути поради опасенията, че политиците губят контрол над постепенно нарастваща част от финансовата система.

Цената на биткойна падна под 30 хил. долара във вторник за първи път от януари, след като достигна своя връх през април - 63 573 долара.

"Ясно е, че криптовалутите са по-скоро спекулативни активи, отколкото пари, и в много случаи се използват като инструмент за пране на пари, хакерски атаки и други финансови престъпления", каза BIS. По-специално биткойнът има малко атрибути на валута с обществен интерес, като се вземе предвид разточителният му енергиен отпечатък.

Критики срещу технологичните компании

BIS също така критикува технологичните компании, които избират да се включат в сектора на плащанията, като предупреждава, че някои може да станат прекалено доминиращи поради огромните данни, които притежават. Това може да доведе до прекалено високи разходи за превод на пари.

Скъпите плащания са "един от най-упоритите недостатъци" на сегашната система, смята организацията. "Притеснението идва от факта, че когато големите технологични фирми навлязат в пазара на плащания, достъпът им до потребителски данни може да им позволи да постигнат доминираща позиция, което води до такси, които са дори по-високи от тези, начислени от компаниите за кредитни и дебитни карти", твърдят от BIS.

Израел вкарва технологията на етера в дигиталния шекел

Израелската централна банка изпробва технологията на етера в рамките на започналото вътрешно тестване на дигитален шекел, съобщава Bloomberg. През май централната банка публикува доклад, според който системата за дигитални плащания може да има положителен ефект върху икономиката, като улеснява процесите по плащания и предлага сигурност за участниците в трансакцията.
Все още няма коментари
Нов коментар