🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Действай или се провали

Битката за очертаване на бъдещето на дигиталните финанси започва, казва Рачана Шанбхог

Големите богати държави ще се приближат с още една стъпка до тестването на своя собствена дигитална валута
Големите богати държави ще се приближат с още една стъпка до тестването на своя собствена дигитална валута
Големите богати държави ще се приближат с още една стъпка до тестването на своя собствена дигитална валута    ©  The Economist
Големите богати държави ще се приближат с още една стъпка до тестването на своя собствена дигитална валута    ©  The Economist

Финансите все по-малко са сцена на банкери с ръчно шити костюми и изпълнителни директори на компании за кредитни карти. Вместо това подгряващ кастинг от дрипави актьори дирижира експлозия от иновации, която иска да помете наложилите се звезди. От установени технологични фирми и финтех стартъпи от Западното крайбрежие на САЩ до разработчици на разнообразни приложения за "децентрализирани финанси" (DeFi), те се борят да оформят дигиталните финанси. През 2022 регулаторите трябва да отговорят и да очертаят позициите си в битката.

Тази дигитална революция обхваща три широки тенденции. Едната са усилията за предлагане на все по-голям набор от финансови продукти на една платформа. Новият дигитален портфейл на Facebook може да печели територия. Банки, компании за извършване на плащания и по-големи финтех фирми ще продължат да поглъщат стартъпи с цел да предложат толкова широк спектър на услуги на клиентите, че те да използват една платформа за всичко.

Втората тенденция е зараждащият се опит за децентрализиране на финансите. Разработчиците пускат всякакви видове финансови приложения за блокчейни, които гарантират сигурност и доверие без нужда от посредници. Нови активи от всякакъв тип, асоциирани със света на DeFi, като незаменими токени (non-fungible tokens или NFT) и други криптотокени ще продължат да се разпространяват. И трето, централните банки, считани за бастиони на консерватизма, също навлизат в нови територии. С изместването на все повече икономическа активност онлайн и с излизането от мода на парите в брой много централни банки са на път да пуснат свои собствени дигитални валути.

През 2022 ще има много действия в тази посока. Китайската народна банка ще разпространява по-широко своя е-юан; централните банки от Ямайка до Япония и от Тайланд до Турция ще проведат множество тестове и пилотни проекти. Големите богати държави ще се приближат с още една стъпка до тестването на своя собствена дигитална валута. Иновациите ще продължат и в частния сектор. Новите идеи са добре финансирани - рисковите капиталисти са налели близо 60 млрд. долара във финтех стартъпи в първата половина на 2021. Над 100 DeFi приложения са в процес на разработване.

Подобни шеметни и вълнуващи промени са в ярък контраст със старомодното банкиране на дребно с неговия муден начин на работа, прекомерни такси и лошо обслужване. Има много неща за харесване в новите финанси. За клиентите те би трябвало да означават система, която използва технологии, за да ги обслужва по-бързо и по-евтино. Финансовото включване е проблем дори в богатия свят - един от петима американци или е извън банките, или има недостатъчен достъп до тях през 2018. Малките компании често не успяват да се доредят до кредити.

Конкуренцията би трябвало и да свие огромните маржове на установените финансови компании (Visa и Mastercard правят брутни маржове от 65-80%). Прехвърлянето на средства през граница, като например мигрантски пари от богатите страни към бедните, продължава да е твърде скъпо. И тъй като все по-голяма част от живота на хората е онлайн, има смисъл финансите да станат не само по-дигитални, но и по-добре вписани в други дигитални активности като забавления и пазаруване.

Осъществяването на това обещание изисква справяне със заплахите, които носят бързите промени. Да вземем рисковете за инвеститорите. Едва няколко от новите финтех идеи може да се окажат успешни. Останалите ще се провалят и ще донесат загуба на инвеститорите. Ордите от криптоспекуланти може да бъдат сполетени от същата съдба. Заплащането на 1.3 млн. долара за NFT на снимка на скала, както някой направи през август 2021, може да не се окаже далновидно вложение. За клиентите рискът е, че големият достъп до данни, които имат финансовите платформи, може да породи изкушения за злоупотреба с пазарен дял. Новите финансови продукти може да са по-уязвими към измами - и в един децентрализиран свят няма да е ясно как и къде да се търси помощ.

И така на регулаторите се пада едновременно да опазят потенциала и да предпазят от рисковете. С изтъняването на границата между финансовите фирми и технологичните компании и с увеличаването на стойността на събирането на потребителски данни опазването на поверителността и гарантирането на сигурността ще бъдат първостепенна задача. Но тя трябва да бъде решена, без да се прави компромис с правилата срещу прането на пари. Тази калкулация ще трябва да бъде приложена както към частните финансови услуги, така и към дигиталните валути на централните банки. (За съжаление опитът на Китай с неговата е-валута няма да даде насоки предвид фокуса на правителство върху контрола вместо върху поверителността на данните.)

Правилният човек за работата

Още по-сложно ще бъде да се прецени как да се вкара DeFi в сферата на компетенция на регулаторите. Може да се окаже полезно, че Гари Генслър, председателят на Американската комисия по ценните книжа и борсите, някога е водил курсове по блокчейн технологии в Massachusetts Institute of Technology.

С увеличаването на финансовата им мощ възлизащите на 2.5 трлн. долара криптоактиви може да започнат да носят рискове за цялата финансова система. Но индустрията продължава със своята почти идеологическа съпротива срещу регулациите, а лобистката й сила расте. Защитниците на дигиталните финанси чертаят своите планове за бъдещето на индустрията. Дойде времето и регулаторите да се произнесат как си го представят.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    magiiv avatar :-|
    Маги В

    Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

    Нередност?
  • 2
    oqf301102804 avatar :-|
    Димитър Кръстев

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
  • 3
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

    Нередност?
  • 4
    tzm571102999 avatar :-|
    Диана Красимирова

    Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

    Нередност?
  • 6
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....

    Нередност?
  • 7
    marinnikolov avatar :-|
    marinnikolov

    Чувал съм за тази измамна жена, която се опитва по всякакъв начин да вземе парите на хората и да се възползва от техните надежди.

    Нередност?
  • 8
    crm331107041 avatar :-|
    Делчо Данаилов

    Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.

    Нередност?
  • 9
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...

    Нередност?
  • 10
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Аз лично бях измамена от въпросната жена. Обещаваше и ме убеждаваше,че няма как да да изгубя средствата, които инвестирах в нейната фирма, но уви тя фалира. А Бистра се покри и изключи всичките си служебни телефони

    Нередност?
Нов коментар