🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С алгоритъм и стратегия: Как хедж фондове печелят от срива на криптопазарите

Шепа мениджъри на активи, които използват компютърни модели за търговия, успешно са уловили спадовете при виртуалните валути

За повечето криптоинвеститори тази година беше изключително болезнена
За повечето криптоинвеститори тази година беше изключително болезнена
За повечето криптоинвеститори тази година беше изключително болезнена    ©  Reuters
За повечето криптоинвеститори тази година беше изключително болезнена    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните десетина години хедж фондове и портфолио мениджъри, които залагат на математически алгоритми за търговия на борсите, се бореха да постигнат добра доходност. Известни като количествени фондове (quant funds), те страдаха от спокойствието и сигурността - лихвената и ликвидната подкрепа от централните банки и правителствени стимули за икономиките създаваха усещането, че добрите времена няма да приключат. Затова и последните години бяха определяни като изгубеното десетилетие за хедж фондовете с алгоритъм. Със срива на акциите и криптопазарите нещата за някои от тях обаче се променят и очевидно техният момент е дошъл, както беше и при финансовата криза от 2008 г.

Така през последните месеци малка група хедж фондове са успели доста добре да уловят резките движения на криптопазара и да се възползват от тях. Докато криптовалутите се сриваха и изгубиха капитализация от трилиони долари, няколко мениджъри на активи, сред които KPTL Arbitrage Management, Atitlan Asset Management и Systematica Investments, са натрупали немалки печалби от сътресенията на пазара, показва анализ на Financial Times. Общото между тях е, че използват автоматични компютърни алгоритми, с които предсказват движенията на цените и вземат решения на тази база. Проблемът при тези фондове е достъпът до тях - те са създадени за големи инвеститори и имат високи бариери за малките (виж карето).

Докато повечето инвеститори претърпяха големи загуби заради спадовете на криптовалути като bitcoin и luna, както и от общата низходяща тенденция на борсите, количествените фондове са капитализирали пазарните трусове. Един от въпросните фондове е Appia на KPTL Arbitrage Management, който търгува с криптофючърси. Търговецът залага къса позиция в началото на срива на luna, която само за няколко дни загуби 40 млрд. долара от пазарната си стойност - от над 80 долара на токен до близо нула. "Направихме добри пари от luna", коментира основателят на фонда Джей Джейнър, който е бивш трейдър на Lehman Brothers (фалирала през 2008 г.) и Morgan Stanley.

Според него Appia е успял да улови около две трети от спада в цената на криптоактива. Фондът също така е заложил срещу bitcoin и ether, преди да прехвърли късите си позиции към по-малки валути. Стойността му е нараснала с около 20% тази година при среден спад на хедж фондовете 2.9% през първите пет месеца на година по данни на HFR. В същото време широкият индекс S&P500 e надолу с над 12% от началото на годината и под 20% от последния си исторически връх. От сайта на KPTL Arbitrage Management става ясно, че те търгуват основно през най-голямата криптоборса Binance.

Лондонският мениджър на активи Atitlan Asset Management също отчита печалби, след като неговите алгоритми са заели къса позиция спрямо фючърси на luna.

Количествените фондове процъфтяват при пазарни трусове

За повечето криптоинвеститори тази година беше изключително болезнена. Bitcoin изгуби 70% от стойността си спрямо пика от миналия ноември, а общата пазарна капитализация на криптовалутите спадна от около 3.2 трлн. долара на по-малко от 1 трлн. долара за същото време.

Systematica Investments на Леда Брага обаче е сред печелившите от спада на bitcoin и ether, твърди източник, запознат с нейните позиции пред Financial Times. Фондът за алтернативни пазари на стойност 6.7 млрд. долара е нараснал с 15.9% тази година.

Лондонският хедж фонд Florin Court също е на печалба. През 2017 г. неговият основател Дъг Грини го насочи към по-нетрадиционни пазари като криптовалути, а Florin Court е 15% нагоре тази година. Низходящата тенденция на криптопазара е "ясна от месеци", казва Гриниг.

Количествените хедж фондове се представяха слабо, докато пазарите бяха спокойни. Но те успяват да се възползват от големите флуктуации, когато имат ясна посока, и от началото на годината правят добри печалби. В началото на годината те залагаха срещу държавни облигации, които бяха разтресени от очакванията за ръст на лихвените проценти, а междувременно успешно капитализираха и скока в цените на енергийните ресурси и суровините. "Прекрасно е да имаш пазар, който се движи толкова много", казва Джейнър и допълва, че не знае да има друг толкова волатилен пазар.

Не всички хедж фондове обаче са се възползвали от понижението в цените на криптовалутите - сингапурският Three Arrows Capital не успя да покрие изискванията за маржин по-рано този месец,

Да скъсиш печалбата

Другите фондове, които спечелиха от сривовете на биткойн, са онези, които залагат на спад в цените им и заемат къси позиции, като акциите им са достъпни и за малки инвеститори през борсите, като нямат ограничения като при хедж фондове. През миналата година например се появи и първият финансов продукт, който позволява да се печели от криптоспад - борсово търгуваният фонд (ETF) на канадското управляващо дружество Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin.

От листването му в Торонто през април 2021 г. досега той е донесъл доходност около 50%, а от началото на годината печалбата е почти 80% по данни на Morningstar Direct. Доходността на BITI, както е борсовият тикер на ETF-a, е на база нетната стойност на една акция и e преди таксата на управляващото дружество от 1.45%, разходите за дистрибуция и комисионата за брокера, която е в подобни размери, в зависимост от доставчика.

През тази седмица в САЩ беше регистриран и качен за търговия на борсата в Ню Йорк още един такъв фонд - той е на управляващото дружество ProShares и се казва ProShares Bitcoin Short Strategy. И двата фонда не инвестират директно в биткойн, а във фючърси на криптовалутата. Известен проблем за покупката на борсови фондове в Канада и САЩ е, че стават през специализирани борсови платформи. Този на Horizon - BetaPro Inverse Bitcoin, се предлага от InteractiveBrokers, които са налични и от България.

Висока доходност, но за избрани

Стратегиите на хедж фондовете може и да носят печалби, когато им срив на пазарите, но дяловете им са трудно достъпни за малки инвеститори, а директива на ЕС ги разрешава единствено за институционални и професионални играчи. Причината е, че стратегиите им често са доста рискови и са трудно разбираеми за неподготвени инвеститори. Таксите, които събират, както и минималните суми за инвестиции също са високи. KPTL Arbitrage Management например изисква поне 100 хил. долара за влизане във фонда, таксата за управление е 2%, а още 20% от реализираната доходност остава за портфолио мениджърите. Дялове от тях се продават директно от мениджърите им след заявка, като няма организиран пазар като борса или посредник, както и ежедневно котиране на цени на обратно изкупуване. Тоест ликвидността също е по-ограничена, а някои дори имат и период, през който не може да се продава.
Все още няма коментари
Нов коментар