🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колапсът на един от най-големите стейбълкойни извади на показ скрити рискове на криптопазара

TerraUSD, която цели да е вързана към долара, се потопи до 30 цента, а свързаната с нея LUNA изгуби над 95% от стойността си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си нещо като валутен борд, но на криптопазари. Това е нещото, което се опитват да постигнат стейбълкойните. Те са монети, чиято цел е да са вързани към реален актив, често конвенционална валута като долара. Както и с българския лев, за да работи това и да има доверие към него е нужно фиксираният курс да е обезпечен с достатъчно резерви, така че всеки, който поиска, да си обмени парите да не се притеснява.

В криптовселената обаче има и такива заложили на друг подход и именно една от тях тази седмица се оказа в бурята на всеобщото внимание. Трета по големина стабилна криптовалута - TerraUSD, която поддържаше цена от 1 долар за монета, вчера се откъсна от фиксирания курс, а днес се срина - до 30 цента за койн сутринта. А след това в нервна търговия цената подскача на нива между 35 и 50 цента.

Според Coinmarketcap капитализацията на TerraUSD към понеделник беше около 18.5 млрд. долара, което я правеше десетата най-голяма валута, а в момента е около 6 млрд. долара. Въпреки срива в момента е на 15 място. Съпътстващата я валута Terra, с тикър Luna, се срина от 30 млрд. долара капитализация преди месец и около 20 млрд. в началото на седмицата до под 1 млрд. в момента. И макар трусът да е основно поради специфичния модел на Terra, трусът се пренася из целия криптопазар.

Алхимия на стабилността

За разлика от традиционните стейбълкойни, които обикновено са обезпечени с някакъв вид реален актив като облигации или пари в брой, TerraUSD е алгоритмичен стейбълкойн. Идеята е донякъде модифицирана странна версия на създаването на пари от централните банките, които едновременно създават пасив и актив. При нормалните стейбълкойни от едната страна стои задължение, а от другата закупен реален актив. При алгоритмичните (като UST) обаче насреща стои друг специален токън (LUNA), който се подчинява на зададено правило и би трябвало да действа като стабилизиращ механизъм.

В случая на TerraUSD, ако цената падне под 1 долар, притежателите могат да "изгорят" монетата, тоест да я премахнат за постоянно от обращение, в замяна на друга криптовалута, наречена Luna, на стойност 1 долар. Това намалява предлагането на TerraUSD и повишава цената му. И обратно, ако TerraUSD се покачи над 1 долар, инвеститорите могат да изгорят Luna и да създадат нов TerraUSD. Това увеличава предлагането на стейбълкойна и понижава цената му обратно до 1 долар.

Прекъсването на връзката с долара, което започна през уикенда, "стартира с поредица от големи тегления на TerraUSD от Anchor Protocol", нещо като децентрализирана банка за криптоинвеститори, споделя Илан Солот, партньор в крипто хедж фонд Tagus Capital пред WSJ. Anchor Protocol, който е изграден върху технологията на същата блокчейн мрежа Terra, на която се основава TerraUSD, е основен фактор за растежа на стейбълкойна през последните месеци, като позволи на криптоинвеститорите да постигат възвръщаемост от близо 20% годишно, отпускайки назаем TerraUSD монетите си.

След като цената на TerraUSD се понижи под един долар, някои инвеститори, съвсем нормално, започнаха да продават. Други дори продаваха биткойн в очакване, че платформата ще трябва да продаде част от своите биткойн резерви, които се оценяват на около 3.5 млрд. долара. В резултат от разпродажбата на крипто пазарите, биткойнът се понижи под 30 хил. долара за пръв път от юли 2021 г.

Според Coinmarketcap TerraUSD в момента се търгува за около 45 цента, след като няколко часа по-рано днес достигна дъно от 30 цента. Другата криптовалута, която Luna Foundation, криптоорганизацията зад TerraUSD, поддържа също се срива. Само за последните 24 часа Luna, както се нарича монета е загубила над 95% от стойността си. В началото на май цената на една Luna беше над 100 долара. Днес се търгува за под 1 долар за монета.

Разпродажбата може да е произлязла от някой или група хора, които се опитват да счупят връзката, споделя Солот. "Не мисля, че връзката ще се възстанови скоро", каза той. "Има още толкова много (TerraUSD), която иска да излезе от системата и това ще продължи да оказва натиск върху валутата."

Ключовото лице зад проекта До Куон в последните дни опитва да успокои паникьосаните инвеститори и да намери капитал, чрез който да го спаси. Последно след сутрешния срив той поредица туитове очерта нещо като план:

Накратко основната идея е да опита да се измъкне от хиперинфлационната спирала на валутата си като напечата още едно нея. Засега обаче това предвидимо успява особено да подейства успокояващо, а напротив предизвика шеги как неговият Kwontitative easing не впечатлява пазара.

С няколко трилиона по-малко

От ноември насам, когато криптовалутите достигнаха своя връх, пазарната капитализация на сектора се е свила с над 1.5 трлн. долара, или близо 50% за последните 6 месеца. Акциите на компаниите от критпосектора също са засегнати. Книжата на Coinbase, криптоброкер, който излезе на пазара в САЩ през април миналата година, са се сринали с над 70% от началото на годината.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    greenhrast avatar :-P
    greenhrast

    Купих си за 15$ LUNA на 2.5 цента. Ще чакам да стане пак 100$.😀
    Ако стане - 60 000$° 😎
    Ако не - поеедни загубени (само) 15$

    Нередност?
  • 2
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов

    До коментар [#1] от "greenhrast":

    Ако заложиш $150 би могъл да направиш от тях $600хил.

    Нередност?
  • 3
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf

    До коментар [#1] от "greenhrast":

    Вчера падна вече до 0,003, а от снощи, практичесик LUNA я няма. А беше монетата с 300 разработчици, с клонове от Португалия, пред Дубай, до Сингапур, с най-модерната екосистема, вързана със стабилна монета, и 10 млрд. в биткойни, с рекорден ръст за 2021 год. - 18 000%. Когато преди месец или два беше, един от босовете на монетата се хвана на бас с потребител със сериозни рискови инвестиции, в Туитър, на бас за 1 млн. долара, че LUNA, ще е над 100 долара към края на годината, потребителят каза убедено обратното, светнаха едни лампички.

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    Няма какво да се учудвате - това всичкото Крипто си е чист хазарт. Върти се зара и където и както падне - днес печели - утре губи. НЕ Е ИНВЕСТИЦИЯ! :-)

    Нередност?
Нов коментар